用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! ...
樓主: chantessa
go

蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! [複製鏈接]

Hi Chantessa, 我女女都又同我講, 小息時會同男同學在籃球場跑圈, 她仲可愛, 知道當日可以到籃球場玩, 連茶點都可以不吃, 相反是下雨天, 老師表示不可到籃球場, 她就慢慢嘆茶點.
明日星期二, 開始要帶樂器, 我女女已長得細, 又要背書包, 又要取樂器回校, 真係有小小擔心, 但都明白要訓練她獨立, 過份保護她只會阻礙她成長, 我不希望自己的女兒成為新一代的港孩.
可能女女上星期還未習慣返全日, 星期六已病倒了.

我囝囝學單簧管, 妳囡囡學咩樂器呢 ?  另外, 妳囡囡係咪坐purple table呀 ?   如果係, 我就知道妳囡囡係邊一位, 因為我個仔日日都有提起果一位女同學

原帖由 wanj 於 10-9-13 15:41 發表
Hi Chantessa, 我女女都又同我講, 小息時會同男同學在籃球場跑圈, 她仲可愛, 知道當日可以到籃球場玩, 連茶點都可以不吃, 相反是下雨天, 老師表示不可到籃球場, 她就慢慢嘆茶點.
明日星期二, 開始要帶樂器, 我女女 ...

原帖由 chantessa 於 10-9-13 21:57 發表
我囝囝學單簧管, 妳囡囡學咩樂器呢 ?  另外, 妳囡囡係咪坐purple table呀 ?   如果係, 我就知道妳囡囡係邊一位, 因為我個仔日日都有提起果一位女同學

...
oscar chan 報到,有沒有1F同學在此?大家聯絡下

oscar chan 報到,有沒有1同學在此?大家聯絡下

oscar有d唔習慣,手冊寫完有d都唔知係什麼,頭痛了

oscar chan 報到,有沒有1F同學在此?大家聯絡下

oscar有d唔習慣,手冊寫完有d都唔知係什麼,頭痛了

Hi all,

Which ECA have you enrolled?
Work hard moms!

我揀左(1) football, (2) 智能機械人, (3) paper clay

另外, 大家有無回覆做家長義工呀 ?   

原帖由 kcPooh 於 10-9-14 11:33 發表
Hi all,

Which ECA have you enrolled?

Hi Chantessa, 我女女不是purple table, 是紅組, 女女表示剛過去的星期一計分, 紅組取最高分, 陳老師仲話有禮物, 女女相當興奮. 另外, 女女都是學單簧管, 但今天第一日的樂器堂, 女女收到的訊息很奇怪, 老師話單簧管最少要10歲才可以學, 你們根本無法吹, 今日所有吹的技巧都無教, 甚麼都沒有學, 老師仲話下一堂不需帶回校, 亦不用回家練, 真是摸不著頭腦, 明早可能要致電回校了解, 若大家有消息, 可否互相通知.
謝謝

Hi Chantessa, 女女揀了中國舞, 游水及法文, 我覺得價錢真的不貴, 好似法文,只是60元一堂, 中國舞100元/一個半小時, 星期六早上女女都要在蔡繼有渡過了.

Hi Chantessa, 已致電了解, 原來是女女誤解, 班主任表示只要學懂運氣的方法, 6歲的小朋友亦可以吹到, 上年有小一同學亦有學單簧管, 有顯著的進步, 回家亦要練習. 真是給女女嚇了一跳.

OIC, 我個仔無講咁多野俾我知呀 !  佢只係話無教到點吹, 唔需要練習住囉 !   其實我個係音樂方面無咩天份, 所以由得佢慢慢學慢慢培養囉 !  

我仔仔其實最想玩football, 我地就想佢做多d運動, 星期六下午佢自己已經上緊游泳班同畫畫班, 所以我地只係打算早上返cky玩一樣課外活動就算啦 !

原帖由 wanj 於 10-9-14 23:05 發表
Hi Chantessa, 我女女不是purple table, 是紅組, 女女表示剛過去的星期一計分, 紅組取最高分, 陳老師仲話有禮物, 女女相當興奮. 另外, 女女都是學單簧管, 但今天第一日的樂器堂, 女女收到的訊息很奇怪, 老師話單簧管 ...

唔該哂妳話返我知 ! thanks !

原帖由 wanj 於 10-9-15 09:38 發表
Hi Chantessa, 已致電了解, 原來是女女誤解, 班主任表示只要學懂運氣的方法, 6歲的小朋友亦可以吹到, 上年有小一同學亦有學單簧管, 有顯著的進步, 回家亦要練習. 真是給女女嚇了一跳. ...

Anyone can provide me a copy of ECA since my girl never inform nor provide me this notice?  I just got this info. here!!!

Any Japanese lesson for G1 students???

我囝都係學單簧管﹐佢話老師只教佢地塗潤滑劑﹐都未組合支單簧管。另外﹐佢老師叫佢買2號簧片﹐話跟管買嗰塊3號簧片太厚佢地好難吹得響住。

原帖由 wanj 於 10-9-15 09:38 發表
Hi Chantessa, 已致電了解, 原來是女女誤解, 班主任表示只要學懂運氣的方法, 6歲的小朋友亦可以吹到, 上年有小一同學亦有學單簧管, 有顯著的進步, 回家亦要練習. 真是給女女嚇了一跳. ...

cat_house, 多謝通知, 原來要買簧片2號, 我只知道老師是Mr. William 及有唱歌, 其他都無法得知, 幸好有bk媽媽報料

多謝大家報料, 以後真係要多d交流一下 !!!

原帖由 wanj 於 10-9-15 23:37 發表
cat_house, 多謝通知, 原來要買簧片2號, 我只知道老師是Mr. William 及有唱歌, 其他都無法得知, 幸好有bk媽媽報料

我仔仔學1)跆拳道,2)football 3)Lego,有少少怕佢會太累。

妳打算俾佢連續學三樣呀 ?  跆拳道真係會幾攰, 我個仔以前學過, 但係佢唔鐘意, 所以cut左.

原帖由 heison 於 10-9-16 22:43 發表
我仔仔學1)跆拳道,2)football 3)Lego,有少少怕佢會太累。

不知道可不可跨級報名呢﹐其實我是想小朋友學西班牙文的﹐不過﹐到Y3才開。
另外﹐學校為了鼓勵小朋友練習樂器﹐讓他們把每日練習的時間寫下來﹐是不是只限定于學校學的樂器﹐而不包括鋼琴呢﹖

當然係練學校學的樂器啦!唔通學校教中英文﹐你叫小朋友用西班牙文朗誦你聽嗎?

原帖由 dong-dong 於 10-9-17 13:20 發表
不知道可不可跨級報名呢﹐其實我是想小朋友學西班牙文的﹐不過﹐到Y3才開。
另外﹐學校為了鼓勵小朋友練習樂器﹐讓他們把每日練習的時間寫下來﹐是不是只限定于學校學的樂器﹐而不包括鋼琴呢﹖ ...
‹ 上一主題|下一主題