用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

培正的英文水平

本人本人十分喜歡培正,唯獨對其中文教學方式有保留,請問有沒有培正幼稚園的家長可分嚮一下呢?你們的小朋友的英文水平怎樣?
另外本人亦想知培小的英文水平?

thanks you all munch in advance

Yau Yau Ma

我都幾想知....有家長可以分享下嘛...

我有朋友在外國流學時有好多培正的同學,他說培正學生的英文好好呢!
培正最自豪的就是以母語教學也能教出各科出色的學生呢!
自信、歸屬感好重要呢!

我細佬個時讀培正的, 其他科好叻, 但英文就真係麻麻地啦, 不過我細佬都大學畢業了, 佢依然話培正係好好的學校, 只係因用中文課本, 所以英文差左少少

培正o係中學可以選用英文書. 而且學好英文有好多方法, 吾一定要英文中學先得. 咁多中中之間, 培正算係比較出色, 資源又多, 呢點都好緊要.

我識一個培正升小三既小朋友,佢非常怕英文,睇小小英文都唔肯。問佢what time is it?佢答左個地方俾我。但其他科都有b grade既。當然我只識其中一個培正學生,唔代表全部。

I like this school personally but when I talked with my friend about this school. She said she knows a few boys graduated in this school are very stubborn because the learning environment may be too straight.

I don't know anybody studied / studying in this school.

Anybody can comment about this issue??

培正確係一所傳統名校,亦係好多家長心目中的dream school,但其英文水平確實令我有保留,我有兩個同事都係讀培正小學+中學出來的,但他們的英文水平真係較差,連draft一封簡單信件都有點吃力,另我朋友個仔都係讀培正,他說他的兒子各科成績都好,但英文真係比較弱,培正fans勿插,這係我所遇到的,我相信培正都有不少英文好的學生。

以下是培中網頁有關英文成績的內容:

學業成績十年來不斷進步。以中學會考成績為例:英文科優良率由1999年的4.1%大幅上升至
200945.8%、英文科合格率由1999年的83.6%上升至2009年的99.2%、中文科優良率由1999
32.7%上升至2009年的43.6%、中文科合格率由1999 96.8%升至上2009年的97.0%、整體摘優率由
1999年的6%上升至2009年的6.9%、整體優良率由1999年的37.1%上升至2009年的48.5%;過去十年間共有8位同學於中學會考獲91或以上佳績。

其實培小全級頭二十名學生通常都轉去頂級英中,留下的學生大約46%英文會取得C或以上的成績,其實也看到培小和培中也著力提升學生的英文水平.

當然,這成績不能與頂尖的英中比較.也相信有很多家長認為自己的小朋友應可於英文取5星所以覺得培正英文不好.

比上不足,比下有餘
都係睇你用咩同佢比
不可以說很好 不過一定唔可以說差
其實小朋友成績唔單單睇學校既
家長既栽培其實更重要

要一間校風好 文理數中英...都好既學校唔係無
不過有幾多間呢

回覆 10# zooooman 的文章

我姪女前幾年在hku畢業, 她話她有d同學係培正出來的, 他們中文真係好好同埋好純品, 但大家一起做project時, 佢地d英文好明顯唔係好惦.. 而姪女在小學五年級時轉去英文學校讀.
她話憑她經驗英文係要浸的.. 在英語環境下讀書係好重要..就算出去點補習英文, 都比不上的...

如果o係學校要學到頂尖英文係家長o既要求, 咁培正未必適合.
我覺得品德同整體發展比較重耍, 反而語文可以係日常生活中學習. 睇下英文台新聞已經好有幫助.

My nephew studied in this school and he performed very smart. Other than the school, one's personality and his/her family background are critical to one's success.

原帖由 bbysh 於 10-7-21 23:00 發表
I like this school personally but when I talked with my friend about this school. She said she knows a few boys graduated in this school are very stubborn because the learning environment may be too s ...

以前我是在一所英文中學讀書,Phy, Chem,Bio, Add Maths 用英文教, 但老師明顯有心無力,同學亦聽得辛苦.每次都要落堂後老師用中文講多一次.當然可能是老師和同學英文水平不足,但無可否認老師用中文講解Phy, Chem, Bio, Add Maths 是比較容易和快去理解.而書本用英文則方便考試作答會較快.

我小朋友也是讀培幼.也擔心英文不好,所以自小開始給小朋友上英文班. 希望培正校方繼續致力提升學生的英文水平.

其實英文科45.8%拿優良已很不錯

即是差不多2個人之中有一個有Credit 以上

原帖由 Jason_la_la 於 10-7-23 13:42 發表
以前我是在一所英文中學讀書,Phy, Chem,Bio, Add Maths 用英文教, 但老師明顯有心無力,同學亦聽得辛苦.每次都要落堂後老師用中文講多一次.當然可能是老師和同學英文水平不足,但無可否認老師用中文講解Phy, Chem, Bio ...

Jason_la_la
想問你小朋友係咪今年k1?如係, 可否講下之前面試係點? 同有咩要注意? 謝謝

你可去BK有關培幼的討論區看看.
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=425

原帖由 giant_japan 於 10-7-23 14:39 發表

Jason_la_la
想問你小朋友係咪今年k1?如係, 可否講下之前面試係點? 同有咩要注意? 謝謝

暈!

考甲卷定乙卷都未分得清!

原帖由 leocatcat 於 10-7-23 14:00 發表
其實英文科45.8%拿優良已很不錯

即是差不多2個人之中有一個有Credit 以上

請問這往績是考卷甲 (syb A) / 卷乙 (syb B)?

卷甲考到C唔難, 相等於卷乙的E級,

可惜培正網站無寫清楚是考卷甲/卷乙.  如果全級都係考卷乙的話, 這往績很不錯呢.

培正中學一路以來都是考卷乙 (syb B), 即是一般英中考個份, 所以佢的往績一路不錯, 同keep住 band 1 中學。(但現在再無分卷甲 / 卷乙啦!)

不過我覺得唔好去到中學咁遠先, 講返幼稚園, D 英文又直係教得太淺, 唔好話同 KV 、 St Cat 比, 就同一般屋村幼稚園都有D距離。所以家長最好另外安排一D英文 course, 例如 British Council 個D. 比小朋友定期考下 Cambrigde 試, 如果唔係, 就好似同外面世界脫節。