用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有無家姐係聖心幼稚園讀, 但唔收妹妹入幼稚園 ...
go

有無家姐係聖心幼稚園讀, 但唔收妹妹入幼稚園

好離譜, 家姐係聖心小學讀, 都唔收妹妹讀聖心幼稚園, 人地又點會對間學校有歸屬感. 校長應該好好反省, 真係做壞名.

醒目開學勳章

hi s9971555,

I am sorry to hear that.  Is the young one on waiting list?

I believe it is very difficult to consider all factors and I am sure the Canossian would prefer to accept more young siblings of current SHCK and other SH schools.  However, if this is the case, I think outsiders will not need to apply as that can fill up all the places.

So, some decision making would require rather than simply using some factors to determine the acceptance.  It is because the birth rate has risen so much in recent years and the number of applicants simply do not allow accepting all the young siblings anymore.  But they are still preferred, which I can assure you.  However, for the case of this year, even young siblings of SHCK students cannot all be guarantee with the overwhelmed number of applicants.

Is your elder one studying in SHCSPS (am) or SHCS (pm)?  If the later case, then the young one can still follow her elder sister to the same primary school.

Good luck and wish you all the best.  If there are anymore information you would need, please feel free to raise it and I will try my best to help in my best capacity.

Ian

原帖由 s9971555 於 10-7-25 00:27 發表
好離譜, 家姐係聖心小學讀, 都唔收妹妹讀聖心幼稚園, 人地又點會對間學校有歸屬感. 校長應該好好反省, 真係做壞名.

姐姐入小學及妹妹入幼稚園有沒有必然關係? 用 ' 做壞名' 會不會已過火?

有時我想, 香港的小學入學機制是不是世襲性太強? 以官津來說, 校友有分, 兄姀在讀必收 等等... 以公平性來說, 其他人的機會是不是少了?  基於這個制度 (如將來仍不變), 我們的孩子已是得益人, 他們的孩子也是得益人, 孩子的孩子也是得益人, ...

從幼稚園到小學, 除了計分世襲有分數外, 聖心上午班又一定給你學位, 無驚無險, 又給你大抽獎, 下午校你有誠意校長也會幫你, 去到這個田地, 還不是幫到你盡??

去到升中, 聖心中學收兩間聖心小學的學生又是絶大部分, 我是聖心的家長, 已經覺得佔了很大著數, 感恩都來不及...

教會學校的大門不是只對世襲生而開, 小學上下午有幾多班?? 有幾多妹妹在讀?  以學校來說, 要不要給其他想讀的人機會?  

聖心一年得180 個位, 最多240人, 請問如果連有姐姐在幼稚園都爭崩頭, 何況在小學呢?

同樣道理, 如果兄姐在中學讀, 是不是一定要收弟妹在小學讀?.

我只是路過的家長, 見言詞太鋒利, 太不客氣, 忍不住講兩句.

我都係路過, agree with ian and panbaby, 如果間間好學校都係咁, 我地呢d咪唔洗旨意入, 其實當年姐姐都可能無機會入到....不如apply都唔洗apply, 連$30都慳番

agreed x 3

如果聖心只係收有家姐係到讀既人, 咁所有阿媽, 家姐唔係到讀個d 小朋友都可以唔洗考啦。

我個人認為聖心好公平, 你小朋友係waiting list or rej, 係因為佢in 時未必夠其他小朋友好, 所以先會放係waiting list or rej , 倒轉頭咁諗, 你既細女無家姐係聖心讀, 但佢表現好好, 但聖心只收有家姐係聖心讀既人, 你覺得對你女女公平麻??

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-7-26 07:57 發表
我都係路過, agree with ian and panbaby, 如果間間好學校都係咁, 我地呢d咪唔洗旨意入, 其實當年姐姐都可能無機會入到....不如apply都唔洗apply, 連$30都慳番

agreed x 6
原帖由 龍鳯媽媽 於 10-7-26 10:55 發表
agreed x 3

如果聖心只係收有家姐係到讀既人, 咁所有阿媽, 家姐唔係到讀個d 小朋友都可以唔洗考啦。

我個人認為聖心好公平, 你小朋友係waiting list or rej, 係因為佢in 時未必夠其他小朋友好, 所以先會放係waitin ...

我和樓主有相同的遭遇, 所以很明白樓主的心情, 同樣地, 我都會有對學校欠缺歸屬感的感受, 世襲性是香港政府的規定, 如果學校不同意, 可以轉為私立, 家長亦無需選擇津校. 再者, 面試只看小朋友一兩分鐘的表現, 就決定他們之後的路, 這又是公平的嗎? 我相信每個人在不同的處境, 都會有不同的感受, 沒有對與錯.

