用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園PN召集處
樓主: AC9
go

青衣學之園PN召集處 [複製鏈接]

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 18:03 發表
做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playgro ...

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~

我會...比佢有d安全感....
你地哩...

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-23 18:14 發表

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 18:45 發表
我會...比佢有d安全感....
你地哩...

我會返但應該返唔哂咁多堂~

醒目開學勳章

我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?

我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

原帖由 Kailey 於 10-7-26 17:52 發表
我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?

我會同個囡返, 但唔會去足甘多堂, 因為上緊其他暑期班, 唔知著唔著校服好, 著左就好似俾個心理準備佢, 但好怕個日個個都唔著, 得佢一個著好似好怪甘。

原帖由 o-kiddo 於 10-7-26 18:26 發表
我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

我第一日返呀~不過應該唔會著校服lu~

因為住得近, 會盡量返哂...當落去玩囉...

唔著校服喇, 咁麻煩...佢之前日日跟姐姐湊哥哥返學放學, 應該適應到啩...

大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都一定會喊餐飽, 不過, 去下當有個indoor地方俾佢玩下。

原帖由 puffpuff 於 10-8-5 10:18 發表
大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都 ...

我尋日冇同囝囝返呀...因為佢兩點鐘話好眼瞓,我諗之後嗰幾日都未必有機會同佢返喇~

有返呀, 姐姐話佢玩得好開心, 大家見到零零舍舍有個哥哥同埋一齊嚟, 果個就係我個仔喇...

都預咗返學會喊, 當熟習環境囉!

请问when did you apply for Aug2010 nursery class?  My neighbor told me that she had applied when the baby was only 8 months old and finally got confirmation that he will start nursery in January 2011.
Thanks!
原帖由 AC9 於 10-7-16 10:34 發表
請問有無今年8月入青衣學之園PN的家長?
我囝囝讀am class!
有就大家交流下啦!

My son is taking the PN class now ( Year 2010) . We applied on last Sept and interview on Feb this year. No need to be too earily. They dont have something call waiting list. They have the time of period to let parents apply their school.

原帖由 mamabeanie 於 10-8-5 11:44 發表
请问when did you apply for Aug2010 nursery class?  My neighbor told me that she had applied when the baby was only 8 months old and finally got confirmation that he will start nursery in January 2011. ...

唔緊要啦! 如果小朋友去到好眼訓, 重攪到佢唔開心, 6日我都只係返到3日, 盡力而為返到就返啦!

原帖由 ilovejanwong 於 10-8-5 10:39 發表

我尋日冇同囝囝返呀...因為佢兩點鐘話好眼瞓,我諗之後嗰幾日都未必有機會同佢返喇~

拎故事書睇時, 我好似有啲印象見到個哥哥, 我重諗可能佢都係里度既學生, 陪個細佬妹黎pre-visit。

原帖由 okee 於 10-8-5 11:11 發表
有返呀, 姐姐話佢玩得好開心, 大家見到零零舍舍有個哥哥同埋一齊嚟, 果個就係我個仔喇...

都預咗返學會喊, 當熟習環境囉!

原帖由 puffpuff 於 10-8-5 15:57 發表
拎故事書睇時, 我好似有啲印象見到個哥哥, 我重諗可能佢都係里度既學生, 陪個細佬妹黎pre-visit。

入學校果時都有d阻滯架, 講明一個大人+一個細路, 不過冇計啦, 我要返工, 邊個照顧哥哥喎...所以老師同佢講唔准玩, 淨係可以坐響度睇書...

hello!

I am Phyllis.

‹ 上一主題|下一主題