用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 Oxford Reading Tree 出了內地授權版
go

Oxford Reading Tree 出了內地授權版 [複製鏈接]

http://www.dianfanyingyu.com/

打算買一套回來讓女兒跑親子冊,約5元1個故事連CD

0    0    0    0

知唔知書城(少年宮)有冇?

好像只可網上購買。

淘寶賣960人仔9級 等於ORT stage 2 to stage 15 Treetops 超過 200本

http://shop57885116.taobao.com/?search=y

可惜6-9級是黑白印刷

睇唔明,即有?book & cd   《典範英語》1(含上下冊,4張CD)原價139元

《典範英語》一冊有百多頁, 將四頁故事縮影到一大頁, 一冊共有21個ORT的故事

《典範英語》四上級=ORT Stage 6
Sample - Kipper and the Giant
http://www.dianfanyingyu.com/about47.asp

《典範英語》四下級=ORT Stage 7
Sample - The Bully
http://www.dianfanyingyu.com/about48.asp

但我擔心d字太細,讀得很辛苦

原帖由 Tammy.Lai 於 10-7-25 00:13 發表
睇唔明,即有?book & cd   《典範英語》1(含上下冊,4張CD)原價139元

問了賣家,因版權問題不寄香港,只能寄國內地址

回覆 7# pii350 的文章

great, ORT is very useful.

《典範英語》書的大小和ORT差不多,但將四頁縮成一頁,所以字的大小也只有原來的四份之一,對小朋友來說字體是比較細。

原帖由 pii350 於 10-7-25 00:54 發表
《典範英語》一冊有百多頁, 將四頁故事縮影到一大頁, 一冊共有21個ORT的故事

《典範英語》四上級=ORT Stage 6
Sample - Kipper and the Giant
http://www.dianfanyingyu.com/about47.asp

《典範英語》四下級=ORT S ...

想問小一小朋友一般睇?level

原帖由 Tammy.Lai 於 10-8-20 00:13 發表
想問小一小朋友一般睇?level

舊年小一其中一本 reader 正是 Kipper and the Giant,即《典範英語》四上級 或 ORT Stage 6。

題外話:今期壹週刊剛介紹「淘點網」,可以用來買不送往香港的貨物。

原帖由 iamderek 於 10-8-20 01:37 發表

舊年小一其中一本 reader 正是 Kipper and the Giant,即《典範英語》四上級 或 ORT Stage 6。

題外話:今期壹週刊剛介紹「淘點網」,可以用來買不送往香港的貨物。 ...

淘點有機會唔送, 要問清楚, 因為版權問題, 但係有啲集運可能會幫到你哋, 詳細可見: 淘寶交流

我買咗 stages 1-5, 搵親戚帶番嚟嘅, 紙質同顏色都唔錯, 啲字雖然比香港版細, 但係都睇得舒服, 呀女反而鍾意佢咁樣合訂本多啲, 因為佢可以一本書睇到好多好多故事。(因為有時我哋只準比佢帶一本書出街)

仲有CD添, 字正腔圓, 不過節奏略嫌慢咗啲, 搞到呀女聽又嫌慢, 唔聽又囉囉戀咁。

想問下, 如果唔係由stage1 第一本開始睇起, 會唔會唔明  ? 各stage之間有冇relation ? 唔該晒, 因呀仔未睇過這套書, 但佢愛看其他英文書, 我唔想買太淺stage, 怕佢唔睇.....

原帖由 waiwai2006 於 10-8-26 11:04 發表
想問下, 如果唔係由stage1 第一本開始睇起, 會唔會唔明  ? 各stage之間有冇relation ? 唔該晒, 因呀仔未睇過這套書, 但佢愛看其他英文書, 我唔想買太淺stage, 怕佢唔睇..... ...

基本上每個故事都是獨立的,除了中間有一本講述他們發現了一條 magic key,後來的故事很多是圍繞 magic key 的冒險。

thanks a lot ! so i can consider to buy them.....

原帖由 iamderek 於 10-8-26 11:57 發表

基本上每個故事都是獨立的,除了中間有一本講述他們發現了一條 magic key,後來的故事很多是圍繞 magic key 的冒險。

ORT 啲故事有啲係有關連, 但唔係連續劇咁, 所以唔連住睇都可以..

雖然我呀女都可以睇到香港版stage 5, 但係就唔等於國內版 stage 5, 因為我發覺某啲Stage 5 故事放咗喺國內版Stage 3a內, e.g. the magic key, castle adventure and etc.

又, 香港版stage 1 kipper stories 系列係冇字, 得圖畫嘅, 但stage 1 first words 就有單字, 但國內版 stage 1a lesson 1 就已經有字嚕, 即係first words系, 連first words, first sentences.

prc stage 1b 大約等於 香港stage 2..

長氣得滯, sorry, 只係想比多啲深淺程度資料比你參考吓..

HK    PRC
Stage  1,1+  1a
       2     1b
       3     2a
       4     2b
       5     3a

對比過的,大約係咁..

原帖由 iamderek 於 10-8-26 11:57 發表

oh, can i ask which stage/book the "magic key" first appear ? thanks a lot !

also, i see that stage 6 and above, the look is totally difference, are they also oxford reading tree ? cos seems the contents are also not related to kipper and the family.........

原帖由 waiwai2006 於 10-8-29 23:01 發表
oh, can i ask which stage/book the "magic key" first appear ? thanks a lot !

The Magic Key (ORT Stage 5)

http://www.amazon.co.uk/Oxford-Reading-Tree-Stage-Storybooks/dp/0198451830
‹ 上一主題|下一主題