用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Form 1 BPS 家長交流區
go

Form 1 BPS 家長交流區

新中一暑假班已出左, 快D check 下時間有無問題

新中一暑假班

暑期班可以穿校服/便服喎, 你會穿咩?
你買齊書未? 我就未齊~

我囡囡話穿便服便ok, 書未買齊, 欠 Science, 等個fd 比舊書我到時睇下花唔花再決定, 仲有d 咩未搞??

HI

Can any one send / PM me the F1 Science book details ? Name and its publish house ?

Many Thanks ???

回覆 5# abc_hk 的文章

請問有無下列課本 :

English :

Three Adventures of Sherlock Holmes (Penguin Readers Level 4)
The New Windmill Book of Greek Myths

English Literature

Frankenstein (Oper 5)
Interactive Poetry 11-14

仲有 Integrated Science

Understanding Integrated Science for 21 Century 1A & 1B

I want F2 中史課本, thanks!

Form 1 mathematic book

原帖由 abc_hk 於 10-8-2 14:56 發表
你要吾要f.1舊書?有好多,岩既平放

Have you got
Discovering Mathematics 1A & !B?

Pls contact me

其實你地可以去教育王國二手書個 Topic 睇睇,好多家長響個處賣書,
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=709

仲差本 Interactive Poetry 11-14 未買到.

我想買新書,去精工書局訂,現在還久五本。有其它書局有嗎?
校服有否規定長度?

原帖由 kennyyctam 於 10-8-8 00:14 發表
其實你地可以去教育王國二手書個 Topic 睇睇,好多家長響個處賣書,
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=709

仲差本 Interactive Poetry 11-14 未買到.

這本書我在7月尾上網在英國訂購,10.34英鎊兼免郵費,為起都不用hk$130 (最後信用卡過數只收了128元多一點),比書單定價$195便宜了$60。大約10天就由英國以royal mail平郵寄到。不防一試!
因那本書在書單裏有每本書專用的ISBN9780435761813號碼可確認,所以不怕會買錯的。以下是我買那書的英國網址連結,只要在方格內輸入ISBN號碼即可找到那書,然後跟著步驟進行訂購即可。(剛剛check過,現在只需9.45英鎊,9.45x12.5=118.13,比我訂購時更便宜!)
http://www.bookdepository.co.uk/

原帖由 tangko 於 10-8-11 12:32 發表

這本書我在7月尾上網在英國訂購,10.34英鎊兼免郵費,為起都不用hk$130 (最後信用卡過數只收了128元多一點),比書單定價$195便宜了$60。大約10天就由英國以royal mail平郵寄到。不防一試!
因那本書在書單裏有每本書專用 ...

Thanks for your information.

免郵費?入去睇睇先。
7月尾訂本書、而家收到未呀?

**我今日網上訂購(13/8)個價錢轉回 10.34鎊了,遲一日無左拾幾蚊.

我剛剛訂購了,order confirmation上列出收9.45英磅.

原帖由 kennyyctam 於 10-8-12 11:28 發表

Thanks for your information.

免郵費?入去睇睇先。
7月尾訂本書、而家收到未呀?

**我今日網上訂購(13/8)個價錢轉回 10.34鎊了,遲一日無左拾幾蚊.

原帖由 晴朗媽媽 於 10-8-13 11:45 發表
我剛剛訂購了,order confirmation上列出收9.45英磅.

真開心!大家都樂意享用我這個新發現呢!

上月中訂的書已在上月尾收到了。(大約10天)
可以用那order number 上網track 下已訂購的書籍,如status列明dispatched,即書已寄出,大約一星期內會記到。

前天我又幫襯多一次,買的是小兒及小女在british council中小學課程的課本用書,共3本書在英國文化協會book shop買要hk$620,(電話check過價錢)兼又係未有貨。現在這網站訂購,只需42.54英鎊,折合hk$42.54x12.5=hk$531,又便宜了。

原帖由 晴朗媽媽 於 10-8-13 11:45 發表

恭喜你!又慳到錢了。

睇黎我都要找那網站書店的老闆傾傾至得,實行委派我做香港區總代理。

Just for fun!

Sorry, my daughter is not a S1 student. She is promoted to S2 this September.

回覆 17# tangko 的文章

Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

原帖由 LWsusanna 於 10-8-17 10:13 發表
Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

這網站很奇怪,同一本書的價錢在前後一兩天可能相差一兩英鎊,我訂的英國文化協會書籍在訂購後竟然再減多4鎊幾,真激氣!
所以大家經此網站訂書時不妨睇多一兩天才落order,及對清楚價錢是否比本地購買便宜。