用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囡囡下年入學
go

囡囡下年入學

看完了許多媽媽既分享及心得,令我知道左好多入學既資料...大概亦知道左未來囡囡既路要點走。希望大家睇完後可以比D意見我,有諗錯既,請大家指正一下~~~

囡囡下年報幼稚園,仲諗緊比佢讀乜學校好。可以讀名校當然好,但呢樣野真係唔到自己決定。囡囡有點好動活耀,反應亦幾快,但對住陌生人,都係有D慢熱同怕醜。見到許多媽媽都話,面試時自己囝囝囡囡都做唔到平時既水平,令到心水既學校入唔到。

所以,諗緊都係幫囡囡報多幾間幼稚園,等佢熟習下新環境....另外仲諗緊係咪要報一D有關入學既講座。,例如呢類(http://www.peegaboo.com/Personal/Event/ShowEvent.aspx?ei=350)有面試示範的...,當比自己同囡囡熟習下個形式。

學校既話,其實諗緊附近(唔想囡囡搭太耐車),主要係九龍城+黃大仙區,諗緊培正、民生之類可直升的。另外可能會試試維多利亞,(呢個亦係我想報上面個course既原因,維多利亞校長都會到場的。),再加其他的(各位媽媽有冇推介學校,中上程度既就可以了....)

仲有,想問問係面試之前仲有乜可做的?比囡囡上course其實有冇用?

最後希望各位爸爸媽媽都為囝囝囡囡找到心目中既學校~

唔知你考n1 定k1, 但你列舉的學校都好難入,建議你搵定一的易入做後備!

我個女今年in n1, 我自覺佢都識講好多嘢,語言能力對比同年的該是above average, 但佢全部面試都唔係好出聲,最尾都入唔到我心儀的!

佢講咁多都係想sell interview course, 好快佢就會開新a/c 叫自己pm自己資料

其實我又唔太覺係 sell course 喎......

面試班向來都係同小朋友玩下玩具, 再搵個3唔識7的人同小朋友傾下計, 問下問題,小朋友答arm就問下一題, 答唔arm就講正確答案, 堂堂如是, 係玩具唔同之ma, 其實果d所謂導師咪又係上網search先知咁多間學校的interview模式, 你估真係去過哂咁多間幼稚園教書咩, 咁同我上bk 睇料又有咩分別呢?! 我不如自己同小朋友對答多d, 買多d教材仲好啦, 仲多左親子時間....另外, 比你train足12堂, 小朋友見呢個老師12堂, 咩都熟啦, 始終去到interview地點, 環境唔同左, 身邊的人唔同左, 小朋友心情唔同左, 好多變數

你話victoria個校長, 佢自己收生, 都收返n班果批先啦, 唔通會見你上過xxx面試班就收你咩?

原帖由 chowhui97 於 10-7-20 13:26 發表
唔知你考n1 定k1, 但你列舉的學校都好難入,建議你搵定一的易入做後備!

我個女今年in n1, 我自覺佢都識講好多嘢,語言能力對比同年的該是above average, 但佢全部面試都唔係好出聲,最尾都入唔到我心儀的! ...

會呀, 諗緊後備既學校, 太難既都係隨緣算. 但會為呢D學校準備一下..~

咁不如多D比小朋友同其他大人玩下算...費時浪費錢.~  我提果個course應該照去, 反正比左錢...

原帖由 9284 於 10-7-20 14:54 發表
面試班向來都係同小朋友玩下玩具, 再搵個3唔識7的人同小朋友傾下計, 問下問題,小朋友答arm就問下一題, 答唔arm就講正確答案, 堂堂如是, 係玩具唔同之ma, 其實果d所謂導師咪又係上網search先知咁多間學校的interview ...