用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學琴係咪屋企有個琴好o的?
go

小朋友學琴係咪屋企有個琴好o的? [複製鏈接]

小朋友學琴係咪屋企有個琴好o的?

小朋友學琴係咪屋企有琴好好多?有無小朋友一直都係琴行練琴或租琴返屋企練?如果係琴行練timetable 應該一週練幾多次?每次練幾耐?請分享.

Re: 小朋友學琴係咪屋企有個琴好o的?

MM99,
我囡囡都學緊,現在會在樓下租琴練,小朋友如果只是初級,最好每次練20-30分鐘,每天都可以練就最好。但租琴時間很難控制,所以同老師商量後會等下次琴行大減價買個琴。

karencircle,
你有無考慮過租琴返屋企練?

MM99,
其實因為囡囡現在學校一定要學到起碼8級,所以買琴是遲早的事,所以錢都是要付就不想額外枉給租金去租琴了.

karencircle,
明白了.
依家鋼琴係必修課目咩?如果屋企唔夠位放琴咁點算?

MM99,
是必修的,我都在度緊位,只有將d傢俱左搬右放試下先.

其實屋企冇琴都唔緊要,最緊要是有恒心去練,在屋企或琴行都可以,我琴行有好多學生已學到7、8級都是在琴行練的,因為屋企沒地方放琴,屋位企有琴都只是可以話方便一

我小朋友原先都在琴行練琴, 一星期大概四日, 每次半小時, 但後來我發覺不大方便, 因我是要返工的, 如果我要親自陪佢練琴, 我要book 晚上, 還要急回來陪佢, 而星期六日, 琴室又難book, 還有我的小朋友年紀小, 剛剛足四歲,  有時到了琴室的時間, 未必係佢有mood 練 的時間,  所以我就買了個琴比佢, 現在佢每天練兩次, 每次約半小時, 一次在中午菲庸姐姐陪佢練, 等我放工返來, 再練一次.  

所以我覺得屋企有琴是會方便一些, 由其是小朋友年紀小,  若果是大一點的小朋友, 能夠自己練, 不用mami睇住, 而又有恒心, 一個星期可以到琴室練到四五日,  問題亦不大呢.

簽名被屏蔽

多謝各位分享. 咁係琴行練消費一個月大約幾錢?

在琴行練消費每間都唔同,最緊要選近自己的方便落去練,而琴的質素要好,如果唔係好易聽

MM99,
之前在青X琴行,半小時22元,買月套有Discount;我在Club House租琴室就20元一個鐘。

我覺得如果家無位就無辦法,如果唔係我會贊成買琴or租琴回家,

何況現在咁多免息分期,當每月供都幾好

我想問下如果租琴回家費用多少﹖﹖
:  :  :  :

約每月2xx元.

MING2>>我想問下你專業意見,我在某琴行見到YAMAHA 二手,U3二萬幾,貴唔貴,佢同我講係TOMLEE買要成六萬幾,是真的嗎??

Hi ming2,

想請教! 我囡囡現在3歲半學了4個月琴, 想請問我現在睇了一部新的KAWAI K-18E $29,520 & KAWAI K-25E 唔知好唔好呢? 如唔係老師話有部 YAMHA display 琴$19000, 我現在心大心細, 唔知應該買新的或是二手好, 因為都相差$10,000 呢?   
請指教!

To sunny0426,

咁你有無資料係邊度有得租??  我上網見到有一間個琴倉係火炭。。。。月租都係$2XX。。。信唔信得過呢???

簽名被屏蔽

Hi ming2,

我囡現在3歲半, 學了4個月琴, 我budget 約2萬左右, 但如分期又唔係相差好多, 琴行老師介紹左3部琴KAWAI K-18E(BT) $29520 & KAWAI K-25E $35010 & KAWAI KX-21 $21,000
唔知可否比D意見呢? 因這三部琴如分期都係相差$300左右
謝謝   
‹ 上一主題|下一主題