用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區
go

2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區 [複製鏈接]

大家講下對小一有用的information啦
   0    0    0    0

我個女就讀仁立, 你小朋友黎緊讀邊間?

我之前都為了小一叩門而十分煩惱,因為頭三位都抽唔到,搞到屋企人都覺得我好燥!!!

Mickey,

你小朋友會讀邊間呀,一齊分析下呀

我個小朋友讀荃灣浸信會聯會小學,可能比較少人會講.

不錯的小學呀,我朋友的女女讀得好OK

我選呢間學校都希望小朋友讀得開心,因為我知道呢間學校係活動式教學,唔係咁死板,我都希望佢每日都開心返學,開心放學

十分贊成,就算少左一方面都會無咁好,但係做家長既責任就重大啦!!我而家都係度學習緊,同小朋友一齊學習,因為有時自己以為好"口岩", 點知從小朋友個角度諗番就完全兩回事啦!
你個小朋友暑假係咪都好忙呢??暑期班應該開始啦卦??

嘩!!你兩個囡囡都好忙吖!我個囡囡就報咗星期一至五返荃灣間明愛,(其實個課程都係以玩為主,仲有d手工藝,音樂等)
佢上年都有參加,覺得好開心,所以今年都想再參加囉,星期一佢學琴,星期二學普通話(呢兩樣都係老師上門),星期六就返英文,以前佢學phonics,但學咗二年而家轉咗Cambridge,因為學英文都學咗成三年几,所以我一路都keep住比佢讀,學你話齋,多d接觸,等佢無咁陌生,當然都係要佢自己鍾意先至得,始終上堂係佢,如果無心机,就算我再比佢學埋其他,都係白費心机!!

我係荃灣愉景新城 Applause (A+)讀,因為以前Phonics都係呢間讀,都讀得几好,所以就繼續報讀呢間,而且學費方便比起其他中心較為适中,其實我之前都想報讀Oxford Reading
但亦都想睇吓囡囡吸收到几多有關Cambridge課程,所以等佢考左Starter 先再決定囉!!

朱昌幼稚園真是一間好學校,回想當初我個小朋友選學校時,真不知找那間才好,剛剛經過見老師親切,又多東西學,所以決定入這學校,之後,每當經過學校他都想走入去,想不到不之不覺巳三年啦!我自己都吾舍得,何況我個小朋友呢?
我無法忘記班主任和老師對各小朋友那種悉心指導、循循善誘和盡心盡力的教導,令我銘感五內。 有幾次晚上經過學校,學校的燈還是開住,第二天問老師,老師說他們有時要做學校的東西到十一/二點,我說你們辛苦啦! 他們說為小朋友作的是值得。 所以我時常和我個小朋友講:做人不能忘本,老師花這麼多心血去栽培你,令你學到知識,一定要多謝他們。
回看過去很多開心的片段,我很喜歡去學校親子大旅行,那些地點很好,有些是可以放風箏、看動物、看植物;有些去拾貝殼和燒烤;有些是去沙灘,還有堆沙比賽,真是回復童真。學校還舉行很多親子比賽,我就志在參與,因我巳贏取我和我孩子的關係(用錢都買唔到)。還有家教會舉行的活動,真是有聲有色,我穫得的比我作義工還要多,所以話家校合作是很重要。
最後,多謝校長和主任在他們的領導下給孩子們一個五星級的幼稚園,你們取得優質幼稚園,實為實至名歸。

祝願校長、主任、各位老師身體安康!桃李滿門!

有幾次老師到晚上十時才致電給我,真是辛苦,人工又吾算多,工時又長,教導小朋友又要用很多心力,有時還要讀書,將心比心,自己也不一定做到,為甚麼我們不能與以認同?認同老師的身份,認同她們的付出。所以我說家校合作是很重要。
‹ 上一主題|下一主題