用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
樓主: evelette
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

好耐無上嚟cheat嘞,因為我公司block 咗Baby Kingdom個網,攪到我唔可以成日上嚟添
我想問大家知唔知道今個星期三需唔需要默英文呀,因為家課冊又無寫,但呀仔話盧老師講咗話要默,請問你哋D仔女有無講呀?

無喎,阿仔什麼都是"我又唔知"
對了,大家有沒有聽過班上一名叫"梁昆浩"還是差不多音的小朋友?阿仔成日提起佢的,個日旅行我老公都有同佢交過手,說這個小孩長大後一定不普通...個日佢叫卓謙和他一起打澤銘...澤銘在送他的聖誕卡上寫錯他的名字他拒收...不過我覺得阿仔好喜歡他,我也覺得他很有學識.
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

阿仔18日跟我們回大陸了!在此先預祝大家聖誕快樂!新年進步!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

annalee:

對了,抱歉我至今都不知你的小孩叫什麼名字?讀那一班的?

kingawa, 我知你講邊個梁昆浩,聽呀仔講佢有個花名叫小博士,什麼都識,讀書應該幾叻。我老公在學校旅行都有留意佢,覺得佢同其他小朋友不同,我哋D仔大都比較幼稚同天真,而佢講嘢就好叻,好似好多理論,中意人哋聽佢嘅說話。同你個仔一樣,呀仔都幾中意同佢玩。

嘩!你18號就去旅行,最尾幾日咪唔洗返學,澤銘咪好開心。首先多謝你個仔同annalee個女張聖誕節咭先,祝你哋有一個開心到飛起嘅聖誕節。

但記住.....聖誕後佢哋又要考試嘞,大家做家長嘅要繼續努力、繼續加油....

啊!annalee個女是叫楊思敏嗎?因為阿仔也收到一個女同學的聖誕卡,佢較friend的女同學只有一個...如果是的話,我們真的很有緣,連di仔女都鍾意玩埋一堆...
我個仔好笨的,連同學名都唔識寫,又唔知梁昆浩有花名(是誰改的?)佢話昨天係校車到佢唔要同梁昆浩坐,梁昆浩居然用食物盒在背後打他和他旁邊小朋友的頭!這個小孩的家庭背景真不知道是什麼來頭?

原帖由 wongkay 於 10-12-15 00:06 發表
kingawa, 我知你講邊個梁昆浩,聽呀仔講佢有個花名叫小博士,什麼都識,讀書應該幾叻。我老公在學校旅行都有留意佢,覺得佢同其他小朋友不同,我哋D仔大都比較幼稚同天真,而佢講嘢就好叻,好似好多理論,中意人哋聽佢嘅說話。同你個 ...

我一看到佢1月要考試,都即時無心機玩了...

原帖由 wongkay 於 10-12-15 00:06 發表
kingawa, 我知你講邊個梁昆浩,聽呀仔講佢有個花名叫小博士,什麼都識,讀書應該幾叻。我老公在學校旅行都有留意佢,覺得佢同其他小朋友不同,我哋D仔大都比較幼稚同天真,而佢講嘢就好叻,好似好多理論,中意人哋聽佢嘅說話。同你個 ...

我猜annalee的女兒應該是李釆沂,好叻女,全級30名內 梁昆浩果然成績優異!阿仔幾個好朋友都榜上有名,希望他近朱者赤

我個仔咁懵,都唔洗旨意上到榜,但我都想知道係邊度睇到個皇榜架?  

我只係希望個仔一路keep 住有進步,自發性去完成自己的工課和自己去溫書,咁我就好滿足嘞!唔知要等到幾時呢 ......  

佢地學校派的,綠色個張...吳卓謙都榜上有名.
我話澤銘時,佢話:"唔緊要啦!要名來做咩?點解上面要有我個名姐?!哎也,我想讀番幼稚園..."果然仲係bb思想...

原帖由 wongkay 於 10-12-15 23:25 發表
我個仔咁懵,都唔洗旨意上到榜,但我都想知道係邊度睇到個皇榜架?  

