用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
樓主: evelette
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

細本ge出現, 都唔知要唔要帶>> 要帶架!!

原帖由 kingawa 於 10-9-30 12:54 發表
我何止半個鍾! 成日有di細本ge出現, 都唔知要唔要帶?
di a4習作紙成日皺埋一堆, 佢di字又難看,
陪佢做功課還亂過自己讀書時...

咁如果我仔學國術, 成日要札馬, 會唔會長唔高架

原帖由 kingawa 於 10-9-30 17:12 發表
我奶奶唔俾佢學跆拳道, 話太細就著重用下盤的力會長唔高 佢係e生所以我就佢, 不然我都想佢學跆拳... 佢現在每星期兩次游泳, 三堂公文式, 學校唱歌班.

...

我奶奶所說的就是成日要扎馬的,好像成龍就是從小扎馬...

原帖由 bbcyrus 於 10-10-4 22:34 發表
咁如果我仔學國術, 成日要札馬, 會唔會長唔高架
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

我仔搭d線,你仔仔呢?
我叫阿仔要識多幾個朋友呢!

原帖由 wongkay 於 10-10-4 09:56 發表
咁我個仔又唔係喺蘇浙過來的,而且他是坐校車返學的,所以應該不是你印印所說的卓謙嘞!  Anyway,能夠成為同班同學都是一種緣份,以後要多D交流、交流。 ...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

我就係見個國術老師都係細細粒粒...另外,有個朋友學國術又係唔多高 ... 真係要認真考慮比唔比阿仔繼續
ANYWAY, 多謝你既分享:)
原帖由 kingawa 於 10-10-5 19:10 發表
我奶奶所說的就是成日要扎馬的,好像成龍就是從小扎馬...

回覆 44# kingawa 的文章

我個仔就搭C車,我都成日叫佢識多幾個朋友仔架,佢而家都好似無乜固定的鐵腳,小息時呢個又玩吓,哥個又傾吓。有時又同隔離班的同學玩,因為佢以前間幼稚園都有幾多同學派到軒小的。咁你個仔又叫乜名?可能佢哋已經識呢!

我仔叫edison wong(澤銘),他說他知道雖是hugo wong,但唔多熟

原帖由 wongkay 於 10-10-6 17:35 發表
我個仔就搭C車,我都成日叫佢識多幾個朋友仔架,佢而家都好似無乜固定的鐵腳,小息時呢個又玩吓,哥個又傾吓。有時又同隔離班的同學玩,因為佢以前間幼稚園都有幾多同學派到軒小的。咁你個仔又叫乜名?可能佢哋已經識呢! ...

啱啱喺網上見到明天要默英文,乜唔係話一個星期默英文,一個星期默中文咩?之前又無講清楚,我仲未同阿仔溫呀!而家兩科都喺同一個星期默,真係有D辛苦。

阿仔話默書時老師係抄係黑板上俾佢地照抄ga!
咁唔知何為默書
佢一di都唔擔心,第一次仲拿100,上次英文我沒準備都有95,照抄都錯

原帖由 wongkay 於 10-10-12 16:10 發表
啱啱喺網上見到明天要默英文,乜唔係話一個星期默英文,一個星期默中文咩?之前又無講清楚,我仲未同阿仔溫呀!而家兩科都喺同一個星期默,真係有D辛苦。 ...

還有,他們有一本讀書報告天天帶來帶去究竟想點?現在還要我們家長教背詩
次次教親佢我都想打佢一餐

吓 ... 咁都得!  唔知我仔果班係咪咁?!

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:45 發表
咁唔知何為默書
佢一di都唔擔心,第一次仲拿100,上次英文我沒準備都有95,照抄都錯

係咪黃色個file呀?  果個學期尾先要交~

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:50 發表
還有,他們有一本讀書報告天天帶來帶去究竟想點?現在還要我們家長教背詩
次次教親佢我都想打佢一餐

應該一個星期默英文, 一個星期默中文架喎, 有時網上家課冊都錯漏架...不如問下老師啦!

原帖由 wongkay 於 10-10-12 16:10 發表
啱啱喺網上見到明天要默英文,乜唔係話一個星期默英文,一個星期默中文咩?之前又無講清楚,我仲未同阿仔溫呀!而家兩科都喺同一個星期默,真係有D辛苦。 ...

唔係 Fa!!  係就好嘞,唔洗同阿仔溫得咁辛苦,同佢溫書簡直就係挑戰人類極限,佢次次都好似遊魂咁,隻眼又唔係望住本書,隻手又周圍攪野,一時又話口渴,一時又話去廁所,總之想盡任何藉口離開個位,呢頭溫完,轉頭又唔記得,真係想殺咗佢

bbcyrus,我想問你哥班係咪都係一個星期默中文,一個星期默英文的?

我想問你哋有無特別嘅方法幫他們溫默書架,尤其是英文?因為我個仔對英文都幾抗拒,我有時唸好唔好比佢上補習班,因為我哋兩公婆都要返工,weekday真係無乜時間同佢溫書,而星期六又有長短週,又要返其他興趣班,真真正正溫習就只有星期日。但係如果咁細個就返補習班,幾時返到大呀.... 總之就煩啦!

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:45 發表
咁唔知何為默書

回覆 54# wongkay 的文章

係呀..我仔果班係一個星期默中文,一個星期默英文的~

我經歷過k3教個仔做功課d勞氣野, 我就小一比阿仔返功課輔導班, 佢地會幫學生跟功課同溫埋默書架 .... 我覺得幾好, 起碼宜家唔會為左功課呢樣野傷左親子感情~

我今早先被老爺奶奶訓完,話俾個仔上咁多班,做咁多功課,害佢無佐正常的童年!
其實出面好多人都話軒官的東西不深,又沒有什麼功課,我由幼稚園巳俾佢讀公文,如果現在停的話,總覺會落後,上中學時會更辛苦...所以都好矛盾...而且佢有好多時間睇電視,我真係唔明佢有多大壓力?玩時特別精神

咁你個仔係邊度返功課輔導班架?聽講中央圖書館附近有一間補習社幾好,不過我又住得唔近,又無人湊阿仔去,所以無唸。

我仔係灣仔返; 你家附近有無呀? 不如再觀察多一排無改善先唸啦~
原帖由 wongkay 於 10-10-14 16:40 發表
咁你個仔係邊度返功課輔導班架?聽講中央圖書館附近有一間補習社幾好,不過我又住得唔近,又無人湊阿仔去,所以無唸。

軒上真係好輕鬆, 我都好LIKE
我覺得如果小朋友無抗拒做課外野, 就CONTINUE啦, 總之預留返D玩既時間比佢咪得囉

原帖由 kingawa 於 10-10-14 12:53 發表
我今早先被老爺奶奶訓完,話俾個仔上咁多班,做咁多功課,害佢無佐正常的童年!
其實出面好多人都話軒官的東西不深,又沒有什麼功課,我由幼稚園巳俾佢讀公文,如果現在停的話,總覺會落後,上中學時會更辛苦...所以都好矛盾. ...

請問默書是否真的是抄在白板上給他們抄
‹ 上一主題|下一主題