用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小兒插班成功,9月起加入宣道大家庭啦!
樓主: keroppimama
go

小兒插班成功,9月起加入宣道大家庭啦! [複製鏈接]

測驗考試低過96分,就要見家長?? 嘩...好驚下96分都要見家長

Hi keroppimama,

首先恭喜你既小朋友考入宣小, 忍唔住路過都想覆下. 小女係宣小今年既畢業生, 讀足六年都無聽過測考低過 96 分要見家長, 之不過, 呢幾年在 BK 都不斷見有人話宣小程度高, 好谷, 功課多, 又成日要見家長...
程度高, 有要求係真既. 不過, 功課多我又唔係咁認同, 因我有小朋友讀緊一間官津名校, 功課"絕對"比宣小多好多... 至於見家長, 反而係好多時家長要求同老師傾下/跟進下小朋友既進度, 一般黎講, 宣小既老師都係好熱心同關心小朋友, 所以你唔使擔心既...

有其他問題再 post 上黎 BK 呀, 相信其他家長都好樂意解答你...
晞晴媽咪

多謝你的分享,睎晴媽咪
見到你的經歷,現在才放心d

我自己都認同學校之所以對小朋友有要求,完全係希望小朋友自小已經接受培訓和挑戰,才可以面對群眾和社會,既然學校揀咗我哋嘅小朋友,即是話佢哋已經合格去接受挑戰

老實講,每個父母都係望子成龍,試問唔辛苦,點可以有好成績,真正嘅天才,都要讀書同考試,要出外參加比賽,有奬項,先有人知佢係天才

希望仔仔可以好快適應宣小嘅新生活

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-27 00:34 發表

首先恭喜你既小朋友考入宣小, 忍唔住路過都想覆下. 小女係宣小今年既畢業生, 讀足六年都無聽過測考低過 96 分要見家長, 之不過, 呢幾年在 BK 都不斷見有人話宣小程度高, 好谷, 功課多, 又成日要見 ...

原帖由 keroppimama 於 10-7-26 21:18 發表
但開始又有d担心啦
聽親友講,如果測驗考試低過96分,就要見家長啊
好驚呀!唔係真係咁恐佈掛?????
唔通真係要人人攞100分?

仲有,星期六去完迎新日
仔仔樂器班被編去學私人班
可唔可以改架?
老師問阿仔留咗我電話,話會 ...

咁快學私人班, 你仔仔學咩樂器呀 ?
教育王國以外之相冊連結已被刪除

長笛
我都好奇怪
等老師打嚟時再同佢傾吓先

原帖由 金毛B媽 於 10-7-27 12:37 發表

咁快學私人班, 你仔仔學咩樂器呀 ?

其實如果係一年級已經喺宣小讀. 好多小朋友喺一兩年後已經由小組樂器班轉私人班. 如果你既小朋友本身有出面樂器老師跟開. 可以唔使返學校私人班架. 到每個學期尾揾樂器老師簽返份音樂報告就得架啦…

晞晴媽咪
原帖由 keroppimama 於 10-7-26 21:18 發表
但開始又有d担心啦
聽親友講,如果測驗考試低過96分,就要見家長啊
好驚呀!唔係真係咁恐佈掛?????
唔通真係要人人攞100分?
仲有,星期六去完迎新日
仔仔樂器班被編去學私人班
可唔可以改架?
老師問阿仔留咗我電話,話會 ...

Hi Bookloverj,
又係一單坊間傳言. 唔… 其實"好谷"呢個字好見人見志. 小女呢六年問心真係過得好開心. 成績都唔錯. 但我都係個句. 宣小對學生係有要求. 而且一直只得兩測兩考. (據聞今個學年改為只得三考) 目的都係想留多D時間喺其他方面發展. 例如: 樂器, 運動… 至於留班既問題. 我知今年既五年級有超過十位同學要留班, 佢地其實成績唔係咁差. 但學校想佢地可趁呢一年打穩根基. 將來可升讀較好既中學. 大家都見今年宣小中一派位真係唔錯. 都係學校. 家長同學生既努力. 希望呢篇回覆可解答到你既問題…
晞睛媽咪 ^o^
原帖由 BookloverJ 於 10-7-28 14:41 發表 [img]http://forum.edu-kingdom.com/im
ages/common/back.gif[/img]

晞晴媽咪,
聽人講宣小程度高, 好谷, 雖然功課唔算多, 但係測驗考試又多又深, 而且每年都有唔少人要留班或知難而退, 聽講今年五年班就有十幾人要留班, 唔知實情係咪咁呢? ...

