用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

回復 Carcas 的帖子

唔用了,唔該晒。係我黑佢面的威迫下,佢終於找到出來了。巢就巢左d,好過冇。真系唔該晒。

我個仔話的同你一樣

E.Y.

唔該晒,我個仔找到了,麻煩晒.

shn1994 發表於 12-8-20 17:39
各位家長你好,本人係今屆中基DSE畢業生,對中基有疑問既話不妨問我。亦不怕開門見山,其實小弟想睇下各位 ...
Hi shn1994
我仔仔今年是中一新丁,多多指教。

你是中基DSE畢業生,很開心認識你,今年你們都考得不錯,學校會在哪年(F4 or F5)開始操練你們去應付HKDSE,你們的通識是用英文考的,應該比用中文考的更難,學校怎樣幫你們應付那英文通識呢?

另外,可否講下你對中基的感覺、老師的教學方法,學校會用什么方法提升同學的英語呢?學校多活動嗎?一年有多少project要交呢?................

最後,我見今年A-C班各33人,而D&E就各32人,請問往年是否每年都是超額收生呢?而不是校長所講每年只收30人。不好意思,問多了

2005wingma 發表於 12-8-22 13:22
Hi shn1994
我仔仔今年是中一新丁,多多指教。
我會話中基比較著重知識同根底,對考試既操練(如不停做PastPapaer或其他練習)相對較少,有需要既話都要靠自己自動自覺去做多幾份PP或者去補習。英文通識絕對係難,始終語文程度會成為答題既樽頸。無可否認係英文通識會有助英文水平,但值唔值得搞到通識都讀得咁辛苦仲見人見志。當然,又唔輪到我地話事。

老師方面就因人而異,實有受歡迎同唔受歡迎既老師。但值得一提係因為中基有唔少比較年輕既老師,代溝較少,師生關系良好。

收得大家學費,學校資源多,活動當然比較多。高清電視台,中藥園,mobile learning真係唔係間間學校都有。每年亦會有交流團去唔同地方,學校會資助部份團費。基本上,番中基就唔愁無活動,真係忙起上黎日日五六點先走都得。不過,中基既學生會同聯校活動就真係不濟,或者始終係新校,唔可以用老牌名校既標準去諗。

各科不時都會有細project要做,冇壓力既。中二要分組做Project-Based Learning,可能會比較辛苦,但有老師guide住既都唔洗驚。

收生方面我唔太清楚,但暫時都未見過一班多過33人,詳情都係問校方較好。

shn1994 發表於 12-8-22 16:28
我會話中基比較著重知識同根底,對考試既操練(如不停做PastPapaer或其他練習)相對較少,有需要既話都要靠自 ...
多謝你的回覆,我對中基的了解又多了,唔知道學校會安排整學年多少家長會話我們的家長呢?

shn1994 發表於 12-8-22 16:28
我會話中基比較著重知識同根底,對考試既操練(如不停做PastPapaer或其他練習)相對較少,有需要既話都要靠自 ...
聯校活動,哪幾間中學有聯系呢?

大概兩至三次

2005wingma  Thanks!  發表於 12-8-24 12:55

請問這裡是否全是中一生的家長呢? 我買錯了中五的課本, 吾知有無人可以要呢? 謝謝各位.
http://hk.myblog.yahoo.com/

買錯書???唔可以退咩

還有3本書未有,call了2日商務都唔通,請問有冇人知how to get these books?
另:在商務買書的同學,是否同樣欠 2 science books & 1 story book?

亞仔話Summer Maths Exercise book唔駛在暑假做,因為亞sir話這本Ex book是隨書送的,所以學校不會耍求學生做,你哋D仔女是不是都唔駛做和這樣講呢?

WINGMA,
系呀,我個仔都話唔用做呀!  我個仔而家同我話佢唔見左SCIENCE份功課.  你話系唔系比佢激死左!

vvchik2005 發表於 12-9-4 19:37
WINGMA,
系呀,我個仔都話唔用做呀!  我個仔而家同我話佢唔見左SCIENCE份功課.  你話系唔系比佢激 ...
I think you are
希望學校老師有方法教導他啦!

回復 2005wingma 的帖子

我哋重欠5本喎, 都係响商務訂, 希望今日會有啦
另外, 數學果本練習, 我有叫亞女做, 因為唔想佢暑假唔記得晒d數, 又唔想佢咁hea

我地仍欠2本 story books, 商務叫我地9月10日后才跟它check返貨未...

maylmm 發表於 12-9-5 10:02
回復 2005wingma 的帖子

我哋重欠5本喎, 都係响商務訂, 希望今日會有啦
May,

你仍欠5本緊多,商務無call過你取書嗎?之前商務call過我取some books,之後餘下3本未取。
昨天,我老公終於頂唔順商務唔接電話,直接找朋友上商務取了兩本science books,現在只欠一本story book.

E.Y. 發表於 12-9-5 11:15
我地仍欠2本 story books, 商務叫我地9月10日后才跟它check返貨未...
唔係貪平多少少,下次都唔係學校訂,康怡商務收了餞後,想找他有關欠書本就

其實, 5關商務事, 係書商/出版商問題.  

商務價錢同外面書局一樣價錢, 沒比其它平.  另外,商務"康怡"分行係中基指定書商, 直接跟這分行買會方便D和易管理.
‹ 上一主題|下一主題