用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 王子公主變三低港孩
樓主: 囝囝爸
go

王子公主變三低港孩 [複製鏈接]

原帖由 囝囝爸 於 10-7-26 23:19 發表
時代不同, 就學就業, 50-70 年代小朋友是先苦後甜, 現今是先甜後苦.  以前父母多有天生天養的想法, 成長的已習慣自己面對應付.  現今父母是愛教愛養, 教是主以學業成績為重.  凡事關懷下, 自理情緒抗逆多有忽略.  如你說的太多干預, 溺愛, 還有我想的過份保護,  教導, 扶持等, 更形惡化.

教育方法理念有幫助, 要找方法因你已有所警覺.  但環境影響所限, 父母也只盡力而為.  不過有些家長真的不知不覺, 愛得太盡.

教育方法理念日新月異,我雖然有所警覺要找方法, 但就算是外國的新理念我都有所保留, 不敢盡信...始終教育不是一本通書,別人行得通的, 自己的仔女又未必適合......所以我只能像孫公甘跟傳統教育方法,然後再加少少"微調"...

原帖由 mamimummy 於 10-7-26 23:00 發表
以前'一扇門'是無奈的貧富之隔. 現在"一扇門"是這邊剛開冷氣然後開'一扇門'就'話'軍訓比子女受受'苦' . 很簡單的家庭教育總愛假手於人. 動不動就找專家. 只是不想'蝕'比人.

我個人認為小學一年級前的學校教育都是多餘的.....其中的理念是我本人的記憶在小一前的幾乎是"空白"的, 但小一開始有很多零零碎碎的深刻回憶.所以我認為小一前的小朋友是應該只懂得"玩"的.....幼稚園的教育我是交俾樓下的屋村幼稚園, 但仍然有很多人寧願要剛剛識行的小朋友搭校車交學費去d英文幼稚園"催谷"

原帖由 samuel89 於 10-7-27 10:34 發表

我個人認為小學一年級前的學校教育都是多餘的.....其中的理念是我本人的記憶在小一前的幾乎是"空白"的, 但小一開始有很多零零碎碎的深刻回憶.所以我認為小一前的小朋友是應該只懂得"玩"的.....幼稚園的教育我是交 ...

有個『諾貝爾』得獎的人講過,唔記得邊個,最重要的教育是在幼稚園,佢話幼稚園就是學了人的一生

簽名被屏蔽

幼稚園的學習是重要的, 那是無形的.亦是腦細胞的發展重要階段. 但不是"催谷"的階段. ""是幫助這時期的腦細胞的良方.(大部份)幼兒教育本是不須花費太多的, 只有昂貴的地租, 宣傳, 所謂外籍教師才令有名堂的教育法昂貴. 幼兒教育就是教人生的德,智,體,x,美. 那間幼兒教育的機構會說不是教這些.這就是本章.與其找一種有名的學習法, 倒不如找有愛心的學校老師. 幼兒只懂感覺’愛’. 真愛才會教出好小孩. 現在太多表裡不一的小孩. 就是因為他們在不適當的時期學不適當的東西.

昨日,我親戚三歲既女pre-school結業禮,以第一名成績畢業,我聽到時都唔好話唔震驚,真是長江后浪推前浪,幼稚園都未返,已經開始鬥了,小朋友來緊九月返K1, 成個曙假要上各種不同興趣班,對比起來,我女呢D中學生係道hea,簡直浪費光隂

原帖由 wunma 於 10-7-28 10:11 發表
用什麼去衡量三歲bb第一, 飲奶第一? 還是去廁所第一? 呢間幼兒園是全港第一最應執笠幼兒園.

我都唸唔明,估係唱歌跳舞。

學費收成3000+元,星期日都要返學架,阿爸OR阿媽要陪返親子班2個鍾,老師叮屬家長係屋企要多D同佢講嬰(英)文。

原帖由 happyvalley 於 10-7-27 21:48 發表

有個『諾貝爾』得獎的人講過,唔記得邊個,最重要的教育是在幼稚園,佢話幼稚園就是學了人的一生。

『諾貝爾』得獎的人講過既野一定比我既個人既經歷同感受正確啦.....  
我仲邊樹再夠膽死撐, 俾人話"對牛彈琴"....

原帖由 stccmc 於 10-7-28 00:10 發表

我說的語文,不是默書,字咭,練習,而是 immersion,游戲,生治中學習。  而 immersion, 愈細愈有效! 幼稚園階段尤其重要。

PS 你唔會話"學到野的遊戲唔算玩" 下嗎?

可以化學習為遊戲及玩 既.......一直都系我想搵既幼稚園階段教學方法.....我梗系支持啦

原帖由 mamimummy 於 10-7-28 01:31 發表
幼稚園的學習是重要的, 那是無形的.亦是腦細胞的發展重要階段. 但不是"催谷"的階段. ""是幫助這時期的腦細胞的良方.(大部份)幼兒教育本是不須花費太多的, 只有昂貴的地租, 宣傳, 所謂外籍教師才令有名堂的教育法昂貴. 幼兒教育就是教人生的德,智,體,x,美. 那間幼兒教育的機構會說不是教這些.這就是本章.與其找一種有名的學習法, 倒不如找有愛心的學校老師. 幼兒只懂感覺’愛’. 真愛才會教出好小孩. 現在太多表裡不一的小孩. 就是因為他們在不適當的時期學不適當的東西.

其實小學既派位用大抽獎, 唔睇小朋友能力, 我覺得教署都系唔想將個戰線由升中提前到升小前.......但好多家長,甚至幼稚園就自行用小朋友學得愈多, 愈深, 成績愈好為目標....根本已經將佢地當成年人甘"催谷.....

原帖由 October. 於 10-7-28 10:40 發表

我都唸唔明,估係唱歌跳舞。

學費收成3000+元,星期日都要返學架,阿爸OR阿媽要陪返親子班2個鍾,老師叮屬家長係屋企要多D同佢講嬰(英)文。 ...

快人一步,理想達到<----請問是否該幼稚園既辦學宗旨

簽名被屏蔽

聽到不但不會羨慕, 相反, 好反感! 用什麼去衡量三歲bb第一, 飲奶第一? 還是去廁所第一? 呢間幼兒園 是全港第一最應執笠幼兒園 .

Wunma,

香港家長覺得考列名次高就有安全感,這所幼稚園投其所好,制造一個假像給家長。反感!

Ur … 我面皮真厚, 難以想”像”我放了個”x”^^ .  放不下, 我果真不應談教育. 見笑了

.
原帖由 awah112 於 10-7-28 05:57 發表

妳連"德、智、體、群、美"都未寫得啱,居然夠膽教我們何謂教育,面皮之厚,令人難以想象...

因為在小朋友幼稚園階段時, 家長仍有力氣與夢想

原帖由 samuel89 於 10-7-28 10:58 發表

其實小學既派位用大抽獎, 唔睇小朋友能力, 我覺得教署都系唔想將個戰線由升中提前到升小前.......但好多家長,甚至幼稚園就自行用小朋友學得愈多, 愈深, 成績愈好為目標....根本已經將佢地當成年人甘"催谷..... ...
‹ 上一主題|下一主題