用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小出左小一面試結果啦!
樓主: siumanmama
go

音小出左小一面試結果啦! [複製鏈接]

Hi Hi, so worry ar... my son got rejected.... don't know is that because my son behaved very bad during the interview.... start can feel the pressure.....
LionMM

簽名被屏蔽

謝謝ming2, 聽完你咁講, 我就更加對音小有信心. 我就係唔想囝囝讀得咁辛苦和接受塡鴨式教育.最重要我覺得音小喺培育學生品德方面真係好好, 可能係因為佢用基督教嘅教誨.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

都話左你係入來替我們加油打氣及回答我們的疑惑啦

原帖由 ming2 於 10-7-20 13:04 發表

唔洗客氣...雖然我自己唔係基督徒,不過我都認同佢地0既教法..再者我欣賞佢地係用慢慢感染0既方式去傳教,而唔會迫人去返教會/禮拜堂等等....小朋友不知不覺間係會領略當中0既道理....anyway,希望你小朋友讀得開心啦 ...

簽名被屏蔽

原帖由 vincy1015 於 10-7-19 02:46 發表
我囝囝都收到留位信, 原本既興奮又喜悅, 但俾朋友的一些意見打沉晒! 佢囝囝都收到信, 但佢話唔會留位了, 因為佢又話佢既朋友對囝囡都讀緊, 一個三年班依家轉咗校, 另一個五年班想轉校都轉唔到, 因學歷差, 又話五年班 ...

本人聽過朋友的小朋友因鋼琴成績未如理想, 要家長補堂, 太約再要俾多$1000左右來補課.

至於, 學業就未有提及了.

醒目開學勳章

咁大鑊,那為什麼不轉其他樂器

原帖由 jackie_lau2000 於 10-7-20 15:33 發表

本人聽過朋友的小朋友因鋼琴成績未如理想, 要家長補堂, 太約再要俾多$1000左右來補課.

至於, 學業就未有提及了.

簽名被屏蔽

回覆 14# ziyi 的文章

我囝囝暑假後升k2,見佢對音樂好有興趣,出年都想幫佢考下音小。

各位有考音小的家長,請問有乜野途徑知道幾時有簡介會,同埋幾時開始接受報名? interview考d乜野同埋要準備d乜野? 我囝囝都係讀普通幼稚園,interview會唔會用sai英文考?請多多指教。

醒目開學勳章

如果以今年(2011/12入小一)的情況
你要出年3月份去留意她的網頁了,大約3月份一場,5月份一場簡介會
而申請則6月份截止

原帖由 cherithlai 於 10-8-10 14:28 發表
我囝囝暑假後升k2,見佢對音樂好有興趣,出年都想幫佢考下音小。

各位有考音小的家長,請問有乜野途徑知道幾時有簡介會,同埋幾時開始接受報名? interview考d乜野同埋要準備d乜野? 我囝囝都係讀普通幼稚園,interview會唔會用 ...

原帖由 ming2 於 10-7-20 16:32 發表

鋼琴成績??係皇家??定係學校內部考試??補堂??係平時regular 上堂之外額外加鐘??定係summer holiday0既補堂呀???...如果係平時regular上堂之外0既加鐘我就未聽過啦...但係summer holiday加堂(因為暑假本身係冇得上 ...

如果係錢上沒有問題, 基本上都沒有問題的.

係鋼琴哦.要加堂操練...(不過可能傳下傳下俾錯message掛), 你最好問學校的情況了.

吾好意思,請問音小的網址是什麽?謝謝!

http://www.icqm.edu.hk/

原帖由 Ahbee02 於 10-8-10 07:18 PM 發表
吾好意思,請問音小的網址是什麽?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題