用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園要報幾多間呢?
樓主: joey_bao_bao
go

幼稚園要報幾多間呢? [複製鏈接]

原帖由 kiu_kiu 於 10-8-6 09:12 發表

Nicole,

請問d 學校係幾時收portfolio架, 係交申請表時收定interview時先收?

interview差不多完你見老師想叫你走既時候比.
咁可以傾多幾句.
我係叫我仔親手比老師.咁情況老師好小會拒絕小朋友
點都會睇2下

kv 我見老師個樣唔似會收.我交比最後果個主任.
你睇番之前in kv 既情序你就會明.

真係唔明, 一個3歲唔夠的小朋友可以有d咩info做profo?

原帖由 9284 於 10-8-6 10:47 發表
真係唔明, 一個3歲唔夠的小朋友可以有d咩info做profo?

做唔做每年都有爭論
你唔做 總有人做
隨心啦

以我去年嘅經驗, 不用做 profoilo 的, 我也無做, 囡囡成功考到: KV (am), St. Catherine (am), 民生 (am) and 啟思 (pm).

原帖由 orsiuping 於 10-7-30 19:26 發表
我個囡係超細女(12月中出世的),依家已積極備戰佢要明年入讀幼稚園o既申請,我聽聞依家d幼稚園唔會收小朋友o嘅"Personal Profolio",我朋友叫我唔駛費時做,請問大家有冇知道邊間有收?請賜教。 ...

[quote]原帖由 csl888 於 10-8-6 16:21 發表
以我去年嘅經驗, 不用做 profoilo 的, 我也無做, 囡囡成功考到: KV (am), St. Catherine (am), 民生 (am) and 啟思 (pm).

Dear CS/888,

想問下你囡囡最後係哪間讀幼稚園?

Hi csl888, your girl is very smart, may I know she borned in which month??
[
quote]原帖由 csl888 於 10-8-6 16:21 發表

[/quote]

哎呀...我個仔係細仔咁咪要報好多間囉,
九月尾定八月尾要報呀?

Unless you do not aim for 'famous' KG in KowloonTong, otherwise, at least you will apply 4 - 7 famous KG in KlnTong + some others good KG in your district, so there's no good answer.

原帖由 joey_bao_bao 於 10-7-27 19:17 發表
想入讀2011年之幼稚園, 各位媽媽請問要報幾多間幼稚園呢? thx

原帖由 csl888 於 10-8-6 16:21 發表

係呀, 我都聽過有人話要做porfolio, 又有d會做d小手工送俾老師, 但係我自己都冇做, 囡囡都有唔錯既offer, 都考到spk, 聖心, kv, st catherine, srl....問過老師做porfolio有冇用, 老師都話冇需要做, 我囡囡班同學仔都冇做, 不過佢地都有好多offer呀....

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 22# 9284 的帖子

報K1時.. 得兩歲幾咋! 都未夠3歲添!

不過~ 我幫阿仔報K1時做咗但無俾老師 (c6唔記得咗)
反而報N班時有俾.. 我覺得N班時反而易做 , 到報K1.. 反而唔知寫乜好~
不過~ 做唔做係個人決定, 有部份學校唔收添~ 咁最後無交到都幾乎收哂, 都無所謂啦!
恐龍家

我個囡系 0702 大囡, 我最终揀咗 KV
‹ 上一主題|下一主題