用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如需上門教琴有咩要留意
go

如需上門教琴有咩要留意

請教各位需上門教琴的家長, 費用方面如何付?
是否每月第一堂付清當月錢?私人會發收據嗎? 用支票付款會不會妥當d呢?
另外,需要問上門老師什麼資料呢? (要抄ID嗎?)
還要注意什麼事項?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

My students can pay every lesson, on the first or the last lesson in the month.
So far, none of them would ask me to show the ID.

我會係第一堂收學費,未試過有人問我拎收據同id no.

我個女的鋼琴老師每四堂計一次錢, 不過就要互相記錄得好清楚, 免得爭拗那一堂才是第一堂

而她的長笛老師就是每月頭一個月付錢, 如該月有五個星期要學笛, 就付五堂前, 如事先知道有一個星期要請假, 就可扣一堂錢, 老師都不會強迫我們補堂, 佢都會話, "算啦, skip一個禮拜啦".    唔似得琴行咁, 一定要人補堂, 我就試過因為琴行補堂的問題與職員有些爭拗
天惠媽

我全職私人教鋼琴和小提琴﹐但只是在英國畢業後回港初期教過幾個上門學生﹐之後都全部在我自己的教室上課。不過我有為自己的私人教學業務作商業登記﹐不論上門與否﹐我全都有發正式收據。

我收取月費﹐所以要求學生在每月第一堂交學費﹐cash和cheque都收。未試過有家長問我抄ID。

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-16 17:05 發表
是否每月第一堂付清當月錢?私人會發收據嗎? 用支票付款會不會妥當d呢?
還要注意什麼事項?
...

我是全職教琴 . 係月尾收一次學費 . 因為好多時未必上足晒 . 甘樣易計d .
不過好多老師會選擇月頭收學費 . up to u

但抄ID . 無必要 . 同埋應該唔可以

回覆 6# 龍舌蘭 的文章

我會續堂計,方便,不用記.so far 琴老師話OK.

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-16 17:05 發表
還要注意什麼事項?
...

我一向開收據的,上面寫埋該月的日期、時間

一目了然

比現金同支票都冇所謂

現金會直接d

多謝以上各位提供寶貴意見!
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

我教左15年琴都只係月頭收當月的學費. 而我會係學生手冊記錄寫下作記錄.都未試過有人問我拎收據及ID NO.

我以前嘅琴老師仲搞鬼,學生請假唔會補,遇著如聖誕、新年復活等大假她唔會上堂,亦唔補翻比你。

作為家長, 一堂一堂俾梗係好,臨時取消又唔會吃虧,幾時騰堂都得。但作為老師為生計就一定要月計,同埋有穩定的上課時間。
原帖由 yanyanbee 於 10-7-29 15:56 發表
其實以月計好還是每堂計好?

我沒有提供上門授課

我有3款收費方法:
1)每期4堂,於第4堂交下1期學費
2)月結,如該月有5個星期五,便交5堂學費
3)逐次繳付,適用於輪班制的成人學生

我只收現金,沒有發收據,我會在月曆記錄。

喜歡真正享受音樂