用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問'cool'牙費用
樓主: KK07
go

請問'cool'牙費用   [複製鏈接]

我個仔就無話痛,無損傷, 只有少少唔舒服, 其實, 唔會太痛, 個醫生是會慢慢收緊, 唔會一次收得太緊的。
不過, 你要買隻專為 COOL 牙用的牙刷比佢刷, 唔係會擦唔干淨, 12蚊有一支了。

Hello 各位媽咪,

提意你們幫仔女用快箍, 12-14個月完成. 我個仔箍了12個月, 月底便除箍...好緊張 :)

亞仔整個箍牙過程都好easy, 冇痛,冇刮傷,冇影響食慾. 但頭幾個月, 因排牙收緊得很快, 要留意牙箍末端有沒有鐵線突出, 若有, 便要提早覆診, 否則容易刮傷.

因亞仔用的是較新的快箍, 所以唔使落橡筋, 好容易打理, 如果唔係, 亞仔排牙一定唔駛等箍完已經爛曬, 因佢清潔得超"求其".

但係, 方便快捷的代價便是$$. 快箍加透明(箍緊時都想佢靚仔d)要$40k...

要整排牙箍, 可能要待牙齒出齊才開始. 但矯齒有很方式, 要看孩子的問題而做. 我仔要矯正個jaw, 10歲做都比醫生話遲.  我朋友在美國, 她的兒子8歲就已經箍牙了, 效果好好, 現在快15歲了. 但另一友人的女兒都是8/9歲開始箍, 現在13歲卻要翻箍.

Anyway, 與亞仔排牙搏鬥了3年 (2年fix jaw, 1年箍牙), 終於完成了. 看到他由超級無敵勁哨牙, 到現在青靚白淨小白臉, 唉..... 只可講一句 "一切都是$$作怪"...

PS. 我亞仔的矯齒醫生係Causeway Bay禮頓中心, 我估佢價錢唔算平, 但生意極好(almost全部都是學生), 覆診往往都要個幾鐘. 所以要1個月前advance booking, 同埋千其唔好遲到. 禮頓好似得一個矯齒醫生, 佢只做矯齒, 若要脫牙or other dental caring便要到另外牙醫.

check 過禮頓中心有2個矯齒醫生, 你幫襯那個是男還是女?

原帖由 delimama 於 10-9-15 14:19 發表
Hello 各位媽咪,

提意你們幫仔女用快箍, 12-14個月完成. 我個仔箍了12個月, 月底便除箍...好緊張 :)

亞仔整個箍牙過程都好easy, 冇痛,冇刮傷,冇影響食慾. 但頭幾個月, 因排牙收緊得很快, 要留意牙箍末端有沒有鐵線 ...

睇上面的post, 原來大家都係around HK$30000.00 , 我剛給阿女簽左, HK40,000.00 唔包其間洗牙及脫牙, 第一次consult 仲俾左HK$2000+2500 口腔CT scan, 唔知會唔會好貴呢?

原帖由 rr 於 10-9-15 23:31 發表

睇上面的post, 原來大家都係around HK$30000.00 , 我剛給阿女簽左, HK40,000.00 唔包其間洗牙及脫牙, 第一次consult 仲俾左HK$2000+2500 口腔CT scan, 唔知會唔會好貴呢?

唔同醫生有唔同收費, 又可能係地區問題, 一些大型的會收貴些, 我試問過一間大型的, 第一次去睇, 淨睇, 淨係問佢小朋友洗唔洗COOL呀, 都收500, 後尾, 轉咗去中環另一個小型的, 一個醫生, 兩個姑娘, 第一次, 收200, SCAN口果次, 收1000.... 全套, 不包脫牙, 洗牙, 會叫個醫生間中洗下, 30000, 分期付款。

原帖由 wenyin 於 10-9-15 16:23 發表
check 過禮頓中心有2個矯齒醫生, 你幫襯那個是男還是女?

噢, 原來唔係得一個... 亞仔睇的是男的.

醒目開學勳章

原帖由 delimama 於 10-9-15 14:19 發表
Hello 各位媽咪,

亞仔整個箍牙過程都好easy, 冇痛,冇刮傷,冇影響食慾. 但頭幾個月, 因排牙收緊得很快, 要留意牙箍末端有沒有鐵線 ...

原來未出齊牙都可能要cool拿,我都想去check下駛唔駛cool,可否pm個醫生同收費? thanks.

請問箍牙專用的牙刷係那裡買的?  謝謝.

原帖由 Fat-C-9 於 10-9-14 14:36 發表
我個仔就無話痛,無損傷, 只有少少唔舒服, 其實, 唔會太痛, 個醫生是會慢慢收緊, 唔會一次收得太緊的。
不過, 你要買隻專為 COOL 牙用的牙刷比佢刷, 唔係會擦唔干淨, 12蚊有一支了。 ...

原帖由 HoTing 於 10-9-27 15:54 發表
請問箍牙專用的牙刷係那裡買的?  謝謝.

我係中環 環球大廈地下果間大藥房買的, 12蚊一支。
醫生介紹我去果度買的, 其他地方我又唔見有!

Hello 各位媽咪,

即是話我仔仔有隻牙出緊(出左半年,都是小半).暫時還不可以箍牙?要等d牙出齊才可以?

呀女5歲時,牙醫已經同我講囡囡排牙唔夠位,大個一定要箍,但係我冇諗到,而家可以禁細個就箍得?重有快箍,可否給我資料,等我帶呀女上去check 下.

Hello 各位媽咪,

Hi Fat-C-9,

我個女都要做呀!
請問是那位醫生呢? 可否給我資料!

原帖由 Fat-C-9 於 10-7-27 08:57 發表
中環, $30,000.00, 分期付款。

中環, $30,000.00, 分期付款  我都想知    可否PM給我資料

bingbing666, 441
資料已傳送!!

sasa_suen  可否PM給我資料  發表於 17-2-13 10:09
GiGiMum  Hi, I also want to know, pls sent to me.  發表於 12-7-17 09:56

Hi Fat-C-9
可否PM給我比D資料我!

thx

原帖由 Fat-C-9 於 10-9-29 11:49 AM 發表
資料已傳送!!
Hong Hong Ma  :-)

原帖由 Fat-C-9 於 10-7-27 08:57 發表
中環, $30,000.00, 分期付款。

Hi Fat-C-9
可否PM給我比D資料我!THANKS

hisukilo, hongkong_ma,
資料已傳送!

最後見有個朋友 (大)人 , 全透明牙套"cool", 佢話1次過俾 HK$38000, 分期貴少少.

原帖由 Fat-C-9 於 10-9-29 14:48 發表
hisukilo, hongkong_ma,
資料已傳送!

已收到,你真好人,thanks

已收到. Thanks!

原帖由 Fat-C-9 於 10-9-29 11:49 發表
資料已傳送!!
‹ 上一主題|下一主題