用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

回復 2005wingma 的帖子

完全冇收過電話喎

E.Y. 發表於 12-9-5 14:22
其實, 5關商務事, 係書商/出版商問題.  

商務價錢同外面書局一樣價錢, 沒比其它平.  另外,商務"康怡"分行 ...
是平多少少的,因為每$500可額外平多$xx(唔記得)

maylmm 發表於 12-9-5 14:23

完全冇收過電話喎
如果想早D攞書,你可能耍直接上商務,否則唔知幾時收齊書
另,如果唔攞書會唔會送返學校呢?

你哋D中一生會唔會去黃昏燒烤聚會呢?
亞仔話無興趣,但是我覺得參加會好過唔參加,大家點睇

琴日見到你個post, 我哋就打電話去商務, 跟住去咗攞書, 而家重欠一本, 佢話有書就會攞去學校, 唔該晒你呀

2005wingma  醒目  發表於 12-9-6 12:57

2005wingma 發表於 12-9-5 23:09
你哋D中一生會唔會去黃昏燒烤聚會呢?
亞仔話無興趣,但是我覺得參加會好過唔參加,大家點睇 ...

亞女只要有得玩, 佢乜都會參加

maylmm 發表於 12-9-6 09:47
亞女只要有得玩, 佢乜都會參加
等我話比亞仔聽,你囡囡都去,希望亞仔D好同學會叫佢一齊參加啦!大家後生一族,social下,很快就玩mine一堆

hi, 我小朋友今年要選學校, 想問問interview 會考d 咩, 要不要見埋父母? 我仔成績, 英數A, 中文B, 老師話係BAND 1C學生, 唔知考到機會大唔大?

THANKS A LOT!

a_mum2009 發表於 12-9-6 14:02
hi, 我小朋友今年要選學校, 想問問interview 會考d 咩, 要不要見埋父母? 我仔成績, 英數A, 中文B, 老師話係 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2369276&extra=&page=1

The above link "中華基金面試" maybe useful.

Second interview 要見埋父母, 但就唔會計入取錄結果。

Thanks a lot! 雖然唔計入取締結果, 但要見埋我, 都好緊張呢............

a_mum2009 發表於 12-9-7 09:37
Thanks a lot! 雖然唔計入取締結果, 但要見埋我, 都好緊張呢............

其實見家長果part, 學校都唔要求父母兩個一齊嚟, 佢只不過想睇吓你哋有乜嘢想問關於學校或了解學校情況, 完全唔需要緊張, 傾吓偈遮

a_mum2009  thanks!  發表於 12-9-7 10:51

各位中基家長,請問中基的默書和測驗是否頻密?因小兒是一個很喜歡閱讀課外書,但不太主動溫習學校課本的小孩。故此,我不想找一間太自由或放鬆嘅學校給他。小兒上次去完簡介會後對中基都很喜歡。所以希望各家長可以透路一下中基的默書和測驗的頻密度,例如隔幾耐有一次默書或test,和功課量是否合理,例如小朋友每天大約幾點做完功課?讓我可以了解多些中基。謝謝!

回復 cmtam10 的帖子

我家公子也是今年才入中基的,所以只能說一下2個月的情況比你知,望不要見怪.

中基的dictation大約啦,大約平均就1.5星期就有1次啦. 因為有埋中文, 英文,Humanity,普通話,SCIENCE咁輪住來DICTATION嫁. 多唔多你自己看啦. QUIZ就都系1星期就有1次啦.(話明先,系平均數字) .  其實系好嫁, 因為我家公子系懶強人
好鬼懶.  唔系學校肯成日同佢DICTATION,我看怕考試的時侯就死梗啦.  不過,家長最好有小小心理準備.就系作為家長的都要好勤力. 勤力簽名.因為公子佢地DICTATION同QUIZ左幾多,你就要簽番幾多. 你唔記得簽呢.....就會害左佢地嫁啦...!

以上個人立埸資料,希望幫到你啦.

我的孩子是高年級的,我甚喜歡學校平日有test的教學模式,平日孩子已經温習了,持之以恆的學習,不會有不明白的課題,考試就容易許多。Test or dictation's frequency不能用多少作比較,我覺得整體是合適和有用的。另外,老師還要好用心的批改同學的卷,多出多改,所以要感謝老師的付出和努力呀!

wchik2005 & goodwill thanks for your information, it helps a lot. It seems that CFSS style of teaching suits my son. Will try to apply CFSS.

請問昨天收到很多通告,有好多活動,有無家長同學生會參加

回復 Bettyperry 的帖子

我參加左小伙伴

我想參加但個仔唔肯參加 ,無法

Bettyperry 發表於 12-11-18 23:34
我想參加但個仔唔肯參加 ,無法
我也是,結果一樣都無報

各位中基家長,本人在 CFSS briefing 得知中基在language方面,除了有中和英文外還有其它語文學。請問這些 "第三語文" 是否一定要 take & 考試是否計分?因小兒的語文能力比較弱,我擔心他會應付不來?
‹ 上一主題|下一主題