用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 適應班(上午組)
樓主: baby_sugar
go

適應班(上午組) [複製鏈接]

醒目開學勳章

致致話第1日食旦糕,2日-長仔包,3日-雞旦,4日-香蕉(呢個係充充mama講的)

Wo! 致致好犀利, 可以詳細地講給媽媽知

醒目開學勳章

其實係我每日都問下佢茶點食乜,第1日係老師第二日我問老師時講的,,跟住問番致致佢話係呀,咁我就當係架la,第2、3日真係致致自已講的,第4日係充充mama講,我問番致致佢又話係呀。

我個仔今日又比蚊咬左隻腳2粒呀,學校真係好多蚊,定等校車時係街d馬路工程到有蚊呢,我仔野蚊,貼左1張蚊貼都唔得,下星期貼2張試下同穿長褲啦

致致媽, 我女又無被蚊咬呀. 不過, 佢就係學校唔見晒d髮夾...所以依傢都唔俾頭夾佢.

我日日問阿女, 聽佢都話有玩滑梯, 玩波. 仲有, 佢話致致好乖呀. 我女就話老師成日叫佢坐定. 我估我女都係班中既百厭星.

醒目開學勳章

你囡頭夾應該係佢自已除落黎然後唔知掉左去邊到,因第2日放學在校車上等開車時,你女自已除落黎手拿住玩,校車EE叫你個女話"不如同佢夾番",後尾我仔打"克次",我估住個仔,唔知最後你個囡有無帶番

佢第二日用過夾, 我分別第二日同第四日拎番, 但第三日兩隻就無晒. 成日問佢髮夾係邊, 就話係老師果度. 我都唔信佢, 正常老師都會幫佢地整番好. 又或者叫小朋友收好入書包.

最唔開心係我前幾日去玩既時候買俾佢, 點知一日貨仔就無左, 真係俾阿女激死.

原帖由 Tamama527 於 10-8-6 16:33 發表
你囡頭夾應該係佢自已除落黎然後唔知掉左去邊到,因第2日放學在校車上等開車時,你女自已除落黎手拿住玩,校車EE叫你個女話"不如同佢夾番",後尾我仔打"克次",我估住個仔,唔知最後你個囡有無帶番 ...

原帖由 Tamama527 於 10-8-6 13:41 發表
我仔同學仔充充mama話佢地第三日上左3樓玩滑梯呀,我問致致佢話有玩呀,好好玩

致致星期3個日放學有蚊咬呀,頭、手、腳各1粒,其它小朋友有無呀? ...

我之前有問過學校職員,Confirm一下暑期班要帶d咩,要帶毛巾+盒,杯,仲有最好貼防蚊貼,所以我同呀仔手腳搽左防蚊膏先出門口.
仲有呀仔同我講會用學校d杯飲水,有藍色,綠色,我見自己帶去個杯都好乾淨下,真係好似無用過咁.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

醒目開學勳章

請問你用邊隻防蚊膏?"立唔立?,我唸住下星期着長褲+蚊貼,另外我問致致,佢都話用學校的杯,仲有,致致星期4羅左同學個手巾合放落書包到,希望 next Mon contact到老師比返同學la

民生校園好多蚊0既咩?

醒目開學勳章

我唔知呀,但係致致比蚊咬到兩隻腳有成6、7粒羅,係放學後見到的,都唔知係學校定校門口整路呢

原帖由 Tamama527 於 10-8-7 20:02 發表
請問你用邊隻防蚊膏?"立唔立?,我唸住下星期着長褲+蚊貼,另外我問致致,佢都話用學校的杯,仲有,致致星期4羅左同學個手巾合放落書包到,希望 next Mon contact到老師比返同學la ...

我用果隻防蚊膏叫"Alfresco Insect Repellent Moisturizer" 係護協買,唔立,呀囝搽完都話好香.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

醒目開學勳章

I see,我上網搵過見過呢隻牌子,唔該晒,我知呢隻好貴,不過無計,我都要盡快買,就黎開學

我覺得亞仔返了適應班開始有D歸屬感。最初,他仲唔捨得NURSERY SCHOOL的同學仔。最近,弟弟出世,他都話要請以前的同學仔和民生的同學仔食薑醋。
你們的小朋友適應如何?

醒目開學勳章

幾好呀,須然我囝有時早上不願起身,但佢話1定要返學,唔比佢返會哭。

我每日問阿女係學校現咩野, 見佢都好開心答...仲有就係從我女口中得悉, 老師都好好人. 因為阿女成日話李老師叫佢唔好爭玩具玩, no good呀. 咁我老公仲問佢, 咁老師係咪即係鬧你. 佢就答, 老師無鬧我...又問佢會唔會好驚老師, 佢又話唔驚...

我女以前係舊果間pre-nursery時, 佢會講得出有一個老師係會鬧佢地. 所以聽到阿女形容, 起碼老師對佢地既態度都好好, 唔會嚇怕佢地先.

3樓仲有滑梯?  都幾好喎!!  我囡囡又好野蚊, 好驚呀

原帖由 Tamama527 於 10-8-6 13:41 發表
我仔同學仔充充mama話佢地第三日上左3樓玩滑梯呀,我問致致佢話有玩呀,好好玩

致致星期3個日放學有蚊咬呀,頭、手、腳各1粒,其它小朋友有無呀? ...

我都覺得老師都幾明白小朋友的心態。班主任會與我們商量和提醒如何幫仔仔面對學校和做哥哥的轉變。
唔知有沒有住馬鞍山的同學仔呢?
:)

我個仔仲讀緊Nursery時,知道考到民生,就已經時時提住幾時返民生,幾時坐school bus,又問今日係咪拎民生書包返學....
今次暑期班佢真係好開心,雖然比之前要早起身,但叫1,2次就醒哂,每次提到係學校玩咩野,佢都好開心,昨日就食餅乾,有動物架,食左7塊,去厠所就男係左邊,女係右邊...

醒目開學勳章

我個囝又係話比我聽食餅乾,我問係咪有動物架,有乜動物佢無講,佢話食左6塊,唔知係咪

話咁快聽日就係最後一日返適應週, 我自己覺得都做到預期效果, 起碼小朋友自己都習慣一個人去坐校車返學, 同埋熟習一下學習既環境. 到9月1日開學就唔會扭計同喊.

但有無家長知道依傢既老師會唔會係將來既班主任呢?
‹ 上一主題|下一主題