用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
樓主: evelette
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

回覆 60# kingawa 的文章

我個仔話老師會在默書前在白板上幫小朋友溫習生字一次,然後會擦咗佢先同小朋友默書,並不是真的照抄。

呢兩個星期真係好辛苦,每星期兩科默書,又要評估,又要開始溫測驗,自己公司又多嘢做,就嚟死嘞...

回覆 1# wongkay 的文章

你哋開始幫阿仔阿囡溫書未呀,點溫呀,好似好淺,但又驚佢哋唔識,我好似緊張過佢哋.

我完全沒時間幫佢溫書!都唔知要點溫?
佢話唔緊要wor!咁我第一次就看佢自己去打天才波...佢上次聽力評估得兩題是對的,我都唔知去邊度找個隻cd?
前日佢在街上還無端端被不知什麼東西割下中指的一塊肉,我們發現時他巳是成件衫血跡 簡直是在響應萬聖節!
現在連寫字都很困難
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

回覆 1# kingawa 的文章

咁點算呀,我今日打算同阿囡溫英文,明天溫中文,星期六唔得閒,星期日溫數學,星期一溫常識啦.希望可以跟到時間表啦.今日家課冊仲寫住欠$10,唉,我又唔記得俾錢佢添.

佢聽日考完中文我仲要拿拿林帶佢去東區醫院覆診(睡眠窒息症) 相信你們阿仔阿女成日見個同學無端端被老師帶走的,就是我個仔

對了,你們會否參加親子大旅行?
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

回覆 65# kingawa 的文章

kingawa,

佢上次聽力評估得兩題是對的>>已經好好喇 ... 我仔捧左隻蛋返來 .... 今次test我都無眼睇!!
我地應該會參加親子大旅行, 不過d 費用都幾貴啊
咁細個都有睡眠窒息症?  點發現架?

回覆 1# bbcyrus 的文章

我都覺得幾貴,我哋一家四口就要$500,我仲以為小學去親子旅行都係一百幾十,小學生喎,中學咪仲貴.阿囡今日測英文呀,我好緊張呀, 好彩仲有兩科搞掂

真的嗎? 我還以為得阿仔聽唔明廣東話tim! 定話小孩的理解力較差?
小時候我們發現他的學習能力很差, 呢頭讀了n次, 一轉頭就忘記了, 所以帶他去做評估, 結果發現他有語言障礙, 搞下搞下變佐睡眠窒息 仲話要割扁桃線! 真煩!

原帖由 bbcyrus 於 10-11-4 10:04 發表
kingawa,

佢上次聽力評估得兩題是對的>>已經好好喇 ... 我仔捧左隻蛋返來 .... 今次test我都無眼睇!!
我地應該會參加親子大旅行, 不過d 費用都幾貴啊
咁細個都有睡眠窒息症?  點發現架? ...

沒辦法, 他們是教師家長會, 不是純學校旅行. 我報了三大一小, 當屋企自己去旅行, 因為平日都不大出門...
昨天阿仔都沒有溫英文, 盧老師打來問我要唔要回校取回英文課本?(因為阿仔早退) 我太累都說不回去了! 今天看他自己的"修行"了!
老師說他好"呢啡"

原帖由 annalee 於 10-11-5 09:20 發表
我都覺得幾貴,我哋一家四口就要$500,我仲以為小學去親子旅行都係一百幾十,小學生喎,中學咪仲貴.阿囡今日測英文呀,我好緊張呀, 好彩仲有兩科搞掂mouth:" /> ...

回覆 67# annalee 的文章

我地3A, 1B, 1C, total 要$650, BB唔食都要收一舊... 真係好貴!!  係呢你地會bbq 定食盆菜?

語言障礙同睡眠窒息有關架? 細路有事, 做父母一定擔憂, 希望你囝囝快d好番~

原帖由 kingawa 於 10-11-5 12:15 發表
真的嗎? 我還以為得阿仔聽唔明廣東話tim! 定話小孩的理解力較差?
小時候我們發現他的學習能力很差, 呢頭讀了n次, 一轉頭就忘記了, 所以帶他去做評估, 結果發現他有語言障礙, 搞下搞下變佐睡眠窒息 仲話要割 ...

盆菜, 因為未食過 ,你地都咁多人呀? 到時一定要相認下至得

原帖由 bbcyrus 於 10-11-5 16:19 發表
我地3A, 1B, 1C, total 要$650, BB唔食都要收一舊... 真係好貴!!  係呢你地會bbq 定食盆菜?

我都唔知原來有關 佢地話因為晚上睡得唔好會影響日間的專注力...謝謝關心

原帖由 bbcyrus 於 10-11-5 16:20 發表
語言障礙同睡眠窒息有關架? 細路有事, 做父母一定擔憂, 希望你囝囝快d好番~

回覆 2# kingawa 的文章

我哋去旅行都係食盆菜,因為有個三歲仔仔,我要顧住兩隻馬騮,得我老闆燒,我驚佢會悶,一枱人食盆菜開心啲,希望你個仔會儘快好番,唔駛早退就開心哂.

謝謝你! 我覺得到時會好多人

原帖由 annalee 於 10-11-8 21:51 發表
我哋去旅行都係食盆菜,因為有個三歲仔仔,我要顧住兩隻馬騮,得我老闆燒,我驚佢會悶,一枱人食盆菜開心啲,希望你個仔會儘快好番,唔駛早退就開心哂.

我聽阿囡講得十幾個小朋友去,因為我哋住係西貢,所以應該唔會返學校搭校巴,自己駕車去囉.到時見啦,或者食盆菜時見啦.

結果我還是沒有遇到你們...
但有緣地在沒有夾定下居然和kay一家同桌,
當看到名字時才知道的 真高興!

原帖由 annalee 於 10-11-18 14:35 發表
我聽阿囡講得十幾個小朋友去,因為我哋住係西貢,所以應該唔會返學校搭校巴,自己駕車去囉.到時見啦,或者食盆菜時見啦.

其實當天真的不知道要做什麼?
若不是遇到一些認識的家長聊天,
真的好難打發時間...
我老公後來借了一個波和阿仔同學們玩射龍門才有些意義.
至今我都唔知佢班主任有沒有去?

阿仔還被虫子咬到一撻撻

佢哋班主任盧老師有去,因為我駕車到了之後,要致電給他取盆菜枱號.其實你講得啱,我哋都唔知玩乜,玩咗彈彈床,電動車,餵動物,之後放風箏,畫畫,我想搵士多啤梨園,同食豆腐花,但找不到.幸好撞到幾個媽咪可以傾偈,否則,悶到....唉....仲有玩每個遊戲都要錢,買嘢飲又要錢,買風箏飛碟又要錢....但好在阿囡阿仔都玩得好開心,盆菜都幾好味.....哈哈..希望學校旅行我做到義工啦.你大冇報到呀.
‹ 上一主題|下一主題