用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區  

"第三語文" 是學生自由選擇的,不一定要 take ,所以可以放心!

請問知唔知今年中基 DSE 畢業生有幾多%經"聯招"入大學degree course ?

dear all

我想問大家有無聽到校長話加學費問題,我以為是全年加$1800,但朋友聽到係每月加至$1800,知唔知邊個啱?

回復 a_mum2009 的帖子

上星期五去interview, 老師話學校申請加學費,每個月 $18xx , 但不知會否成功因要有70%家長agree先可以加學費。

回復 cmtam10 的帖子

吓......唔系呀, 加咁多. 重心想..我家公子真系讀得唔好就比佢留斑.加咁多..唔系啦...要谷谷谷.成個假期都要谷谷谷

我知有些中學有夏令時間,請問中基返學有冇夏令時間,即夏天只返到下午一時便放學?

cmtam10 發表於 12-12-26 15:21
我知有些中學有夏令時間,請問中基返學有冇夏令時間,即夏天只返到下午一時便放學? ...

中基係冇夏令時間, 全年都係放3:55分

引用:回復+a_mum2009+的帖子 上星期五去intervi

原帖由 cmtam10 於 12-12-17 發表
回復 a_mum2009 的帖子

上星期五去interview, 老師話學校申請加學費,每個月 $18xx , 但不知會否成功因要有 ...
加$18xx 太多了,我會反對

Dear all

雖然仲未知中基收唔收, 不過都想問定大家

你地有無唔係住東區, 每日放學大約幾點離開學校? 多課外活動嗎? 功課量多嗎? 大約做幾耐左右?

其實我好喜歡中基, 但我住九龍東, 一來一回2個鐘, 呢個係我最大concern

回覆:中華基金中學交流區

已有offer

幾好,其實九龍東都唔算遠,上年去考撞到個住長洲的來報,佢話佢朋友個仔都係住長洲都讀緊喎。

今年F.1 有個女仔都係住長洲入咗去讀, 我知道有D住將軍澳, 西環, 九龍東的學生

回復 maylmm 的帖子

我想問返學同放學時間, 一般會留校到幾點? 功課量多嗎?

a_mum2009 發表於 13-1-7 14:24
回復 maylmm 的帖子

我想問返學同放學時間, 一般會留校到幾點? 功課量多嗎?
有活動放學時間約5:30 - 6:00, 星期三及都沒有活動的放學時間為3:55分,
功課量比起小學少很多

剛剛去完中基家長會,明白了學校今次加學費的原因,若果今次不通過,會影響到學校新的教育推行,始終加左的學費都係用在學生身上,包括自己的小朋友都有份享用,所以我會支持的,因為加左比起其它直資都唔算貴,希望大部份家長能明白,一間進步的學校,唔想因唔通過而影響左日後學校推行活動的質數。

大家好,我仔已註冊了。起初它並不是我們的首選。但隨著對學校的了解和對老師們的交談增加,就對這校的信心增加了。
...

相對於一些以行政及校長為首的學校,中基讓我感受到他們很願意為造就學生而嘗試。希望沒有看錯吧。
...

完全認同,這校的老師,校長,很錫學生的,昨晚的家長會,連校董都有來開會,聽完校董林貝律加的一番話,更覺全校上下都很用心做好這間學校,我應該無簡錯。

大家好。我們一家因是中西區的關係,起初並沒有留意他區的其他選擇。後來仔仔學校向同學們公開介紹中華基金,說這是一所直得留意的學校,我們才放多一些關注,因這是我校唯一公開的介紹,其他的也只是派發他校的單張罷了。心想,一所連做教育的也推介的學校,也許不錯罷!其實仔仔是能夠入到本區的一些傳統好學校的。但經過一路上和中基的溝通,加上仔仔是十分活躍於一些資優課程如hkage、教統局或cu的,而中基也在這方面十分認識,所以我把信心擺上,放棄了自行收生的兩間好學校,而揀中基了.
...

另外請問中基有籃球隊嗎,謝謝。
...