用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區  

後悔改到商務其他店拿已訂的中一新書,到現在還未有得攞,攪到冇得做暑期功課。家長們,請問係咪有一本故事書(Kensuke's Kingdom)仲未出,所以冇得做暑期功課

Carcas 發表於 12-8-1 13:45
後悔改到商務其他店拿已訂的中一新書,到現在還未有得攞,攪到冇得做暑期功課。家長們,請問係咪有一本故事書( ...

剛過去o既星期日, 我去商務康怡分店攞書, d書都未齊, 其中一本就係你講果本, 乜係暑期功課咩, 我囡囡唔知喎.

Carcas 發表於 12-8-1 13:45
後悔改到商務其他店拿已訂的中一新書,到現在還未有得攞,攪到冇得做暑期功課。家長們,請問係咪有一本故事書( ...
我都唔知要做喎!

回復 2005wingma 的帖子

中基考分班試那日,派左張叫English Language Secondary One Summer Holiday Assignments 2012 的紙,裏面寫明要做3樣功課

1) Read "Kensuke's Kingdom & complete the worksheet
2) Read "Bookworms Club Bronze" 3 stories & complete the worksheet
3) Online reading assignment "i-Learner

4) 另外書單提到有本Mathematics Summer Exe.  Book, 應該要做

不果我一本書都未有得攞

Carcas 發表於 12-8-1 22:17

中基考分班試那日,派左張叫English Language Secondary One Summer Holiday Assig ...
又被亞仔激親,問佢有冇收到以上那張紙,一秒都唔駛就話無,叫佢再記下有冇,都話冇。結果在佢果書櫃揾到!好彩Carcas你在這裏話我知,否則......
請問Item 1那張是否可以在wiki找答案呢?因為當我亞仔後,他很快就做完第一張worksheet,跟本唔使看書。
另外,書單提到有本Mathematics Summer Exe.  Book真的現在要做,還是八月回校跟老師指示下才開始做呢?

你們好! 請問這校有沒有收到一些ADHD的學生, 我小朋友是專注力不足,不太活躍, 這校的老師有沒有愛心?有沒有功課輔導班?請示知!謝謝!  Amy!   

可能是名著,所以WIKI有介紹,我都上去看看,因為本故事書都吾知幾時先有得攞。
Mathematics Summer Exe.  Book都可以等到返暑期班看看有沒有指示才做。應該吾會太遲。

Carcas,

我都買5到本英文書, 好在有你係到提點.  等我都叫亞仔上Wiki睇同做功課.  多謝你先!!

回復 E.Y. 的帖子

不用客氣。另外想請問一下有經商務訂中一全套書的家長,係咪尚欠八本書未有攞。知不知可否開學前打电話去商務问有沒有貨,因我不想全部書送去學校,要小朋友一次過拿回家。

vvchik2005  系呀,我都系欠八本呀  發表於 12-8-8 22:58

唉, WINGMA 你個仔都系唔知但系搵到張工作紙.  我個仔...唉....唔見左啦! 咩都冇呀!看怕佢一開學唔用1個學期就比學校趕佢出校啦.  原因系成日唔見晒D功課.

2005wingma  好!  我地一於手望相助啦  發表於 12-8-7 10:46
E.Y.  Take it easy, 男仔通常粗心大意D:loveliness:有需要我都可scan copy 比你 。  發表於 12-8-6 22:33

回復 vvchik2005 的帖子

用不用scan一份給你?

Carcas,
我仔中文和中史用舊書,其它部份係屋企樓下的天地行買,免搬運 剩下都有6-7本跟康怡商務訂,但到而家都無貨:evil:

Carcas 發表於 12-8-6 10:52

可能是名著,所以WIKI有介紹,我都上去看看,因為本故事書都吾知幾時先有得攞。

我老公在康怡取書時,商務職員話會用電話通知取尚欠書本,但我記得學校講過欠書會送回學校取。
有冇其他中基家長知道往年是怎樣取尚欠書本呢?

回復 Carcas 的帖子

重有6本書未有貨, 商務職員話有貨先電話通知我地

E.Y. 發表於 12-8-6 22:30
Carcas,
我仔中文和中史用舊書,其它部份係屋企樓下的天地行買,免搬運 剩下都有6-7本跟康怡商務訂,但 ...
Hi EY,

那麼,天地行和商務會唔會有折給你呢?

E.Y.  Sorry, typo.  Should be 天行.  其實HK各大型教科書店都是給新書10% discount.  發表於 12-8-7 11:29

maylmm 發表於 12-8-7 10:29
回復 Carcas 的帖子

重有6本書未有貨, 商務職員話有貨先電話通知我地
雖然我現在無書單在手,我都應該同你一樣欠around 6本。

今日分班名單出咗, 聽講A班係普通話精英班同E班係廣東話精英班,
有冇人知道係唔係呢

今天知道分班結果了

maylmm, vvchik2005 & E.Y. 收pm

回復 maylmm 的帖子

有家長話問過高年班學生,廣東話精英班是D班

亞仔話A同D班,唔知堅定溜呢