用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴伴奏
go

鋼琴伴奏

請問考了6級鋼琴, 是否有能力為3級小提琴伴奏嗎?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-7-25 01:18 發表

平時玩下就可能問題不大...不過如果要去做比賽/考試0既伴奏...咁就真係要睇番佢水準係咪穩定,同埋識唔識得"執生"啦...

ming2

請問考鋼琴當日有事,是不是一定要由自己揾人調,若是的話,是不是對方要同一 center 才可以?

小朋友十一月初考,好可能撞正校內試,但要九月開學至知,若真撞正的話...

簽名被屏蔽

原帖由 *dora* 於 10-7-25 01:11 發表

經驗之談,如果係考琴試就千其唔好la,我阿女之前考三級,最初想佢表姊同佢伴奏(佢表姊已經可考埋七級),但一樣夾唔好,之後要臨急臨忙換人,最後都係要請番專係伴奏的琴老師。 始終佢地做開伴奏的,經驗好好多,重識得就個小朋友,如果可以請識小提琴的就重好。
至於如果考琴同學校考試撞期,咁就重麻煩,自己好難同人對掉,經考試局一樣唔得,重要臨考前幾日都唔知得唔得,所以報邊個時間都要好小心。
提醒你考小提琴要考埋oral,通常係由伴奏救埋的。

原帖由 ming2 於 10-7-25 10:49 發表

BingJing

最快就當然係自己搵到人同意同你調,然後就去考試局攪手續啦...雙方都要俾手續費架..否則你可以單方面去考試局伸請,睇下佢地搵唔搵到人同你調...印象中同你對調0既人係要考同一個級數,樂器,同埋有冇翻譯 ...

understood, thanks a lot !

原帖由 *dora* 於 10-7-25 01:11 發表

找個有伴奏經驗豐富的老師好一點