用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果你考到天神..咁你會放棄邊間?
go

如果你考到天神..咁你會放棄邊間? [複製鏈接]

純粹八掛..想問下如果你個寶貝考到天神, 你會放棄手頭上邊間學校呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

所謂手頭上的學校是那些
唔通你考到天神,放棄St. Mary, Maryknoll, Marymount?

原帖由 chaters01 於 10-7-22 13:03 發表
純粹八掛..想問下如果你個寶貝考到天神, 你會放棄手頭上邊間學校呢?

唔係, 我想睇下有無人放棄同區既學校, 例如紅馬, 黃埔宣道呢D 學校咯.....如果有st mary or maryknoll 根本唔駛浪費時間去考天神啦....

個日去考只不過想操下個女,冇想過她會得萬一真的得左我也不會放氣紅馬個位

But 天神 is better than 紅馬 as all their girls go straight to St Mary's Secondary School.

原帖由 li999ho 於 10-7-22 15:22 發表
個日去考只不過想操下個女,冇想過她會得萬一真的得左我也不會放氣紅馬個位

我本人喜歡男女校多壹點,在天神讀實在太辛苦了,我有兩個認識的人她的小朋友在天神也想退學了,我認爲小朋友不要讀書讀到怕讀書     

But 天神 is better than 紅馬 as all their girls go straight to St Mary's Secondary School.
引用:
原帖由 li999ho 於 10-7-22 15:22 發表

閣下嘅諗法真係萬中無一,配服、配服!
原帖由 li999ho 於 10-7-22 18:05 發表
我本人喜歡男女校多壹點,在天神讀實在太辛苦了,我有兩個認識的人她的小朋友在天神也想退學了,我認爲小朋友不要讀書讀到怕讀書     

But 天神 is better than 紅馬 as all their girls go straight to St Mary's  ...

那我真有幸, 是萬中之二!

我是 working mom, 自問沒有時間天天陪溫書。所以完全不會考慮天神。

雖說有直屬一條龍中學, 但不保證100%直昇。何解? 為了給中學一個質素保證, 追不上的同學, 就會被勸退。

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-26 12:24 發表
[

我想個小朋友讀天神都會幾 hard , 因為都聽過 d 家長講 , 若個小朋友唔係好追得上 , 成績唔多理想 , 學校係暗示或明顯家長要跟貼 d ,要比個小朋友補習 , 一係就無為免強,請自動退出 .

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-26 12:24 發表

紅馬都係架,若個小朋友追唔得上 , 成績唔係咁好. 老師都會暗示家長要跟貼 D.

好多學校都會咁做.

小朋友讀得辛唔辛苦, 都係睇家長和校學的要求.

I guess it really depends on what kind of secondary school you are aiming at.
If you want your daughter to get into a top tier school similar to St Mary's, I doubt very much that you can have an easier time at 紅馬, as you'll need to get near the top of the class at P5 & P6.
Of course if you are not aiming for such schools, then it doesn't really matter.

一分耕耘, 一分收穫。這是必然的。

重點在於, 一條龍小學, 要向中學保證昇上去的同學的質素, 難免就要嚴格一點。

正如樓上所講, 如果您不一定要入至頂級的中學, 在非一條龍的學校, 同學/家長可以選擇輕鬆一點的路。在一條龍的學校, 這個不到您選。
[
‹ 上一主題|下一主題