用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好呀...
樓主: Wingleung
go

請問將軍澳邊間小學好呀... [複製鏈接]

醒目開學勳章

熱門學校,個個都有誠意是,但位就得這麼多.始終有人失望
剛星期天,東港城有擺學校展
而我同將循的老師談了一下
她說上年15分都有機會入

原帖由 DKiu 於 10-9-14 11:48 發表
我都聴咗幾個小學的講座, 每間都比家長的議見是一条心... 由第一階段開始要選同一間在第一位. 机会較大, 及如果在這2輪都未能入心儀的學校. 在第三輪"扣門". 學校会睇返之前是否"一心一意"選佢哋, 學校會以此為首選. ...

Thank you ! 大家心儀的都是一線學校, 所以我想是不是要有策略, 要選一線尾, 或二線頭... 真的很頭痛

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 12:48 發表
出席學校簡介會, 已假設是家長心儀的小學.  當然是鼓勵一心一意只將他們作為首選, 在學校立場, 不可能鼓勵家長三心二意

至於由始至終都將該校放在首選, 只可以表達足夠誠意, 但一些受歡迎的小學, 首選該校的遠超過 ...

回覆 61# ziyi 的文章

Thank you ! 我都有去到

回覆 62# DKiu 的文章

其實將軍澳區小學水準不錯, 都各具特色.  只是中學相對其他區比較遜色. 以致部份家長揀選區外小學

反正大家都是憑運氣, 當然考慮將自己心儀小學放在首選, 若果心儀是本區小學, 不論自行, 甲部, 乙部均選同一小學, 可以增加抽中的機會.  況且有部份小學更說明不是自行及統一均以該校為首選, 連叩門機會也沒有

若果認為派一線尾, 2線頭也開心就讀, 當然抽中機會大一點, 但獲派後又不甘心的話, 最好都是先選心儀, 即盡人事, 聽天命

現場推介

小朋友今年升中一, 亦有到東港城協助推介母校小學

回覆 64# BSCYL 的文章

Thank you !

那一間小學 ? 星期日去將天聴講座, 都有好多巳升中的學子, 回母校講感受. 都幾感人. 他們有些多謝的老師, 巳沒有在此校教了....我個覺得感動的地方, 是小朋友識得感恩.

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 14:06 發表
小朋友今年升中一, 亦有到東港城協助推介母校小學

回覆 67# DKiu 的文章

將天 及 保良局 幾間小學 都是區內較受歡迎的小學, 除此以外, 當然尚有若干出色的小學

阿仔於王余家潔畢業, 學校裁培及教導, 我及小朋友亦心存感激, 所以樂於協助回報母校

我有20分, 一心一意揀宣基. 另考三間直資,決定了,就這樣吧! 其他交給大老闆. 不想一夜白髮. 有時人算不如天算.

Valy, 同你一樣, 不過只唸住考一間直資...結果真係要交比老闆安排啦....

原帖由 Valy 於 10-9-16 01:48 發表
我有20分, 一心一意揀宣基. 另考三間直資,決定了,就這樣吧! 其他交給大老闆. 不想一夜白髮. 有時人算不如天算.

;-)

回覆 69# Valy 的文章

若果區內只心儀宣基, 自行, 甲一, 乙一均選宣基, 甲二, 甲三漏空不填, 增加中選機會, 祝好運!

請問係咪第一輪唔中,等第二輪只填第一志願,其餘第二第三就留空,咁先會增加中選機會?不過如果真係咁唔好采,第二輪都唔中第一志願,但係你又無填二三志願,會唔會求其派你去一間架??
原帖由 BSCYL 於 16-9-2010 01:08 PM 發表
若果區內只心儀宣基, 自行, 甲一, 乙一均選宣基, 甲二, 甲三漏空不填, 增加中選機會, 祝好運!

醒目開學勳章

新手你好,我前年都係新手
第1輪是自行
第2輪是統一,即大抽獎
而第2輪是約50%學位(多少要看第1輪,如果第1輪世襲生多於總學額的60%,而計分又足額那第2輪少於50%,相反,世襲生及計分的用唔盡,那第2輪多於50%)
而TKO - 第2輪少於50% 的如黃永樹,宣基約10所
TKO第2輪多於50%的如田家炳等
而這50%的第2輪是分2部份
全港一起爭的甲部,可填3間,不論區,這部份佔第2輪的10%
為什麼有人說不要填甲2及甲3,是因為所有申請者先輪完甲部才到乙部, touch wood,如果你心儀乙1多於甲2,
而你咁好彩入了甲2,那對不起,你沒有機會去乙部了,即你沒有機會派去你心儀的
而乙部是本區,佔第2輪的90%,這是必須填晒的
像net 46有9間,你要填晒9間
而net 95,應該接近30間,你要填晒
否則,你黑仔而你只填了乙1,派唔到,那電腦會派晒其他有填的申請人先,最後才看有什麼學校有位,才給你的小朋友.
Amen
所以,一定要填晒乙部.不要只看一些文章
我會替你怕

原帖由 gallylaitse 於 10-9-16 15:24 發表
請問係咪第一輪唔中,等第二輪只填第一志願,其餘第二第三就留空,咁先會增加中選機會?不過如果真係咁唔好采,第二輪都唔中第一志願,但係你又無填二三志願,會唔會求其派你去一間架?? ...

回覆 72# gallylaitse 的文章

我講的只是針對區內只有一間心儀的小學, 相比獲派其他小學, 會失望, 建議甲二,甲三漏空, 是希望乙一增加成功機會.  

若果區內有另外兩間心儀程度相約的, 則甲二, 甲三亦要填寫

乙部則必須填滿, 避免派了一間完全沒揀過的學校  (這部份另一位網友 ZIYI #73) 介紹詳細清楚

BSCYL, 我都係諗住咁填. 謝謝你的提醒

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 13:08 發表
‹ 上一主題|下一主題