用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄咯....
go

放棄咯.... [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

有無打電話去學校問吓?

醒目開學勳章

我好明白妳嘅心情,不過無辦法,大抽獎就係咁唔公平。

原帖由 mama05 於 10-7-26 17:25 發表
大抽獎就係咁唔公平。

咁點至公平?

醒目開學勳章 王國長老

公平, 超級公平, 不過有人歡喜有人愁咁解

原帖由 mama05 於 10-7-26 05:25 PM 發表
我好明白妳嘅心情,不過無辦法,大抽獎就係咁唔公平。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-26 19:15 發表
公平, 超級公平, 不過有人歡喜有人愁咁解

好多家長心目中嘅公平係:入到心儀學校。入唔到心儀學校就唔公平。如果係咁諗,實有家長覺得唔公平,因為年年都有人入唔到心儀學校。

有時我諗,不如大家每年輪流入讀拔萃、聖保羅男女,好似玩傳波仔咁,所有人都至少讀過一次,咁咪公平囉。

醒目開學勳章 王國長老

每年一次都係輪6次, 點公平呀..........人人都在家學習唔返學, 由父母點教就點教, 深又得淺又得, 夠晒公平

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-26 20:55 發表
每年一次都係輪6次, 點公平呀..........人人都在家學習唔返學, 由父母點教就點教, 深又得淺又得, 夠晒公平

哈,在家學習係好,但從經濟效益上就不公喇,我哋兩個每年交稅萬萬聲喎。

seanandangus ,千期唔好放棄,機會是留比有準備的人,只要有準備,小一唔得,大可以小二再嚟過。有志者事竟成。

seanandangus
I am the same with you. Even my son have a chance for interview, but finally all fail.  Even I asked for a waiting seat, but  still they rejected me.  So I can feel what you feel, but what can we do?

樓主加油. 振作.

係咪至小都有派位果間響手?? 如果係, 好好讀好頭一年, p.2 再插過. 唔好放棄.

原本派了的小學是否很差 ? 有否認真地了解這所小學 ? 或許你會發現亦有它的優點的

Don't give up.  Still have hope.  Some of the parent will release the seat at the end of Aug.

醒目開學勳章

原帖由 BingJing 於 10-7-26 19:09 發表

咁點至公平?

我嘅意思係好似考私校咁,睇小朋友本身嘅實力。

醒目開學勳章 王國長老

而家D K3小朋友, 份PORTFOLIO仲厚過父母, 已經夠變態喇............ , 如果全港小學都係靠實力考, 我唸唔止偷雞上大陸考公開試咁簡單

雖然而家個方法唔公平, 但我更唔讚成5歲人仔就鬥叻LOR

樓主,
唔咁放棄, 而家7月姐, 仲有機會, 而且就算今年唔得(TOUCHWOOD), 出年仲可以再黎過, 考插班更加要睇小朋友本事呢

原帖由 mama05 於 10-7-27 09:11 AM 發表

我嘅意思係好似考私校咁,睇小朋友本身嘅實力。

攰嘅時候真係要休息多d架, 到唔攰嘅時候一定要繼續努力, 寫信丫! 加油丫! 小朋友需要你架! 唔好放棄丫! 希望聽到你好消息..

原帖由 seanandangus 於 10-7-26 17:11 發表
寄左好多封叩門信喇, 都係一D消息都無.....而家巳經唔想再sent, 真係好攰...身心都需要休息

其實無論最後, 叩唔叩到門, 都唔好放棄。 如果叩唔到門, 就更加要努力, 叫囝囝囡囡比心機讀書, 我相信只要肯比心機讀書, 邊間學校都一樣, 唔好因為入唔到心儀嘅學校, 放棄囉.. 每一間學校, 都有考第一嘅同包尾嘅, 可能佢地會係第一呢?

原帖由 seanandangus 於 10-7-26 17:11 發表
寄左好多封叩門信喇, 都係一D消息都無.....而家巳經唔想再sent, 真係好攰...身心都需要休息
‹ 上一主題|下一主題