用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: zooooman
go

培正的英文水平 [複製鏈接]

培正英文一直以來也是考卷乙 (syb B), 香港幾年前已沒有了(syb A),以後所有學校英文考同一份卷啦!
家校合作好重要,唔好只靠學校。幼稚園是引起學生興趣的地方,如家長覺得不足都要做野架,唔好只靠學校呢!人各有志啊!

原帖由 BBG1 於 10-7-24 18:26 發表
培正英文一直以來也是考卷乙 (syb B), 香港幾年前已沒有了(syb A),以後所有學校英文考同一份卷啦!
家校合作好重要,唔好只靠學校。幼稚園是引起學生興趣的地方,如家長覺得不足都要做野架,唔好只靠學校呢!人各有志啊! ...

同意啊, 教得淺D令所有小朋友都有滿足感, 我覺得培幼成功的地方是幾乎所有小朋友都好喜歡返學。

我記得李校長講過幼稚園是 pre-school, 唔好迫學生串字、默書, 比小朋友多D時間玩, 要谷就在小學階段先谷。

其實培幼教學程度比較九龍塘區出名幼稚園淺是眾所周知的事實. 記得有朋友的小朋友讀培幼,朋友問老師為何教得這麼淺,老師老實對她說培幼程度是淺,如果想較易適應小一,老師提議她出面替小朋友補習.

起初我聽了對培幼有點反感,但之後小朋友考到培幼和九龍塘出名幼稚園後卻有另一番體會.如果小朋友讀九龍塘出名幼稚園,為了考到好的直資小學,我一樣會比小朋友上不同的補習班,可能比小朋友在培幼所須上的補習班還要多,因為要同很多很叻的小朋友競爭.現在讀培幼有培小backup,小朋友一樣在外面學很多課程但家長不須要十分緊張.

我問過一些教師朋友,他們對培小的評價很正面,培小無論在學術.德育和教學資源是很不錯,但也提議最好在外面補英文以保持英文的競爭力,而中文和數學則未必須要.

我小朋友將來是否升培中是長遠的事.我對中中和很多家長一樣始中不是首選.如果小朋友成績優異就考其他更好英中,如果留在培中也是band 1 中.

另外,想請教培小家長培小小一是否以普通話教中文?

原帖由 ko06879 於 10-7-24 21:19 發表

同意啊, 教得淺D令所有小朋友都有滿足感, 我覺得培幼成功的地方是幾乎所有小朋友都好喜歡返學。

我記得李校長講過幼稚園是 pre-school, 唔好迫學生串字、默書, 比小朋友多D時間玩, 要谷就在小學階段先谷。 ...

原帖由 Jason_la_la 於 10-7-24 23:27 發表
想請教培小家長培小小一是否以普通話教中文?

係呀。
但培幼唔會正式教小朋友普通話(我小朋友話只係遊戲時教過一至十), 所以又要在外學定基本的普通話。 其中一個方法是借其他朋友仔女的幼稚園普通話教材, 比私人普通話老師教。又或者上公文式(中文)之類。如果唔係, 返小一時小朋友又係一舊雲

謝謝你的回覆. 除了英文外,我小朋友也開始上普通話班.希望自小對普通話生字有基本識悉.

其實我看過BK其他人的意見,說小學其實除了英文科外,9成半以上的小學其他科都是中文教.只有一些國際學校和英文小學其他科是英文教.

而培小的英文課程跟主流小學沒有大分別(包括知名小學),而培中是中中,當然與英中的教學語言有很大的分別.

請問培小的英文課程P1-P6是不是比主流學校淺?

原帖由 ko06879 於 10-7-25 09:27 發表

係呀。
但培幼唔會正式教小朋友普通話(我小朋友話只係遊戲時教過一至十), 所以又要在外學定基本的普通話。 其中一個方法是借其他朋友仔女的幼稚園普通話教材, 比私人普通話老師教。又或者上公文式(中文)之類。如果 ...

原帖由 Jason_la_la 於 10-7-25 23:49 發表
謝謝你的回覆. 除了英文外,我小朋友也開始上普通話班.希望自小對普通話生字有基本識悉.

其實我看過BK其他人的意見,說小學其實除了英文科外,9成半以上的小學其他科都是中文教.只有一些國際學校和英文小學其他科是英 ...

