用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 請問有關學費減免
go

請問有關學費減免

學校有學費減免可以申請, 請問有無人知道詳情呢?  打左電話去問, 我已經話左比佢知我未報名, 但佢都係答我話開學會派表比家長, 到時張表有.

Thank you.

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

讀李小,但要減學費?

係呀! 你都可以架.

原帖由 09Civic 於 10-7-15 23:39 發表
讀李小,但要減學費?

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

使0吾使delete 個post 以免被岐視呢?

醒目開學勳章

原帖由 moondream3003 於 10-7-16 20:48 發表
使0吾使delete 個post 以免被岐視呢?

一年級新生返學第一天班主任會派發申請表, 如你的囝囝錄取後再打聽都未遲。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

謝謝你回覆, 將會多個小朋友, 真係要諗多好多野, 我又心急, 好煩.

原帖由 wawaliluk 於 10-7-17 09:29 發表

一年級新生返學第一天班主任會派發申請表, 如你的囝囝錄取後再打聽都未遲。

我想李小沒有人申請,經濟不許可,大把學校可申請

原帖由 moondream3003 於 10-7-16 20:46 發表
係呀! 你都可以架.

聽說學校有些成積很好的新移民都有拿,你可試試

有無人知2011-2012入學幾時開始報名?

我致電學校問 8月
你考慮呢間學校呀,我而家都心大心細唔知揀唔揀好
有d家長又話好有d又話差,老師經常轉.

原帖由 mm126 於 10-7-20 12:28 發表
有無人知2011-2012入學幾時開始報名?

我原本不覺得架, 不過有些post總會令人不快.

後來沒事了, 謝謝關心.

原帖由 maywon 於 10-7-19 17:21 發表

爲什麽你會覺得被歧視?
如果你有這心態,也會影響你的小朋友!!

有需要便申請,讀李小不一定就很富有!

我仔仔都係今年九月選小一呀.

每間學校都有好同0吾好的地方, 正如每班都有好壞學生, 如有人話派位0吾好(我會覺得在李小個語文底打得好, 升什麼中學都不用愁啦), 老師經常轉等等(咁我又0吾知係0吾係), 又有人話要做功課到十一時(放心, 我都只係聽到一個咁話, 其他家長都0吾係咁話).......

不過我都0吾理, 最緊要知道自己想要哪類型學校, 又適合小朋友就得啦.

原帖由 蠢豬仔 於 10-7-20 13:26 發表
我致電學校問 8月
你考慮呢間學校呀,我而家都心大心細唔知揀唔揀好
有d家長又話好有d又話差,老師經常轉.

謝謝你的關心和支持呀!

已經好多野煩, 0吾得閒理佢.  最重要係我預產期在九月, 是選小一的時間, 真係頭暈, 又怕去不到李小的interview, 只有爸爸去會有影響, 又怕到時太忙亂 miss左李小D野.  又要擔心小B出世的事.   所以........好煩.

原帖由 siu-yin 於 10-7-20 17:53 發表
沒事了就好 , 我也替你不值, 有些人就是憎人富貴厭人貧, 真討厭!

[quote]原帖由 moondream3003 於 10-7-20 13:42 發表
我原本不覺得架, 不過有些post ...

[quote]

你好,有兩種學費資助:
1. 政府的車船書簿津貼(在學校辦工室拿表格)
2. 校方提供的學費減免(在學校辦工室拿表格)
(若小朋友成績好,如全班頭三名等,可獲獎學金。)
***收入不多從來不是罪,品格低劣才是罪***
李宗德小學最不可一世,最巴閉,只會駕法拉利,不會駕下價車的富豪家長敬上。

謝謝你的詳盡資料呀!  但係學生車船津貼計劃就應該申請不到了, 因為居住地點與學校距離不超逾十分鐘步行時間, 只係一條天橋之隔咋   , 好近.

原帖由 默然回首 於 10-7-22 10:20 發表
你好,有兩種學費資助:
李宗德小學最不 ...

你好,有兩種學費資助:
李宗德小學最不 ...

你好,有兩種學費資助:
李宗德小學最不 ...

其實申請嘅資格分別係點呢?