如果面試只係對你小朋友作一兩分鐘就決定, 而唔係一致, 咁就唔公平! 但.......係對所有小朋友都係咁。所有小朋友都只係得一兩分鐘, 我覺得, 沒有不妥!
原帖由 cfatchong 於 10-7-28 01:31 發表
我和樓主有相同的遭遇, 所以很明白樓主的心情, 同樣地, 我都會有對學校欠缺歸屬感的感受, 世襲性是香港政府的規定, 如果學校不同意, 可以轉為私立, 家長亦無需選擇津校. 再者, 面試只看小朋友一兩分鐘的表現, 就決定 ...

醒目開學勳章

Thanks for the sharing and sorry to hear that you have similar bad experience.

However, all kindergartens in Hong Kong are private, so there doesn't exist any 世襲性 as you described.  And to set the record straight, 世襲性是NOT 香港政府的規定!  From my experience working with parents of students on secondary, primary and kindergarten level, a lot of issues were caused by the misunderstanding (or poor communication from the EDB) on the education policy.  The only policy EDB has done on primary school allocation, is to ensure younger siblings with enter the SAME PRIMARY SCHOOL (Gov't or Gov't Aided ones) TOGETHER ONLY.  This is the only RULE these primary schools must follow and the is the ONLY guarantee they ever committed to parents.  So, this is not 規定世襲, since for other cases (parents are graduate or elder siblings are graduates), the young ones will only be given more preferences (points) but no guarantee.  And to clarify again, these allocations are done by EDB, not the school.  So, parents are responsible to get themselves more educated rather than blaming on the wrong person for the wrong reasons.

No matter what, I hope the above is valuable information for parents to understand more on the education issue.

Ian

原帖由 cfatchong 於 10-7-28 01:31 發表
我和樓主有相同的遭遇, 所以很明白樓主的心情, 同樣地, 我都會有對學校欠缺歸屬感的感受, 世襲性是香港政府的規定, 如果學校不同意, 可以轉為私立, 家長亦無需選擇津校. 再者, 面試只看小朋友一兩分鐘的表現, 就決定 ...

回覆 10# iantsang 的文章

When I was in SH primary school but my sister was still NOT accepted at SHCK 30 yrs ago.  As she did not answer any questions during the interview.  
SHCK is a fair school.  So all kids have chance to get admissions to SHCK.

老實講,每個家庭都有第一次,如果聖心只收有媽咪or 姐姐係到讀過既,咁相信好多人都唔駛入聖心。

公平,咪就係靠in 時2-3分鐘睇表演加運氣囉,個個都係咁架啦,又唔係只係個別咁少,同學仔媽咪同我講瑪麗諾都係咁,個校長即頭話咁樣做係因為想公平,如果只收有阿哥家姐個d ,永遠都收唔到其他第一個小朋友啦!

如果樓主真係好想小女讀到聖心,試下寫信,用誠意打動好過坐係到呻。

我以三個小朋友都係聖心畢業既經驗.......

學校係按面試成績取錄學生....非常之咁公道.....但.....係有叩門位的,多些表示誠意, 多寫幾封信返學校, 非常有幫助....

則聞...地址非常近(如嘉兆台)家姐媽咪畢左業/正在就讀(嘉諾撒會學校<<不單只係聖心),係面試時都會有輕微考慮,但如果分數真係差太遠,夾硬收左你,對其他人唔公道,修女係非常公道兼顧及情理之人..

勤力d搵下校長喇....我見好多成功機會,不要放棄

實搞到學校忙上加忙囉我咁講)

Totally agree!!! 香港收生制度太過世襲制啦!!!

原帖由 panbaby 於 10-7-25 14:26 發表
姐姐入小學及妹妹入幼稚園有沒有必然關係? 用 ' 做壞名' 會不會已過火?

有時我想, 香港的小學入學機制是不是世襲性太強? 以官津來說, 校友有分, 兄姀在讀必收 等等... 以公平性來說, 其他人的機會是不是少了?  基於 ...
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

醒目開學勳章

我個囡都係聖心人,平心而言,我覺得聖心已經比好多幼稚園公平,唔係只睇關係,會真係比較下個小朋友響面試時表現,亦唔會對細囡有prejuice,其要表現好,細囡都收,仲想點哩?

我也覺得聖心收生很公平, 沒有只收大B, 好表現的細B也能有offer   

每個小朋友都有幾分鐘interview時間, 除了看表現,也看小孩跟學校有沒有綠份呢, 大家加油!

聖保羅男女都留70%既位比有關係既學生, 唔同聖心勁過聖保羅男女? 我都知每間學校有唔同既做法, 所以就直接影響到學生及家長對學校既歸屬感.

醒目開學勳章

你又點知聖心無,人地講都話會有少少優先,但唔係用晒100%學位去先收哩d學生姐!
原帖由 cfatchong 於 10-10-24 22:21 發表
聖保羅男女都留70%既位比有關係既學生, 唔同聖心勁過聖保羅男女? 我都知每間學校有唔同既做法, 所以就直接影響到學生及家長對學校既歸屬感.

點樣算「勁」?你咪去考聖保羅男女囉~
原帖由 cfatchong 於 10-10-24 22:21 發表