用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果差唔多價錢, 你會揀買番四小龍3房? 定41校網既舊樓? ...
go

如果差唔多價錢, 你會揀買番四小龍3房? 定41校網既舊樓?

唔識揀... (500萬樓價左右)

囝囝e+歲半
...

(
層樓暫時租俾人, 保留水錶登記, 可行嗎...??)

我自己case, 買乜都唔係自住, 現租媽媽同屋居屋苑, 日頭要工人帶囝囝過婆婆度我諗小學前都應該係度住

我係六月中賣左泓景臺兩房, e+左騰右騰都唔知買咩好

家庭收入7萬左右, 預期黎緊十年工作(行業)穩定

個女歲半,住34校網,想轉三房單位,仍未收到心水樓。

我住個層樓都升了,但要買三房新樓(34校網),要8百萬。亦有看41校網的舊樓,業主開接近600百萬。但要全新裝修,起碼4-50萬,因為很殘, 個則改到七彩

我沒有考慮買四小龍,主要因為校網關係。如果你想個仔入喇沙,當然要買41校網的舊樓。

原帖由 傻太 於 10-7-27 16:03 發表
唔識揀... (500萬樓價左右)

囝囝e+歲半...

(層樓暫時租俾人, 保留水錶登記, 可行嗎...??)

我自己case, 買乜都唔係自住, 現租媽媽同屋居屋苑, 日頭要工人帶囝囝過婆婆度…我諗小學前都應該係度住…

我係六月中 ...

請問什麼是4小龍?
新手媽媽...咩都唔識!sorry!

As you, I just bought a flat from net 41...

租得41區既人又點會俾你留翻個水錶呢:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我地原先住何文田, 囡囡歲幾我地先決定搬離呢區, 搬左去四小龍, 但覺得呢度住得開心D啊, 因交通方便而且又有會所, 小學方面, 我地希望囡囡可入到聖方濟各英文小學.

另外, 四小既三房套廁, 依家500萬都買唔到了, 其實我地都想轉三房. 不過依家所有都叫600幾萬, 買唔起了.

仲有樣唔記得覆.
校網係好, 但係九龍塘買得起既樓都已太舊, 所以我個人方面, 會選擇返四小既大單位, 因我PREFER一家人住得開心. 多過只因校網搬去殘殘既地方.

我會買四小, 放租幫補租41網. 等大抽奬完咗, 收番四小自住. 有小朋友, 我都係傾向住有會所嘅屋苑.

原帖由 rabbithung 於 10-7-28 01:49 發表
我個女歲半,住34校網,想轉三房單位,仍未收到心水樓。

我住個層樓都升了,但要買三房新樓(34校網),要8百萬。亦有看41校網的舊樓,業主開接近600百萬。但要全新裝修,起碼4-50萬,因為很殘, 個則改到七彩…

我沒有考慮買四小龍 ...

e+就算唔係咩網既"新樓", 點都要8百萬...

其實34網唔差, 我姑仔住果區, 應該幫到我; 都有諗過唔搞咁多野...

41校網有唔少500萬左右, 3x年樓齡...係怕第時賣番出去無要...

一係照買四小三房, 將來自己可以用番...到時租一年41校網地址...

原帖由 Chloeeeee 於 10-7-28 02:26 發表

請問什麼是4小龍?
新手媽媽...咩都唔識!sorry!

昇悅居+泓景臺+宇晴軒+迫海藍天...

原帖由 carmensamso 於 10-7-28 09:17 發表
As you, I just bought a flat from net 41...

幾錢? 幾大? 樓齡? 最終係咪入到心儀學校??

原帖由 klm402 於 10-7-28 09:27 發表
另外, 四小既三房套廁, 依家500萬都買唔到了, 其實我地都想轉三房. 不過依家所有都叫600幾萬, 買唔起了.

昇悅居3房807尺, 500萬左右是可以的...

my b is only 1.5 years old...

so, we only plan to stay in there for 3-5 yerars....
We havn't move in yet!
The house is about 700 sq ft...  very very 實用
but nearly 30 yrs old....

under the same price, I cannot get the same size flat in west kln...

原帖由 傻太 於 10-7-28 09:54 發表

幾錢? 幾大? 樓齡? 最終係咪入到心儀學校??

想問四小龍校網係幾多? 有好小學嗎? 咁如果想入好小學咁要唔要入邊間幼稚園先得?

另如想讀喇沙係咪一定要住41網先得? 住四小唔可以?

請問41校網3房價錢又唔會太貴, 樓齡唔會太舊, 質素唔會太差,有咩心水推介?

原帖由 carmensamso 於 10-7-28 15:34 發表
my b is only 1.5 years old...

so, we only plan to stay in there for 3-5 yerars....
We havn't move in yet!
The house is about 700 sq ft...  very very 實用
but nearly 30 yrs old....

under the same pri ...

請了解清楚41網升小情況再決定吧。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2213195

原帖由 傻太 於 10-7-28 09:53 發表

昇悅居+泓景臺+宇晴軒+迫海藍天...

唔該晒呢位媽媽回覆
但我都仲唔係好明
四小龍的意思就係呢d屋苑呀??
咁住o係四小龍有咩好處呀?
好想知呀~~~唔該!