用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
樓主: evelette
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

阿仔話常識好難,有同學出去問老師,佢係其中一個
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

回復 99# wongkay 的帖子

最緊要是身體健康!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

大家的戰績如何? 澤銘除了中文好差之外(有一個大題目全部無做) 無端端沒了十分, 其他全部是大意錯... 算ok啦

回復 103# kingawa 的帖子

大家的戰績如何? >>我仔中文同常識只可用四字形容-->慘不忍睹
英文同數學就好少少

算了吧!下次再努力加油!

先同大家拜個早年!祝兔年萬事如意!小朋友身體健康!

回復 1# kingawa 的帖子

我都祝大家身體健康,學業進步,返學再見,返學嗰個星期六長週,我會做故事爸媽,睇吓可唔可以跟你們仔女一齊講故仔吖,

祝各位小朋友開學大吉, 身體健康!!  宜家d流感好勁, 阿仔過年都中招, 病左幾日; 今日叫佢小息唔好同人交換食物同埋勤洗手, 希望佢記得啦!

回覆 1# bbcyrus 的文章

好耐都冇上嚟同大家CHAT吓,明天派成績表啦,你哋幾點去呀,我就0945,唔知可以傾幾耐呢,我有好多問題想問,好多嘢想知.仲有,我阿囡前排去學童保健,CHECK耳仔,醫生話佢可能耳屎太多所以聽唔到(因為CHECK嗰時有一粒音聽極都聽唔到).我都唔知係唔係,下星期四再去CHECK.我都幾擔心,你哋小朋友CHECK咗未呀?

什麼?澤銘從來都沒清過耳屎?我都唔知會有呢種情況...應該沒什麼大問題,不用擔心!澤銘還被政府e生游說要切篇桃線,我都在半信半疑...
我昨天都和卓謙媽媽提起不見你們,我們是10:15和10:30,
到11時左右才見.意想不到的是盧老師不停讚澤銘可愛又聽話,班上成績在10名內(第十名吧!),就是中文較差.我都希望他可以慢慢進步就好了...大家對孩子們第一學期的表現還滿意嗎?

原帖由 annalee 於 11-2-25 11:20 發表
好耐都冇上嚟同大家CHAT吓,明天派成績表啦,你哋幾點去呀,我就0945,唔知可以傾幾耐呢,我有好多問題想問,好多嘢想知.仲有,我阿囡前排去學童保健,CHECK耳仔,醫生話佢可能耳屎太多所以聽唔到(因為CHECK嗰時有一粒音聽極 ...

嘩! 澤銘真係好叻仔呀!下期龍虎榜希望可以見到佢個名啦! 我個仔就麻麻地嘞, 不過我都無mud鬧佢, 唔想比咁大壓力佢,佢開頭自己都有少少唔開心......當然好快就唔記得啦,但係佢應承我嚟緊會比D心機讀,希望佢有進步啦。

另外,我都無同個仔清過耳屎,我老公話D耳屎大大下會自己跌出嚟。我真係見過我老公有日無瑞瑞由耳仔跌舊耳屎出嚟,係咪好嚇人呢,所以我都無mud理我個仔,只係洗澡後幫佢抹下。Anna,我唸你個女應該無事嘅,唔好咁擔心。

下學期希望大家D仔女都一齊努力,一齊進步!!

回覆 1# wongkay 的文章

唉, 原來我個女上次檢查耳仔時,兩隻都聽唔到,到覆診時,得左耳聽到,右耳都係聽唔到,所以醫生叫要去瑪麗檢查吓喎,我都幾驚,醫生話阿囡多數都係耳屎問題,因為睇到仍有啲未清,好彩排期都幾快,五月幾就睇到專科醫生啦.不過淨係星期一上晝先有得睇,所以要請假啦,阿囡話前排有''嘢'係耳仔跌出來,我諗應該係耳屎啦.希望佢下次檢查冇嘢啦,盧老師調咗阿囡坐位,依家坐係佢前面.都算佢有心啦.

你老公好搞笑!我咁大個都未試過跌耳屎,我老公有些撞聾就成日話係耳屎問題...今次龍虎榜1s班8個全男,男仔一發力的確不同凡響...不過對澤銘而言,最重要的只有"食野".

原帖由 wongkay 於 11-3-5 00:06 發表
嘩! 澤銘真係好叻仔呀!下期龍虎榜希望可以見到佢個名啦! 我個仔就麻麻地嘞, 不過我都無mud鬧佢, 唔想比咁大壓力佢,佢開頭自己都有少少唔開心......當然好快就唔記得啦,但係佢應承我嚟緊會比D心機讀,希望佢有進步啦。

另 ...

最緊要是耳膜沒事!祝早日康復!

原帖由 annalee 於 11-3-6 22:14 發表
唉, 原來我個女上次檢查耳仔時,兩隻都聽唔到,到覆診時,得左耳聽到,右耳都係聽唔到,所以醫生叫要去瑪麗檢查吓喎,我都幾驚,醫生話阿囡多數都係耳屎問題,因為睇到仍有啲未清,好彩排期都幾快,五月幾就睇到專科醫生啦.不 ...

中期測驗澤銘病了一星期,補考算數不合格...

時間過得真快,咁就一年嘞!  盧老師話呀仔下學期考試有進步,但我覺得佢考試時仲有好多 careless mistakes,佢常識試過唔記得做半頁紙 ,英文的b&d... p&q又 調轉,中文的標點符號又唔寫...... 激死!!  現在最驚是二年級測驗考試無讀卷,到時都唔知點算。

好奇怪,下學期派總成績表竟然無家長日安排,唔可以跟班主任傾下呀仔的學習情況。仲有,好想知佢大約考第幾,等我暑假可以以再操操佢 ar!

你哋暑假安排了什麼活動比D仔仔女女呀?我搵到個綜合暑期班,返星期一三五,時間9:30 - 4:30,有嘢學又有嘢玩,仲有outing,我都係等一次join,希望好啦! 不過,都真係要好好利用暑假,幫佢哋準備一下二年級D嘢。

我想問你哋知道呀仔呀女二年班讀mug班未呀?我好似在somewhere 睇過話已經公佈,但又沒有通告,問呀仔又話唔知。

醒目開學勳章

DELETE~~~~~~~~```

有冇其他家長有小二英文SMALL BOOKS, 我有興趣買
如有, please pm

原帖由 CrabPincers 於 11-7-15 10:24 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2311055&extra=page%3D1&frombbs=1
軒上小二英文SMALL BOOKS, 全套學校買370.8, 二手120元, 85% 新, 只寫左名
有3本已經斷市, 學校會借書..............
有興趣PM  ...

回復 116# wongkay 的帖子

澤銘下學期成績退步了!由於現在我的心思多在肚裡那個,都唔知要幫佢報di什麼課程?他和他爸爸上大陸兩星期,回來再說了...
我也不知道他在那班?希望和大家還是同班同學就好了!

‹ 上一主題|下一主題