應該要過香港培正小學討論區八一八?可能有收獲。
我睇過有幾個相關topic。
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=172

看到一網站評價培小,非常正面,說英文程度不淺.
請問培小家長可否給意見?
http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/16-kowloon-city/422-2010-03-01-20-23-09.html

優點: 老師,課程都好都好.英文程度不淺,部份內容是教高一級,測驗考試試卷和其他名校程度差不多.中文課本和普通學校一樣是同級的,但老師會額外教授一些內容,就會比較深,大約是深一級.學生純樸,沒有傳統名校的囂張.
缺點: 有時會覺得教學範圍太多,教授時間不足,每項內容只教幾堂,小朋友未必完全掌握.
感受: 小朋友對學校非常有歸屬感,很喜歡學校,以成為培正人為榮.中英文的根底很好,即使出去補習,比起其他名校學生,英文也不相伯仲,中文即有過之而無不及.總之培小真的非常好.
優點: 英文係用故事書教學,再加工作紙作補充練習.中文科就用聲情教學法,老師要去上堂學怎樣用這方法.教學法是比較活潑的.老師又會替成績欠佳的小朋友額外補習.
學校又設立優異生制度,只要係中、英、數、常識及聖經科,全部有90分以上,就可以成為優異生,不限人數.
有關留班安排,如果學生在主科中如有一科不合架就要留班,而同一年級只可以留班一次,即是話如果第二年如果仍然不合格,小朋友就要退學.每年小一大約有2-3個小朋友留班,比例不算大,而且學校有多一次補考機會給不合格的學生,如果仍然不合格就要留班.
缺點: 中文小學,有家長擔心他的英文程度較低.但其實他的英文科也不淺.
感受: 百年老校,小朋友對學校很有歸屬感和很開心,而且大部份同學可以直升中學,家長比較放心

原帖由 ko06879 於 10-7-26 21:21 發表

應該要過香港培正小學討論區八一八?可能有收獲。
我睇過有幾個相關topic。
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=172

Hi, 除了這個網站, 坊間還有很多"小一選校天書"都對培正有很高的評價, 我當年都睇左7788.  可能培正始終有番甘上下名氣掛...
原帖由 Jason_la_la 於 10-7-29 14:20 發表
看到一網站評價培小,非常正面,說英文程度不淺.
請問培小家長可否給意見?
http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/16-kowloon-city/422-2010-03-01-20-23-09.html

優點: 老師,課程都好都好.英文 ...

小兒讀咗3年培幼, 培幼的英文真的很淺, 老師亦無咩要求, 有時阿仔返黎我都唔知佢有無上英文堂, 有時做咗d功課又無check, 總之感覺好求其. 到現在佢d串字都好差, 因為k3佢地都無默書串字.

如果你諗住讀培幼, 升小一時你唔可以大抽獎, 一定要叩門, 到時你會發覺真係唔够人爭, 因為佢地d英文真係好淺, 故只可留係培小, 雖然培小程度算深, 但上到中學只是中中學校, 除非你係全級頭10名, 咁你可以轉出去d英中度, 否則只是讀一間中中的band 1中學, 但你付出既係6年私小學費+外出私人補習, 咁同我讀一間津貼既地區名校或是無咁出名但程度都ok的學校, 將來上到中學可能都係一樣, 甚至可能入到英中tim.

所以我都有一點後悔當初幫我仔報讀了培幼, 但最終慶幸我豁了出去選擇了大抽奬.

可能有d培正家長不認同我的想法, 但我奉勸各位你真係要一條心想住讀培小, 跟住培中, 咁你條路會輕鬆d, 如果唔係就唔好讀培幼, 到你升小一決擇時你會很痛苦.

我小兒也讀了3年培幼, 我感覺培幼英文是要先打好基礎, 我地K3果班,上英文堂係有串字, 外籍老師仲要小朋友出來寫, 可能佢地Phonics教, 我个仔串字ok喎, 我覺得讀任何一間都不可以靠晒學校, 家長都要跟進. 我个仔同–些他的同學都考到外面好小学e.g. 英x, 蔡x有, 男x  ,宣小, 德望,  最後有些同學也是留在培小, 所以我覺得培幼幾好, 小朋友質素不是太差, 有人話, 中中小學, 我姑奶仔小六考入港島"皇仁", 他不是頭10名, 所以真係各人有各人杯茶....

原帖由 baby2020 於 10-8-19 18:09 發表
小兒讀咗3年培幼, 培幼的英文真的很淺, 老師亦無咩要求, 有時阿仔返黎我都唔知佢有無上英文堂, 有時做咗d功課又無check, 總之感覺好求其. 到現在佢d串字都好差, 因為k3佢地都無默書串字.

如果你諗住讀培幼, 升小一 ...

想了解下, 培正不是當你考到出面d學校就冇得留底?  因如你所言, 有d同學考到其他學校, 但最後都係選擇留係培正. 其實係點呢?

原帖由 Graham 於 10-8-20 13:16 發表
我小兒也讀了3年培幼, 我感覺培幼英文是要先打好基礎, 我地K3果班,上英文堂係有串字, 外籍老師仲要小朋友出來寫, 可能佢地Phonics教, 我个仔串字ok喎, 我覺得讀任何一間都不可以靠晒學校, 家長都要跟進. 我个仔同– ...

培幼是不准家長參加統一派位,如參加的話學校就會取消培小的學位.

至於家長自己替小朋友考直資小學和小學,培幼理論上是不會知道的.

原帖由 Nokin 於 10-8-20 17:02 發表
想了解下, 培正不是當你考到出面d學校就冇得留底?  因如你所言, 有d同學考到其他學校, 但最後都係選擇留係培正. 其實係點呢?
‹ 上一主題|下一主題