用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請net 11中西區既家長黎分享一下
樓主: gor_gor
go

請net 11中西區既家長黎分享一下

原帖由 gor_gor 於 10-7-30 13:43 發表
唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係唔知勒.

我都想入聖類斯,起碼到時中學唔洗煩.但我想問吓呢d叩門既學校,0係到時第一同埋第二輪既填表時,係咪唔需要填入去架,而係需要自己去學校到攞表同交profile就得勒.

聽聞有d學校如果唔填佢地0係第一或二選擇既時候,佢地都唔會比机會架.

住南區返灣仔或中西區小學是否遠了點呢?
我住中西區,所以只打算選擇本區的小學算了.畢竟還是小孩,不想他去太遠的地區返學,最好能入到屋企附近的學校便最理想了
聖類斯小學是私校,自己投考及交學費不就可以了嗎?

原帖由 Octopusma 於 10-7-31 01:51 發表
聖類斯小學係私校, 要考既~~
你報左佢都一樣可以照參加政府派位, 如果第一&二 round都填心儀學校, 叩門時點都好d, 但其實好視乎學校有幾多學位, 有幾爆~~

個人經驗係, 好谷又怕佢地會好辛苦, 唔谷又怕佢地唔夠人FIGHT, 結果係入左D唔谷既學校, 家長就響外面報好多COURSE俾小朋友, 或自己買好多練習俾小朋友做, 補番個底, 因為成日形住學校唔谷怕佢唔夠人FIGHT, 入左谷既學校家長小朋友都會辛苦D, 其實兩者最後小朋友都係日日係咁做練習, 分別係做學校既功課定街外既練習...

除非家長真係對成績分數好睇得開啦...

好難做得到喔!!!!!!!!!到小學升中學時,係要睇成績升學的呀.......mouth:" />

環境黎講, 兩間都係舊校舍, 幾十年歷史就一定覺得比較舊, 中西區內大部份學校都係咁, 舊聖安多尼有室內操場兩個同隔離既教堂, 感覺空間大d, 呂明才只有地下禮堂作操場, 高年班會落沙倉則的戶外運動場, 呂明才一級4班, 有普話班同非普話班可給學生選擇, 基本普話堂係一定有, 普話班連班主任課都係普話, 聽講新一年會有新既英文課程, 估計力度會大左, 舊尼一級3班, 基本普話堂, 中文仍是廣東話教, 英文係RWI課程, 網上睇資料好似幾好

我既小朋友唔係讀呢兩間, 所以俾唔到意見你, 每個人要求標準都唔一樣, 好難一樣樣去比較, 還是一間間去參觀睇下自己咩感覺好了.   

原帖由 Gogojuly 於 10-7-31 14:05 發表
請問呂明才跟舊聖安多尼相比,那一間較好呢?如學校環境,學術水平,校風,師資等相比較

原帖由 gor_gor 於 10-7-29 12:58 發表
係,net11係無直屬中學,多數都係聯係既.我都係新黎呢區,對有關既小學並唔係太熟悉.

但都聽過朋友講,net11間間小學都几好,几平均.如以呢几間小學黎排位既話,你地會點排?

聽聞'般官'/'聖彼得'都好辛苦.但兩間聖安多尼 ...

net 11 - 男仔
(官津校)如果要排的話唔計全日班定半日班我會咁排:
1. 般官小
2. 聖比德上
3. 聖比德下
4. 中西區聖安多尼
5. 基恩
6. 李陞
7. 英皇同學會二
8. 英皇同學會一
9. 聖安多尼
10. 呂明才
11. 聖嘉祿

因為我較偏向喜歡全日班, 若呂明才是全日班的話, 我會考慮全日班排先, 即係....
1. 般官小
2. 中西區聖安多尼
3. 基恩
4. 李陞
5. 英皇同學會二
6. 英皇同學會一
7. 聖安多尼
8. 呂明才
9. 聖嘉祿
10. 聖比德上
11. 聖比德下

因為我個小朋友係囡囡, 所以這個排序對於我來講係有些少唔同, 因為我較偏向喜歡全日班, 我會咁排:
1.聖士提反女子
2. 般官小
3. 中西區聖安多尼
4. 基恩
5. 李陞
6. 聖心下
7. 英皇同學會二
8. 英皇同學會一
9. 聖安多尼
10. 呂明才
11. 聖嘉祿
12. 聖比德上
13. 聖比德下

*其實中西區的小學普遍都算平均, 除了部份最熱門的幾間之外基本上其他都唔差, 就以我呢個排序o黎講如果入到其中一間都算唔差呢!
以上排序純粹個人偏好, 只作參考之用~

回覆 1# spmok1999 的文章

想請問吓spmok1999,点解你會咁排d學校呢?

