用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優小朋友的媽媽
go

請問資優小朋友的媽媽

請問有沒有資優小朋友的媽媽的小朋友, 像我小朋友一樣, 6 歲, 自己學嘢好叻好叻(IQ 140+), 但不合群, 上堂自己玩自己的, 成日比課外活動班老師投訴, 同佢傾又傾過, 教又教過, 罵又罵過, 怎麼辦? 幾叻, 總不可以一世自然過~~ 好煩.  請指教. 謝謝

我仔仔都係咁, 佢話無朋友都得, 佢6歲入小學仲要適應, 到2年級會好小小, 咁佢老師投訴佢甚麼. 要找出原因, 同學校傾合作方法., 會好些.

原帖由 Jamson 於 10-7-28 11:57 發表
請問有沒有資優小朋友的媽媽的小朋友, 像我小朋友一樣, 6 歲, 自己學嘢好叻好叻(IQ 140+), 但不合群, 上堂自己玩自己的, 成日比課外活動班老師投訴, 同佢傾又傾過, 教又教過, 罵又罵過, 怎麼辦? 幾叻, 總不可以一世 ...

幼稚園老師日日見佢, 就知佢脾性, 食得住佢, 一般興趣班老師一星期才見一次, 次次投訴佢自己做自己想做的事, e.g. 周圍行, 不聽指令, 畫自己想畫的東西, 但問返佢老師講咩, 佢可以一五一十說返出來.  佢都說過可以不要朋友, 幼稚園校長也建議在他入小學後, 叫我和學校傾傾, 我都突登幫佢安排入d無咁傳統活動d嘅學校, 因為我知佢入一般小學, 肯定唔洗一個禮拜, 就比人罰企罰抄

原帖由 wawa 於 10-7-28 14:07 發表
我仔仔都係咁, 佢話無朋友都得, 佢6歲入小學仲要適應, 到2年級會好小小, 咁佢老師投訴佢甚麼. 要找出原因, 同學校傾合作方法., 會好些.

醒目開學勳章

會唔會讀國際學校比較好?
我以前識一個小朋友
上堂唔聽書係到玩又攪其他小朋友
原來佢係資優
上堂教既野佢已識
後來轉左去國際學校
佢開心左好多

國際學校對gifted child (or一般小朋友) 當然係好啦, 但有幾多家庭可以負責到呢筆學費?
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 crystalpui 於 10-8-10 11:33 發表
我以前識一個小朋友
原來佢係資優
上堂教既野佢已識
後來轉左去國際學校
佢開心左好多 ...

我都識個小朋友讀國際學校,佢小五但同中四生一齊上某科,今年到暑期班讀中五數,不過英文只是普通小學程度,EQ 唔高,最重要係鬥心唔強。

太好玩好,不過傳統學校就你死我活,survival 會培養鬥心,將來係咪資優唔算關件,呢點先係成功最重要。

我個女都係無鬥心, 請問用什麼方法改變她?

原帖由 happyvalley 於 10-8-10 21:56 發表

我都識個小朋友讀國際學校,佢小五但同中四生一齊上某科,今年到暑期班讀中五數,不過英文只是普通小學程度,EQ 唔高,最重要係鬥心唔強。

太好玩好,不過傳統學校就你死我活,survival 會培養鬥心,將來係咪資優唔算關件,呢點先係 ...

原帖由 frenchfries 於 10-8-11 18:05 發表
我個女都係無鬥心, 請問用什麼方法改變她?

參加運動與比賽,勝負其次,不過唔好比佢知,當中多作估勵。

真係好鍾意D版大家傾D個話題,我仔就快5歲,煩爆,同大家一樣無鬥心,叫佢學英文,我中國人學咩英文,我唔覺得好叻好有用woo,學畫畫我唔覺得好得意wow,似乎係你(即係話我)想學多Dwow,你自己報啦~學enopi,我話第時對你好,mami唔識教你math,haha,唔識咪算,第時一齊訓街,宜家叫我比佢學溜冰,第一堂,就識行啦,導師話學未夠20min就識放手行好厲害,我心諗咁就幣啦,點知第二堂采你都傻,人地有人地教,佢己經離隊自己走圈,叫激都唔理人,又賴皮又自大又莫視他人~點教.....真係一肚氣....慶慶地我都儲埋一次打獲佢架,e生雖然嚴禁打仔,不過真係好難忍下下忍,我eq有幾高都頂唔順,我前日打佢一次,己經忍左半年狠狠的,越來越唔聽人講,叫佢東,佢就西,仲要係講左西係幾有道理,你東係幾咁差。忍忍忍忍忍忍忍.................我老公話對住佢好似對住D十幾歲青少年,講多兩句唔岩真係想掉佢出門口,好在佢仲有一口小朋友聲,唔係真係有時嬲到呢....