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-27 13:43 發表

其實如果係一年級已經喺宣小讀. 好多小朋友喺一兩年後已經由小組樂器班轉私人班. 如果你既小朋友本身有出面樂器老師跟開. 可以唔使返學校私人班架. 到每個學期尾揾樂器老師簽返份音樂報告就得架啦 ...

唔好意思呀!我小朋友剛剛被宣小收了,我都想問問有關樂器問題,今日我問過校長,她說是一定要報弦樂OR管樂,但我想問問是否一定要在學校學呢?他們約了我去見老師,那是由老師決定我小朋友學什麼嗎?
那請問什麼是私人班?私人班收費是多少呢??我看了收費表,學校說是由他們決定的,請問可以幫幫我助我了解更多嗎??

Hi sa_sallychan,

其實相信你都知道宣小喺音樂/樂器培訓在學界係好出名. 校長亦十分鼓勵學生喺課餘學習一種管 / 弦樂器, 一來可增進小朋友音樂修養, 亦可為學校既各個樂團加入新血. 一般黎講, 為確保樂團可為各樂器填補因升中所流失的空缺, 老師會面見各位新生, 並會為佢地編定所學習既樂器. 由於某 D 樂器較冷門, 在外間較難搵到合適既導師, 所以, 家長多會考慮在初小頭一兩年以小組形式在校學習所編配既樂器 (收費較平並會於平日課後/週末在校上堂), 如果期後家長覺得老師教得唔錯又或者小朋友已學到較高既程度, 可與導師商量轉為單對單上堂, 收費可自行同導師傾既. 你亦可考慮搵出面導師教小朋友學習所編配既樂器都得... 有問題可於見老師選樂器當日再問清楚...

希望幫到你...

晞晴媽咪

原帖由 sa_sallychan 於 10-7-28 21:31 發表

唔好意思呀!我小朋友剛剛被宣小收了,我都想問問有關樂器問題,今日我問過校長,她說是一定要報弦樂OR管樂,但我想問問是否一定要在學校學呢?他們約了我去見老師,那是由老師決定我小朋友學什麼嗎?
那請問什麼是私人班? ...

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-28 23:34 發表

其實相信你都知道宣小喺音樂/樂器培訓在學界係好出名. 校長亦十分鼓勵學生喺課餘學習一種管 / 弦樂器, 一來可增進小朋友音樂修養, 亦可為學校既各個樂團加入新血. 一般黎講, 為確保樂團可為各樂器 ...

晞晴媽咪:好多謝你的幫忙,因為我是後補生,沒有上迎生日的關係,好多事情都不清楚,幸好有你們的幫助,謝謝您!
我還想問問,樂器是自己選還是老師選給小朋友?在宣小,一個月學校請問真正需多小呢?學校是否有游泳班?足球等是否令收費??
令外今天我問姑娘,她說學校沒有小食部,學生不可帶零食,只可帶包OR餅乾,請問是真的嗎??學校小息時是去那處(什麼層數)有什麼地方是不可去的?我好擔心小朋友開學時未能自己照顧自己.. 去到一個新環境唔知佢幾時先適應...
首先真的很多謝你的幫助及體諒我什麼都不懂...

唔使客氣. 雖然囡囡已於今年畢業, 但我都好樂意幫下 D 新生家長... 想當年自己都好慶幸喺 BK 識左幾位熱心既宣小家長, 走少左好多冤枉路...^^
如果你 / 你既小朋友係暫時無學開(或者特別鐘意)既管 / 弦樂器, 老師係會為小朋友揀一隻樂器既. 至於每月收費, 主要係每月既學費+校車費. 游水班, 電腦班, 英文班之類既課外活動安排, 開課後學校會再出通告. 到時你可因應時間/收費/小朋友既興趣再慢慢揀, 各樣課外活動收費不同, 無硬性規定參加. 學校唔鼓勵學生食零食, 所以不設小食部, 如有需要, 家長可為小朋友準備一 d 健康既茶點, 例如: 麵包/餅乾... 喺小息期間, 小朋友可在自己課室既樓層散步, 傾下偈或者去圖書館/洗手間. 唔使太過擔心小朋友既適應問題, 一來有高年級既糾察哥哥/姐姐, 二來老師都好好人架. 好快就可以完全適應架啦...

