用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由培正轉出其他的小學
go

由培正轉出其他的小學

請問有沒有這些家長啊?  

我有三四間其他的小學收, 現在好頭痛是不是要替小朋友轉出培正。

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la......

回覆 1# mandy2003 的文章

我的情況同你相反, 我的小朋友讀開某一間幼稚園的國際班, 前一陣子去了培正想做插班生, 因小朋友係細B, 要重讀一年, 但當天係有好多人in, 但只得3個位, 最後應該無份, 之後我聽朋友意見和自己又去諗, 培正我like佢係一條龍, 但中學係中中, 佢教學模式係母語教學, 最後都晤要諗啦, 佢都晤收, 晤駛煩!

小兒都有3間私立收了, 其中一間就是培小, 一心都想入培小, 貪一條龍上培中, 點知大抽獎後幸運地被派到一間地區官津名校, 考慮了很多原因之後都是讓小兒入讀官津學校, 希望他能愉快地學習, 怕他入了私立名校, 要跟其他同學比較(家底,背景,成績....)

Surewin,
Which sudsidy your son go through lucky draw?

Best regards,
chingchingfa

原帖由 surewin 於 10-7-15 23:27 發表
小兒都有3間私立收了, 其中一間就是培小, 一心都想入培小, 貪一條龍上培中, 點知大抽獎後幸運地被派到一間地區官津名校, 考慮了很多原因之後都是讓小兒入讀官津學校, 希望他能愉快地學習, 怕他入了私立名校, 要跟其 ...

咁你可唔可以講下點解你要轉校呢??出面有邊幾間吸引你出去讀呢??
你唔講我地好難比意見

原帖由 sa_sallychan 於 10-7-15 23:53 發表
咁你可唔可以講下點解你要轉校呢??出面有邊幾間吸引你出去讀呢??
你唔講我地好難比意見

多謝妳的好意, 其實我是想找已轉校的過來人, 不過都多謝妳的好意

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 23:56 發表

多謝妳的好意, 其實我是想找已轉校的過來人, 不過都多謝妳的好意

你去媽媽會所搵0604個彥媽啦, 佢大細仔舊年由培正轉走左.

原帖由 chingchingfa 於 10-7-15 23:43 發表
Surewin,
Which sudsidy your son go through lucky draw?

xxx 官立小學

Ma X X?

原帖由 surewin 於 10-7-16 13:11 發表

xxx 官立小學

原帖由 chingchingfa 於 10-7-16 13:36 發表
Ma X X?

no! 應該估到啦

原帖由 elmolly 於 10-7-16 01:38 發表

你去媽媽會所搵0604個彥媽啦, 佢大細仔舊年由培正轉走左.

唔該曬!  彥媽, 好久不見了, 記得當年揀培幼, 都看了許多她的發言....  轉眼已是三年了, 她的大細仔都走了??  我沒有想過, 一定要入0604 看下先。

彥媽, 我來也 !!!