原帖由 BERRYTOTO 於 10-8-13 20:03 發表
真係好鍾意D版大家傾D個話題,我仔就快5歲,煩爆,同大家一樣無鬥心,叫佢學英文,我中國人學咩英文,我唔覺得好叻好有用woo,學畫畫我唔覺得好得意wow,似乎係你(即係話我)想學多Dwow,你自己報啦~學enopi,我話第時對你好,mami唔識教你math, ...

學運動幾好,搵 d 專業精英教練,包鬧到立立靚。我囡小二時都有個男小朋友,專駁老師嘴,到小三被學校教到謝晒,無晒聲。

同意~!
搵啲地獄教練... 整頓下佢... 哈~~~

除運動外, 我覺得某幾家中國功夫、跆拳都可以磨練到心志, 考慮下啦~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我仔仔就無咁抗拒話學野, 但佢都鍾意溜冰, 而家鍾意功夫, 之前怕游水而家都克服到,我唸要到8歲情況會有改善. 最critical 都係6歲小一. 最難適應,大家忍下.

原帖由 tsznok 於 10-8-14 08:29 發表
同意~!
搵啲地獄教練... 整頓下佢... 哈~~~

除運動外, 我覺得某幾家中國功夫、跆拳都可以磨練到心志, 考慮下啦~

原帖由 happyvalley 於 10-8-13 23:22 發表

學運動幾好,搵 d 專業精英教練,包鬧到立立靚。我囡小二時都有個男小朋友,專駁老師嘴,到小三被學校教到謝晒,無晒聲。
同意~教練對佢地一定要夠嚴, 佢地先會服. 人數最好少d, 一對5以下. "姐姐"教果d唔得.

我個囝就驚"男教練". 家下搵到一處學跆拳道, 不知幾乖咁學.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

哇! 好有同感呀...但我EQ冇你咁高, 早前我已經忍唔住打了他~~~~但傢吓冇囉! 依傢聽心理醫生講, 唔好同佢對衝, 否則對抗性行為會隨年紀增長而變得更嚴重!!!

原帖由 BERRYTOTO 於 10-8-13 20:03 發表
真係好鍾意D版大家傾D個話題,我仔就快5歲,煩爆,同大家一樣無鬥心,叫佢學英文,我中國人學咩英文,我唔覺得好叻好有用woo,學畫畫我唔覺得好得意wow,似乎係你(即係話我)想學多Dwow,你自己報啦~學enopi,我話第時對你好,mami唔識教你math, ...

回覆 1# Dorathy 的文章

Just be nice to your kid & love him.  Which son would you prefer, a super genius monster or a just clever upright citizen?

我 EQ 都好低架, 但就無打過佢, 唔忍心....
最近我安排仔仔去上LEGO+電腦班, 只有五人, 可能人數少, 同埋同學年紀大D,  D 嘢又好玩, 佢就無咁搗亂, 你試下比佢玩第二D 嘢, 學生人數少D, 睇下好唔好D ??

坦白講, 現在只想佢學習開心, 我不用他9 歲入大學 (老實講, 除咗慳咗學費之外, 我諗唔到有咩好處), 唔好日日唔想返學就夠了, 如果日日比人罰, 佢一定唔想返學

原帖由 crystalpui 於 10-8-10 11:33 發表
我以前識一個小朋友
原來佢係資優
上堂教既野佢已識
後來轉左去國際學校
佢開心左好多 ...

唔知資優細路真係唔同, 定係我惡.... 我本身讀社會學嘅, 我用社會學嘅 theories 同佢解釋問題, 佢明, 亦合作(對住我),仲會不時反過來提醒我 但條友仔對住其他人用小朋友理論教佢, 就睬你都傻!有時甚至有D囂, 恃才傲物, 所以我唔比佢知自己係資優

原帖由 Dorathy 於 10-8-19 12:00 發表
哇! 好有同感呀...但我EQ冇你咁高, 早前我已經忍唔住打了他~~~~但傢吓冇囉! 依傢聽心理醫生講, 唔好同佢對衝, 否則對抗性行為會隨年紀增長而變得更嚴重!!!

...

回覆 1# Jamson 的文章

I am interested.  How can you 'not let him know' that he is gifted?  If he is gifted, he should know that he is different from other children & that he is brighter.
:loveliness:

Ha, I made him have the IQ Test, but said it was another learning programme, he just didi it.  Getting the result, I told teachers and family members but asked them not to tell him.  

When he said that other peers couldn' do that but he could, I'll tell him, "You are keen on this (mostly academic / language), but poor in that e.g. sports ( because he is not a good team player), drawing ...... Everyone has its own strength, you are not 'BETTER'"   

原帖由 peremum 於 10-8-19 17:04 發表
I am interested.  How can you 'not let him know' that he is gifted?  If he is gifted, he should know that he is different from other children & that he is brighter.
:loveliness: