用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 餵藥問題?
go

餵藥問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有個朋友問我, 佢個小朋友讀緊間幼稚園唔肯同佢餵藥, 我話我個間有幫我餵, 朋友話夠竟係老師問題, 定係學校問題, 我唔識答佢, 所以想請教bk的家長, 睇下有無答案?

我朋友話小朋友發燒或大病係唔會俾小朋友返學, 不過, 發燒同大病過後, 總是有些未吃完的藥水, 如一些抗生素, 是需要在指定日子食完的, 所以有一次佢帶左d抗生素返學校, 並表示想請老師代餵小朋友食, 以免小朋友miss左一至兩次藥, 點知老師話唔會幫佢餵藥俾小朋友, 佢問老師點解? 老師話佢地淨係會餵d長期病患的小朋友食藥, 普通傷風、感冒就唔會餵, 朋友話其實佢之前都有睇過該校的學生手冊o架啦, 手冊度寫住, 只會餵小朋友食近期睇醫生開的藥水, 唔會餵好奈之前睇過醫生o既藥, 同埋成藥都唔會餵, 所以我朋友就覺得, 佢個小朋友現在要餵的抗生素係啱啱睇完醫生o既藥, 學校應該會餵, 點知結果都係......唔餵!!! 朋友話唔想攞本手冊出來同老師對質, 始終小朋友都會日日返學, 唔想同老師有衝突!

我想問下各位bk的家長, 你地小朋友讀緊果間幼稚園/ 幼兒園係唔係都唔會餵小朋友食藥o架?
   0    0    0    0

以常理幼稚園無義務代餵藥;
只有部份托兒所(又有附屬幼稚園個d)或會願意代餵藥;(係咪暗啞底幫手定明文規定就唔知)
如果我係校長;依照唔知教育署定衛生署指引;有病一定送你番屋企;大病過後更加要留家休息!冇理由俾你番黎(長期病患但有醫生批准返學例外)
有病仲番學?有機會感染其他小朋友!
如果我係家長;學校有代餵藥服務;等於變相鼓勵病o既小朋友返學;增加健康小朋友病o既機會;不得了!

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔會餵架!
其實~ 樓主你朋友個小朋友讀全日班架?
我睇唔到半日班嘅小朋友會有餵藥問題!
恐龍家

我個仔間幼兒園以前都肯餵藥...不過, 今個學年都開始唔餵...除非醫生寫封証明書話小朋友適合返學才可以餵....不過, 我相信大部份醫生都唔會寫...有咩事咁點算....

作為家長...覺得小朋友只是普通傷風不妨上學...但近年細菌多了...學校可能都衡量過才作出相應措施...這也無可口非...所以我都覺得全日學校有這個問題...唔想小朋友miss太多堂...但有時病了又要食幾日藥....

原帖由 salpaut 於 10-7-15 11:58 發表
有個朋友問我, 佢個小朋友讀緊間幼稚園唔肯同佢餵藥, 我話我個間有幫我餵, 朋友話夠竟係老師問題, 定係學校問題, 我唔識答佢, 所以想請教bk的家長, 睇下有無答案?

我朋友話小朋友發燒或大病係唔會俾小朋友返學, 不 ...

醒目開學勳章

係呀, 我朋友的小朋友是讀全日班的!

我都好同意, 返半日班的小朋友是沒有這個問題的!
我亦很同意, 有病唔好返學, 不過, 我朋友都係因為
無人湊先至焗住見BB好返D就俾佢返, 佢都唔想BB
辛苦o既!

無論如何, 唔該晒你地回答左我朋友個問題!

醒目開學勳章

重要食藥即係未好返, 唔該唔好返學

就係呢d家長攪到d小朋友點解成日好返又病
就係呢d好唔considerate既家長

學校唔係托兒所, 唔係同你看住個小朋友
你地要返工ok, 但你地都要唸埋小朋友有乜病既時候有邊個可以幫手take care佢 ...
唔好將個責任推比學校
‹ 上一主題|下一主題