用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一之男仔懂我自已剪手指鉀嗎
樓主: Joe媽媽
go

升中一之男仔懂我自已剪手指鉀嗎 [複製鏈接]

原帖由 sky2011 於 10-7-25 23:35 發表
每個小孩都難搞,現港男d父母都唔易做.

真係過來人, 明白我之苦況

原帖由 tonghomama 於 10-7-25 19:45 發表
想問吓, 你囝是否家中一個, 由工人姐姐揍大??  你話你C6 都系咁, 佢而家D 自理能力又如何??   如果連手指甲都仲要你幫, 佢好可能未試過批蘋果, 橙...  

可能你C6吾感到有問題, 但你囝都有D '"港孩". FEEL.  我明白 ...

又唔係話嘜都唔識, 只係死都唔肯自已剪指甲, 佢好怕死, 怕剪到手會流血或者好痛, 因為試過比佢Daddy剪過一次太深, 好痛, 所以一定要我剪, 自已都唔係試一下

邊到會有易剪, 易控制之指甲鉗賣? 我跟他商議好, 要試一下自已做的了, 剪我不好我跟他修補, 但一定要試自已做, 他已答應了, 但屋企用開果個可能太大...

原帖由 sky2011 於 10-7-25 23:35 發表
每個小孩都難搞,現港男d父母都唔易做.

見到呢個topic, 我都擔心自己個仔係「港孩」。佢就嚟17歲,我尋日先教佢洗碗,唔知遲唔遲呢?

我d指甲鉗返大陸旅行時 (陽江)
十八子刀廠買。一次買不同size, for 腳腳,大人,大少,細少各一把,十元八塊,平靚正。
以前貪靚係CitySuper買,以為日本貨一定正,最終發覺原來指甲鉗一個簡單小功具,可以有好大分別。

另外,以前公司有個男同事,一緊張就不自主咬指甲, 並非刻意為當剪指甲咬走指甲。 指甲都咬得走,仲洗嘜剪!
(個人認為咬甩D指甲,仲難過剪)

換個角度,妳留意下妳c6同仔仔心理因素定係懶而咬指甲。

我想這... 與工人揍大無關吧。
阿仔都由工人姐姐揍大, 佢做野都甩甩漏漏自理能力都麻麻地 .... 可能佢念住有人跟手尾吧

但我認為最少佢要董得一般"生活"常識, 因為工人姐姐都要放假及無人(包括工人及父母)可以成世照顧佢...gawo

~所以剪指甲及個人衛生... 呢啲嘢全部要自行攪定
~及基本自己要懂得準備簡單的飲食(雖然吾系做得好好):
eg.早餐: 腸仔/ 太陽蛋/炒蛋/ 煙肉....之類
eg.午餐: 炒飯/煮面
eg.煮完野要清洗碗碟及清潔, 不要好像打丈咁...

** 雖然吾系做得好好): 要比佢試...斗正佢..比佢可以改善....
原帖由 tonghomama 於 10-7-25 19:45 發表
想問吓, 你囝是否家中一個, 由工人姐姐揍大??  你話你C6 都系咁, 佢而家D 自理能力又如何??   如果連手指甲都仲要你幫, 佢好可能未試過批蘋果, 橙...  

可能你C6吾感到有問題, 但你囝都有D '"港孩". FEEL.  我明白 ...

升中一仍不懂剪指甲實在難以置信 !

17歲唔識洗碗?
不知有甚麽話可說!

原帖由 dabbycheung 於 10-7-26 14:24 發表

見到呢個topic, 我都擔心自己個仔係「港孩」。佢就嚟17歲,我尋日先教佢洗碗,唔知遲唔遲呢?

唔遲,有我仔陪.

原帖由 ngkan 於 10-9-10 17:57 發表
17歲唔識洗碗?
不知有甚麽話可說!

唔出奇架,亞仔好多同學都唔洗架,都有d好叻既,自己煮飯.

我細仔好為食,細細個就入廚房煮野食,佢今年13歲,炒飯煎野都好叻,大仔17歲只係識煮面咋.

可否放任不理他,如果在小學,老師每星期都會檢查,自自然然佢覺得一定要剪指甲,不理他剪得怎樣,2-3次佢自會學懂技巧,不過,父母一定要忍得.

中學生不懂剪指甲! 唉! 如果一個細路,跑步跌傷,從此不肯跑步,  食野'啃'親,從此不肯吃大塊食物, 長大後初戀被女友拋棄,從此不拍拖,這個世界從此不再進步......no eye see.....

You're right!  No eye see....

原帖由 KK07 於 10-9-15 11:15 發表
中學生不懂剪指甲! 唉! 如果一個細路,跑步跌傷,從此不肯跑步,  食野'啃'親,從此不肯吃大塊食物, 長大後初戀被女友拋棄,從此不拍拖,這個世界從此不再進步......no eye see..... ...

冇咩特別嘛..個個細路都有唔同既特質啦...有d細路自理能力特別弱, 唔識剪指甲, 洗碗, 但係運動同學業成績就好好..有d就相反..好似冇咩需要擔心, 只要多d練習就應該問題吧....

唔係吖, 你個仔12歲喇, 唔係2歲吖!
咁你個仔識唔識自己食飯? 識唔識自己沖涼, 識唔識自己去大大清潔吖?

真係有D咁嘅老母就有D咁嘅仔!
]

原帖由 三佰蚊 於 10-9-17 16:33 發表
冇咩特別嘛..個個細路都有唔同既特質啦...有d細路自理能力特別弱, 唔識剪指甲, 洗碗, 但係運動同學業成績就好好..有d就相反..好似冇咩需要擔心, 只要多d練習就應該問題吧.... ...

講得好! 咁你認為幾多歲應該多d練習剪指甲? 不是特質問題, 天生手腳協調有困難另計, 運動同學業都好既小朋支不懂自理,你都覺冇問題?

回覆 37# KK07 的文章

我並沒想過多少歲時要練剪指甲, 對我而言, 一般日常生活的自理最好在小學時就已學好.
有些小孩子的智力特別高, 對微小的手部操作會感到困難, 特別是剪指甲和綁鞋繩這些...
就如我說過的, 每個孩子都有不同的特質,能力和不同的父母, 是不是有問題, 我相信只有他們的父母最清楚.

高分低能

同意:"有些小孩子的智力特別高, 對微小的手部操作會感到困難"

不認同:"中學生不懂剪指甲和綁鞋繩這些..
(父母最清楚的是手腳不協調的也能做到的)

原帖由 三佰蚊 於 10-9-20 11:51 發表
我並沒想過多少歲時要練剪指甲, 對我而言, 一般日常生活的自理最好在小學時就已學好.
有些小孩子的智力特別高, 對微小的手部操作會感到困難, 特別是剪指甲和綁鞋繩這些...
就如我說過的, 每個孩子都有不同的特質,能 ...

做得比人差, 吾代表吾學吾做. 甘人地做一次得, 你咪做5次, 5次吾得咪10次, 10次吾得咪20,30,40次, 總會得. 應該鼓勵佢做, 吾可以比藉口佢地. 係吾關特質事, 我覺得係而家d父母太寵孩子, 事事過份擔心, 吾比機會佢地失敗.....
‹ 上一主題|下一主題