尤其你會選中西區聖安多尼排先,隔几間先到聖安多尼,後者無咁好呀?我聽d媽咪講,兩間聖安多尼都係咁上下既.

聖彼德上下都几好,只不過唔係全日制,我同你一樣,都係希望揾d全日制學校.

至于兩間英皇同學會一/二,就比較少聽人講,真係唔知好定唔好.

但英皇一校, 李陞小學, 聖嘉祿在自行階段都收唔滿人, 唔算受歡迎.

原帖由 gor_gor 於 10-8-3 14:38 發表
想請問吓spmok1999,点解你會咁排d學校呢?

尤其你會選中西區聖安多尼排先,隔几間先到聖安多尼,後者無咁好呀?我聽d媽咪講,兩間聖安多尼都係咁上下既.

聖彼德上下都几好,只不過唔係全日制,我同你一樣,都係希望揾d全日 ...
中西區聖安多尼較近我屋企同埋名氣都較聖安多尼為高

原帖由 shootingstar 於 10-8-3 17:01 發表
但英皇一校, 李陞小學, 聖嘉祿在自行階段都收唔滿人, 唔算受歡迎.
李陞小學因為有聯繫中學所以我排得較前, 我姪o係李陞小學畢業的, 佢依家中五等放榜, 佢o係他區o既band2津校全級考頭三名之內, 其實李陞確實係唔錯的...

回覆 1# spmok1999 的文章

我就係聽一位住中西區以前0係高主教中學畢業既朋友講,李陞係唔錯既,同般官小一樣有聯系中學,叫我考慮一下.

聖安多尼我就唔係好清楚,因為有兩間,我以為兩間一樣咁好.

另外,開頭以為英皇同學會一/二校會唔錯,但睇黎好似麻麻地.

家陣都心大心細,咁樣好似無咩小學好選bor,好驚入唔到心儀學校呀!!!

回覆 1# gor_gor 的文章

仲有想補充一下既係,好似無咩家長提及基恩既,大家又點睇,呢間學校ok否?

原帖由 shootingstar 於 10-8-3 17:01 發表

李陞小學自行都收唔满人?真的嗎?
我幾中意間學校,只覺得其校舍太細;有媽媽說高年級要去公眾球場上體育課,這比較擔心....

仲有既係第二輪要填30間學校ga,咁呢區無咁多好既學校比我地填,又或者根本呢區無30間學校咁多,咁點算好?

係咪填剩余下既就唔好填定係填第二區既學校呢,呢點我真係唔係好知道.

如果係囡囡入BRGPS都 OK! 因為女生少,只要成績keep到頭2x名,基本上英中 BPS, YWGS, SSGC 都會到手。

如果係女仔,點解唔考慮聖心、聖士提反或聖嘉勒?全部都有直屬中學,只要Keep住在band 1或band 2頭都可上番中學,幾間直屬中學都係band 1英中,如成績再好D,又可入英華,BPS等,除非唔想讀女校。另救恩都是很不錯,可作為津校以外的選擇。
原帖由 cman_li 於 10-8-7 12:12 發表
如果係囡囡入BRGPS都 OK! 因為女生少,只要成績keep到頭2x名,基本上英中 BPS, YWGS, SSGC 都會到手。

原帖由 tungmom 於 10-8-7 13:01 發表
如果係女仔,點解唔考慮聖心、聖士提反或聖嘉勒?全部都有直屬中學,只要Keep住在band 1或band 2頭都可上番中學,幾間直屬中學都係band 1英中,如成績再好D,又可入英華,BPS等,除非唔想讀女校。另救恩都是很不錯,可作為津校以外的選 ...

當然唔想小學時讀女校係其中一個因素 (no discrimination)

有直屬中學,進可攻、退可守。

咁可否講吓男仔呢,如男仔又點樣呀.

其實我都唔係好想比阿仔入男校,我認為始終男女校好d.

原帖由 gor_gor 於 10-8-9 13:23 發表
咁可否講吓男仔呢,如男仔又點樣呀.

其實我都唔係好想比阿仔入男校,我認為始終男女校好d.

有無特別喜歡(好主觀)

原帖由 gor_gor 於 10-7-30 13:43 發表
唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係 ...

Should be 英皇書院 instead of 皇仁