我只係希望個仔一路keep 住有進步,自發性去完成自己的工課和自己去溫書,咁我就好滿足嘞!唔知要等到幾時呢 ......   ...

係咩! 真係未見過呢張綠色紙喎 緊係呀仔唔知掉咗去邊。我個仔一樣,完全唔介意自己係第幾名架,一D鬥心都無。激死

軒小問題

delete delete

回復 1# HAPPY-BABY 的帖子

HI, 我返嚟啦,因為搬屋,要等時間有人上門裝寛頻,之後又去了旅行,我個女叫李采沂,其實佢唔係好叻,就嚟考試,我最擔心數學,佢應用題唔識解題,尤其是多了或少了的題目,點算呀,有什麼方法,請問你哋仔仔識唔識?我就嚟教佢教到要去飲杯水冷靜吓.

搬屋真的是很痛苦的事...

澤銘都係唔識解題...我印象中自己都未學過...
最重要是佢字都唔識好多,我都放棄了,
惟有看他自己了!
昨天發的默寫有個"遇"字,居然因為"田"下面的那個框沒有如書本上的楷書般穿出少少而當錯字!?你們看電腦打出來的這個"遇"字都沒有穿啦!真奇怪...

原帖由 annalee 於 11-1-8 10:47 發表
HI, 我返嚟啦,因為搬屋,要等時間有人上門裝寛頻,之後又去了旅行,我個女叫李采沂,其實佢唔係好叻,就嚟考試,我最擔心數學,佢應用題唔識解題,尤其是多了或少了的題目,點算呀,有什麼方法,請問你哋仔仔識唔識?我就嚟教佢 ...

回復 1# kingawa 的帖子

今日派了數學評估,最尾嗰PART的比少比多的題目,可以說全軍覆沒,我真係無眼睇,點算呀,真係救命呀,不過聽阿囡講,無人一百分喎.我諗小朋友得六歲,應該未諗得咁透徹.唉.

回復 95# annalee 的帖子

我仔數學評估, 有一版成版無做到, 扣左好多分.... 佢話睇唔到!!

這幾天真的教到我吐血
特別是明天的常識,佢可以在讀了寫了幾十次"秩序"後依然指住"安全"說是"秩序" 你說我是否像在教一個智商有問題的兒童!我扔了幾次書,他爸爸接力時也忍不住打了他 中文科他說好難,我都不敢看了(上次評估差點不合格)!英文他說很簡單,咁佢一定會好大意!數學評估連數蝦有幾隻都可以錯!你地話我可以點
ps:我和他爸爸小學都是全級三名之內的人,所以是正正得負吧!

回復 1# kingawa 的帖子

大家算啦,考試完結啦,阿囡識唔識都算啦,今次我無上次測驗咁緊張,常識都只係同佢背默,冇上次考佢中秋節幾時,端午節食乜,我仲記得上次搞到我冋阿囡精神分裂,問佢中秋節幾時,佢答五月五日,端午節食乜,佢話食月餅,搞到我同佢講要停一停.
今日同佢去咗麥當勞食嘢,算係俾啲甜頭啦.

好開心呀!終於考完試啦!我都無眼睇呀仔今次D成績,皆因佢上星期六日病到七彩,又發燒又咳又無胃口食嘢,成個人謝曬,所以無mug點溫數學和常識,就算有溫過嘅中文同英文,我都無信心,因為佢可以呢頭讀完,哥頭就唔記得,我同我老公都話要dig佢去驗吓個腦係咪有問題。Anyway,今次就睇佢嘅做化嘞

你哋知唔知佢哋學校會唔會話比家長知小朋友在班中的名次呢?我個仔都唔洗唸會喺個皇榜出現,但都希望知道他在班是否落後很多

回復 1# wongkay 的帖子

我都唔知會唔會有名次,可以BENCHMARK吓.但聽阿囡講,遲啲有家長日喎.都唔知係唔係真.
‹ 上一主題|下一主題