用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

上星期

學校收了我小朋友,開心又有少少擔心,因我地是後補又後補,小朋友資質一般;有d困擾,請给意見!!!!

究竟有何困擾及擔心呢?看看能否幫忙。GT不是只收資優生,我也只覺小兒只是普通小朋友一個,小兒將升G4。

你又怎知你的小朋友是後補又後補?

原帖由 Tammy.Lai 於 10-7-22 01:44 發表
學校收了我小朋友,開心又有少少擔心,因我地是後補又後補,小朋友資質一般;有d困擾,請给意見!!!!

既然個天有咁既安排, 唔好諗咁多! 喜歡就好了! 係一個好好的機會啊~

thankyou AFSL2007

6月中有2 nd interview, school ask bring cheque book but that day i can't get the offer, 7月中 ask me have offer, so i learn i have 後補又後補。

gt多收資優or聰明仔,如果資質一般老師會唔會有耐心教導,會唔會被遺棄。

只要係正常既學生, 响優才讀都唔會有大問題; 資優生只佔少數, D老師唔會厚此薄比既。

其實咁多人申請優才, 就算响waiting list既學生, 都唔會差得去邊, 你放心喇。

原帖由 Tammy.Lai 於 10-7-24 19:23 發表
gt多收資優or聰明仔,如果資質一般老師會 ...

原帖由 中天英 於 10-7-26 00:24 發表
只要係正常既學生, 响優才讀都唔會有大問題; 資優生只佔少數, D老師唔會厚此薄比既。

其實咁多人申請優才, 就算响waiting list既學生, 都唔會差得去邊, 你放心喇。

...
我仔果屆,摞最多獎果位係後補入來既;再下一屆,edea個乖女摞最多獎,好似又係後補....

thank you 各人分享and鼓勵

早陣子太忙,沒有上BK,不好意思,幸有其它GT家長已回覆你。如有其他問題,歡迎再問。

正選或後備,最多只能反應小朋友當日面試的表現,絕不等如小朋友的資質。以後的成長發展,有賴學校及家庭的幫助。

原帖由 Tammy.Lai 於 10-7-28 19:32 發表
thank you 各人分享and鼓勵