用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好呀...
樓主: Wingleung
go

請問將軍澳邊間小學好呀... [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-8-6 18:18 發表
我相信唔係無俾,而係唔知點update
真道係得11年
這2年用FS1,FS2, DS1, DS2, DS3,DS4, DS5, MS1, MS2, MS3,MS4代表
之前開校是
FS1,FS2, FS3, DS1, DS3...
你叫人點分

...

明白

你點解咁熟將軍澳學校的情況,難道你是官嚟?

醒目開學勳章

梗係唔係官啦,係官有好,我一定申請SPCC,有津貼
只係一個超緊張的爸爸,由K1開始留意學校的緊張大師

原帖由 YCDad 於 10-8-6 18:21 發表

明白

你點解咁熟將軍澳學校的情況,難道你是官嚟?

請問大家對港澳信義會(富寧)呢間學校有咩意見, 因為我見我個女間學校年年都有大概1/4人入呢間學校....

hi 各位好,

我大仔係宣道會茵怡, 想問吓

將軍澳循道衛理小學基督教宣道會宣基小學

本來心儀將循, 但宜家又好似宣基好d, 有一條龍!
大家覺得如何?

醒目開學勳章

將循剛有第1次升中成績,但在網頁上找不到,而在她們的校門通告欄上有張貼,是否詳細至像馮晴,我沒有太大留意,可自行去看
而將循是將軍澳小學來說校舍最大,四合院式設計,比其他千禧校舍漂亮
但功課比較多,因我囡囡有同學的哥哥在將循就讀,但說沒有時間參加課外活動
但我只有這消息來源,卻不能代表整體及學校的,你要自己再進深了解比較好
而這2年,第1輪都是收滿學生的,是區內熱門學校
而宣基因一條龍中學有4班是英文班,1班是中文班而變得更熱了
想想按照升中辦法,85%可直升,只要是在頭80%成績,可入英文班,所以是好難入,較將循更難在第1輪入
將循除了世襲生,及宗教分外,宣基有阿哥家姐是畢業生的機會率高於將循,因將循只有1年畢業生
如果是15分,將循第1輪的機會應該較高

原帖由 PriscillaNg 於 10-8-17 11:09 發表
hi 各位好,

我大仔係宣道會茵怡, 想問吓

將軍澳循道衛理小學基督教宣道會宣基小學

本來心儀將循, 但宜家又好似宣基好d, 有一條龍!
大家覺得如何? ...

醒目開學勳章

對不起,有資料要更正
宣基在2009/10學年只保証31個學額給宣基小學的
而2010/11學年只有29個
其他要跟其他學校爭的
但這就唔明白了,明明是一條龍,但保証的得20%

整個西貢區不計自行的那30%,每間學校的學額如下列的link

而觀塘區分配給西貢的英中,平均每間只得3個位,即如果靠抽籤而中,那恭喜你可去買六合彩了

聖言/聖潔靈/觀中都是3個位,要靠自行機會可能還高一些

原帖由 ziyi 於 10-8-17 12:12 發表
將循剛有第1次升中成績,但在網頁上找不到,而在她們的校門通告欄上有張貼,是否詳細至像馮晴,我沒有太大留意,可自行去看
而將循是將軍澳小學來說校舍最大,四合院式設計,比其他千禧校舍漂亮
但功課比較多,因我囡囡有同 ...

原帖由 ziyi 於 10-8-17 15:46 發表
對不起,有資料要更正
宣基在2009/10學年只保証31個學額給宣基小學的
而2010/11學年只有29個
其他要跟其他學校爭的
但這就唔明白了,明明是一條龍,但保証的得20%

整個西貢區不計自行的那30%,每間學校的學額 ...

弄錯了, 正確宣基小學是聯繫學校不是一條龍.
我想宣基中學要想變為英中收生方面便要求高掛.
MIHO

醒目開學勳章

弄錯了,sorry
但聯繫也應該收25%啊

頭痛完小學,又要擔心升中
又要看成績不停改變目標,又要看政府又攪什麼
現今做家長多難
我們小時侯,有書讀就係

原帖由 MIHO.WAH 於 10-8-17 19:09 發表

弄錯了, 正確宣基小學是聯繫學校不是一條龍.
我想宣基中學要想變為英中收生方面便要求高掛.

有無邊間準小同中學係一條龍

hi!各位,我住調景嶺彩明苑,囡囡九月升k3,現正為選'津貼小學'而煩惱中,希望大家可以俾d意見我,thanks!

老公叫我揀 最近屋企的'港澳信義會' (一落樓就係)
我同囡囡參觀過'東華三院王余家潔'的暑期親子班,我地都幾鐘意,不過學校就係寶琳將軍澳泳池附近,一定要坐校車...

其餘的學校只識  保良局黃永樹 及 馮晴,請問仲有邊間好介紹?

你地有無子女同親友子女讀緊小學,請分享,謝謝!

比以下條link你地參考下,summichalle個排位唔一定100%啱,但都離事實不遠.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2227879&page=1#pid33096125
以上條link只是學校排位,填表時唔好真是咁填,因為照咁填最後可能會去到一間冇揀既小學.

以下呢個topic都講得唔錯,比你地參考.(不過是兩年前既資料)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635849&extra=page%3D4&page=1

馮晴

回覆 50# gillianchan 的文章

回覆 50# gillianchan 的文章

回覆 51# ggoo 的文章

想幫我個仔報誇區北角官立小學(自選),如果唔得的話,在第二次選校時,會報FC(睇了幾個帖, FC學校好似幾好,不過都報咗明天的簡介會, 打算親自去聽和了解)

原帖由 ziyi 於 10-7-17 10:30 發表
只是其中一間, 我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心 ...

不好意思, 雖然這裡是講小學, 但都想問一下, 樂道幼稚園又如何? 聽聞這間非常出名, 請賜教, 謝謝。

我都聴咗幾個小學的講座, 每間都比家長的議見是一条心... 由第一階段開始要選同一間在第一位. 机会較大, 及如果在這2輪都未能入心儀的學校. 在第三輪"扣門". 學校会睇返之前是否"一心一意"選佢哋, 學校會以此為首選. 但我在其他討論區, 有家長遵從這個做法, 但在最後"扣門"也是失敗... 是否有人可以分享...

回覆 59# DKiu 的文章

出席學校簡介會, 已假設是家長心儀的小學.  當然是鼓勵一心一意只將他們作為首選, 在學校立場, 不可能鼓勵家長三心二意

至於由始至終都將該校放在首選, 只可以表達足夠誠意, 但一些受歡迎的小學, 首選該校的遠超過提供的學位.  當然無辦法保証所有申請人都可獲配學位
‹ 上一主題|下一主題