用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區
樓主: schulung
go

2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區 [複製鏈接]

仲有啊!收到portfolio好感動呀,  裡面記錄晒小朋友上堂時趣事,真是花心機,還有畢業記念冊,有同學們的簽名,我都幾喜歡。

原帖由 lydia.S 於 10-7-22 11:20 發表
仲有啊!收到portfolio好感動呀,  裡面記錄晒小朋友上堂時趣事,真是花心機,還有畢業記念冊,有同學們的簽名,我都幾喜歡。

係呀,我都好贊成,上次家長日第一次睇份Portfolio,當時仲未完成好,但係我已經感動到有淚光,因為我無諗過老師仲有時間可以做到,實在好感激老師做給小朋友的一份紀念,我諗當囡囡大過,自己再睇番都會好感動!實在要多謝學校,老師的心意!

香港又有新病症?所指的是出現在香港兒童身上的「公主病」、「王子症」,有報道指這些病症都有「三低」特徵,包括自理能力低、情緒智商低及抗逆力低,而病症源頭竟來自父母對兒女過份溺愛.

[email=http://mytv.tvb.com/variety/scoop/109859#page-1]http://mytv.tvb.com/variety/scoop/109859#page-1[/email]
(資料由22/7/2010東張西望看到)

真是不想香港的兒童變成咁,家長真是有責任。

系呀,我都覺得朱昌D老師好辛苦呀,晚晚都做到好夜,無半點怨言,仲花不少心機設計唔同款色D課程去教D小朋友,每年都搞好多活動比小朋友參與,真系有聲有色.就講畢業禮,D老師不知花幾多時間同心機,布署一個甘隆重會堂,令畢業D小朋友畢生難忘.我當初無選錯呢間學校.
原帖由 mickey_ip 於 10-7-22 13:27 發表

係呀,我都好贊成,上次家長日第一次睇份Portfolio,當時仲未完成好,但係我已經感動到有淚光,因為我無諗過老師仲有時間可以做到,實在好感激老師做給小朋友的一份紀念,我諗當囡囡大過,自己再睇番都會好感動!實在要多謝 ...

It's good to hear from all of you about the KG, my kid will be K1 this Sep. I hope my kid will have fun here.
I love their slogan "自信地學習,快樂地成長"!

我都幫我個囡簡左呢間學校呀,來緊9月份會讀K1,本來都有D擔心呢間學校好唔好,但係聽到你地D評語都咁高,我都放心曬!

mickey ip

其實我都想幫個囡今年報呢間幼稚園! 但一路都唔見有人提 ! 請問難唔難入 ? 同埋我想問你個小朋友係第一round 考入浸聯小學定大攪珠入嫁 ? 係咪一定要住荃灣先至入到 ?

原帖由 sandra28 於 10-7-27 00:33 發表
mickey ip

其實我都想幫個囡今年報呢間幼稚園! 但一路都唔見有人提 ! 請問難唔難入 ? 同埋我想問你個小朋友係第一round 考入浸聯小學定大攪珠入嫁 ? 係咪一定要住荃灣先至入到 ? ...

我諗如果想讀上午班就快D報囉,因為上午班都好多學生,始終我地都想個小朋友習慣早睡早起,而且多D時間學吓其他活動,朱昌幼稚園有多種活動可以參加,我個囡囡最鍾意就係Marching Band,我諗香港好少幼稚園有呢個活動,而且負責既老師十分尊業,我諗你地係電視机都有睇過佢地表演架!囡囡係叩門入到浸聯小學,我地住係葵涌既!

Tom911:
之前聽你講,囡囡在家中老師上門教英文,我想問課程會圍繞D乜教呢??我好有興趣呀!

唔該曬 ! 你囡囡都好勁.....叩門入到浸聯 ! ( 呢間係我心水小學首選 ) 我都係住葵涌區, 所以我担心會唔會越區會難入 ! 雖然呀囡仲有幾年先讀, 但都會諗 ROUND 1 會唔會撰佢 !

原帖由 mickey_ip 於 10-7-27 13:01 發表

我諗如果想讀上午班就快D報囉,因為上午班都好多學生,始終我地都想個小朋友習慣早睡早起,而且多D時間學吓其他活動,朱昌幼稚園有多種活動可以參加,我個囡囡最鍾意就係Marching Band,我諗香港好少幼稚園有呢個活動,而 ...

想問下你地的小朋友會唔會係吃飯時都會令你們激氣呢,最近我發現同我個小朋友係吃晚飯的時候,模擬小學吃飯的情形,家長扮老師,兄弟姊妹扮同學,我覺得幾好喎,佢不單只好自律,而從中我又可以話比佢知佢的行為是正確不正確,我仲set埋時間限制,比佢知道過左鐘便要上課(做暑期作業).......好好笑的....佢試過將不想吃的東西放在弟妹的碗裏,又會吃弟妹的飯,又會走出位,又會不停同弟妹傾談......真係好好笑,我覺得這些都可能係佢小學的午飯中出現的問題,希望可以幫助到你們..........

apple 123456: 其實小朋友吃飯時個個會令家長激氣,時時天一半地一半,食完個面還好......第日都吾知怎樣上小一。
至於角色扮演,日日都玩到我吾想玩,因為除了自己要做一個角色外,還要扮演與他一起玩的公仔,真是頭暈。dizzy:

日子真是過得快,還有幾個星期就小一開學,各家長買好東西未啊!  我個小朋友還未有校服,有些心急。

[quote]原帖由 lydia.S 於 10-8-11 00:40 發表
日子真是過得快,還有幾個星期就小一開學,各家長買好東西未啊!  我個小朋友還未有校服,有些心急。
請問你小朋友讀邊一間小學呀??點解仲未有校服架??我剛在星期一買左校服,白色運動鞋和底衫底裙等..,但係仲有些少用品要添買,例如水壺,白襪等..我到而家都未有書吖??原本諗住快d有書就可以睇一睇先,但係而家要等到21號先至返學校攞書,所以急都無用啦!!!!

哈哈!校服有啦,我個小朋友很開心,說很美麗。亦有上新生適應日,認識幾個朋友仔,他說很開心,還說班主任都幾惡.......。

hi,我囡都係今年朱昌畢業,返小一你地小朋友習慣嗎?
‹ 上一主題|下一主題