用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

回覆 ET.UFO 的帖子

校服早在十月送出,現另有全新團隊制服。請查看thread.
...

前日星期六去咗中華基金簡介會, 其中一張 Powerpoint 好清楚寫明5班高中課程, 因我無智能手機無影到相, 又唔夠時間抄低, 有無網友有呢一方面資料提供呢? 我只係記得以下少少資料:

Class 1: Phy
Class 2: Chem
Class 3: Bio
Class 4 & 5: Chinese History /  唔記得另外個一科文科???

Elective A for Class 1 - 3 : 我記得係理科, 係咪 Phy / Chem / Bio ???/
Elective A for Class 4 - 5 : ......./  ? / ? /.我係記得有 Eng Lit

Elective B for Class 1 - 3 : 已經唔記得喇
Elective B for Class 4 - 5 : 已經唔記得喇

Elective C for Class 1 - 3 : 已經唔記得喇
Elective C for Class 4 - 5 : 已經唔記得喇

另外, 係網上爬文所知及簡介會亦有講, 放學後有老師及出面讀緊嘅大學生會係度幫同學補底, 想問效果好唔好呢?

回覆 karen328 的帖子

今年起全部普教中?小學有普教中會著數d嗎?

引用:回覆+karen328+的帖子 今年起全部普教中?

原帖由 BigPig 於 15-11-30 發表
回覆 karen328 的帖子

今年起全部普教中?小學有普教中會著數d嗎?
係呀.P1全部中文班普通話授課。你只著數D是甚麼?收生取錄?

回覆:小時了了 的帖子

低form的補底班是由老師和班主任甄選全班中英數各科最落後的幾位學生,集合5班同學在放學後上1小時補底堂,主要由Teacher Assistant (外來老師)負責,免費的,但因為是建議並非強制性,有些成績真的很差的學生家長竟然不參與。
至於高form,沒有補底班,會因應情況加堂,2年暑假都會有數星期加堂,亦是免費,全由自己老師負責。
平日所有老師皆需要留校至少1小時,讓學生在放學後一定找到老師跟進課程。

CFSS & SSGC

回覆:小時了了 的帖子

至於高中課程,中基是盡量滿足學生選科,所以有些科目只有6人,有些會有2班。
A班(即是精英班)要選修3科,多年來主要學生都是Chem+Phy+Bio,少部份是C+P / C+B 加另一科,B班主要是C,加B/P/G,其他3班便是其他不同科目組合,今年便開了中國文學班。

CFSS & SSGC

請問各位,小朋友名次呈一60名左右,呈二冇名次,有機會入讀這所學校嗎?

回覆:sum-yan 的帖子

請教一下:通識是中文還是英文?

引用:請教一下:通識是中文還是英文? +

原帖由 Chole 於 15-12-18 發表
請教一下:通識是中文還是英文?
IH 是英文授教的,中基是英文中學,除了中文和中史,全部是英文。

CFSS & SSGC

引用:請問各位,小朋友名次呈一60名左右,呈二冇名

原帖由 maggie789 於 15-12-13 發表
請問各位,小朋友名次呈一60名左右,呈二冇名次,有機會入讀這所學校嗎?
即是B2嗎?有點難

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-12-18 22:06
即是B2嗎?有點難

學校70名都係band 1 今次冇名次真係可能跌出,小朋友又百冇..只係成績.

回覆:sum-yan 的帖子

Thank you!

請問有無印象放暑假前後一天放幾點?

引用:請問有無印象放暑假前後一天放幾點?

原帖由 minmin 於 16-01-10 發表
請問有無印象放暑假前後一天放幾點?
暑假後是正常上下課時間。
暑假前不固定,去年是假前一天返半日,有一年好似有幾天是半日。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+minmin+於+16-01-10+發表請問

原帖由 sum-yan 於 16-01-10 發表
暑假前不固定,去年是假前一天返半日,有一年好似有幾天是半日。

...
Thx

sum-yan 發表於 16-1-10 19:38

...
好奇一問, 發覺你對中基很了解, 你是中基的家長嗎??

引用:Quote:sum-yan+發表於+16-1-10+19:38+暑假

原帖由 maylmm 於 16-03-01 發表
好奇一問, 發覺你對中基很了解, 你是中基的家長嗎??
正是,所以我在初中教育區,已多次作出澄清和反駁部分不是中基家長會員的非事實回覆和所謂偉論甚至歪理。
當我收到pm問中基的便盡快和盡量解答!
如你入網上王國(非apps),可以看到我署名內有我囡囡的學校名。

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

你好, 想問你囡囡而家讀F 幾? 中基收咗我女, 我女比較like 自己中學 . 煩惱中...

想問中基是一間多元化既學校.. . 應該咩類型既學生都會岩?

我明天要交 confirmation , but still thinking ..

just want to ask if there are a lot other fee to pay ?

thanks

回覆:中華基金中學交流區

請問中一至中三的integrated humanities是否包含了geography和history?

引用:請問中一至中三的integrated+humanities是

原帖由 ramj 於 16-03-13 發表
請問中一至中三的integrated humanities是否包含了geography和history?
yes

CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題