晞晴媽咪   
原帖由 sa_sallychan 於 10-7-28 23:52 發表

晞晴媽咪:好多謝你的幫忙,因為我是後補生,沒有上迎生日的關係,好多事情都不清楚,幸好有你們的幫助,謝謝您!
我還想問問,樂器是自己選還是老師選給小朋友?在宣小,一個月學校請問真正需多小呢?學校是否有游泳班?足球 ...

keroppimama,

若我沒有弄錯,你的小朋友是小三,Wellcome, 我小兒都是今年升小三,不知道是否會同一班呢?若有問題再留言.

我好讚成晞晴家長的回覆,當年小一都是在baby-kingdom宣小的家長得到幫助,自己要上班,each time都是上此WEB才知道要做什麼?

原帖由 keroppimama 於 10-7-27 13:31 發表
長笛
我都好奇怪
等老師打嚟時再同佢傾吓先

好多謝各位熱心宣小家長的回覆
現在,都放心好多,亦相信小兒好快可以適應新生活
但校車方面就頭痛啦
已經填咗表俾校務處,話須要安排校車接送
但仲未有人聯絡我哋???
再等多幾日無人回覆
可能要揾保姆車架啦

原帖由 kit-long 於 10-7-29 08:46 發表
keroppimama,

若我沒有弄錯,你的小朋友是小三,Wellcome, 我小兒都是今年升小三,不知道是否會同一班呢?若有問題再留言.

我好讚成晞晴家長的回覆,當年小一都是在baby-kingdom宣小的家長得到幫助,自己要上 ...

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-29 01:36 發表

唔使客氣. 雖然囡囡已於今年畢業, 但我都好樂意幫下 D 新生家長... 想當年自己都好慶幸喺 BK 識左幾位熱心既宣小家長, 走少左好多冤枉路...^^
如果你 / 你既小朋友係暫時無學開(或者特別鐘意)既 ...

晞晴媽咪真係好多謝您,好詳細,謝謝!

我都仲未有校車,如果開學都未有,係咪要係學校門口自己搵保姆車?

如果你已經揀左校車線 + 填左表比校務處, 咁你可以再等一等, 一般黎講, 校巴司機無咁早覆架. 佢地多數八月至 call 家長, 一來要 confirm 有幾多舊生繼續坐車, 再計下有幾多位剩低比新生, 所以唔使心急. 如果八月中都收唔到電話至打去學校問下啦.

你其實填表揀左校車線未呀? 如果未, 快快趣交表先啦. 我有份09/10既校巴路線表, 如果你想參考下就 PM 我呀.

晞晴媽咪

原帖由 keroppimama 於 10-7-29 09:24 發表
好多謝各位熱心宣小家長的回覆
現在,都放心好多,亦相信小兒好快可以適應新生活
但校車方面就頭痛啦
已經填咗表俾校務處,話須要安排校車接送
但仲未有人聯絡我哋???
再等多幾日無人回覆
可能要揾保姆車架啦
...

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-29 22:54 發表

如果你已經揀左校車線 + 填左表比校務處, 咁你可以再等一等, 一般黎講, 校巴司機無咁早覆架. 佢地多數八月至 call 家長, 一來要 confirm 有幾多舊生繼續坐車, 再計下有幾多位剩低比新生, 所以唔使 ...

晞晴媽咪真係好多謝你, THANKS A LOT 我要我我PM你呀! MANY THANKS

已 PM 你, 請回覆...

晞晴媽咪

原帖由 sa_sallychan 於 10-7-30 00:03 發表

晞晴媽咪真係好多謝你, THANKS A LOT 我要我我PM你呀! MANY THANKS

原帖由 晞晴媽咪 於 10-7-30 01:44 發表

已 PM 你, 請回覆...

晞晴媽咪

晞晴媽咪,

我已pm你, 唔該晒!

noticed that your daughter is accepted la bor
congratulations
you will all info tmr when you registered
remember to bring some blank cheques la

原帖由 luiluimama 於 10-7-22 17:20 發表
我未係宣道既家長, 但就非常心儀宣道

我囡囡本身係啟思收左, 岩岩嘉諾撤聖家(九龍塘)收左, 而家就靜心咁等宣道, 只要宣道收, 我會即刻放棄聖家個位

...
‹ 上一主題|下一主題