用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

[quote]原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-15 11:20 發表

Hi, 我來報到!
我是中二家長, 很開心見到呢果post!

LS 紀律ok, 不是太嚴.

原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-15 22:05 發表
1. 中文可不可以用簡體字?2. 今年學校有沒有舊書賣?
3. 是不是要參加最少三項課外活動?

因我不是時常返學校, 所以盡量答你嘅問題, 如有錯誤或遺漏, 請大家更正!

1. 阿仔冇提過用簡體字, 唔多清楚,
2. 好似係課外舊書, 即係story book 多d
3. 不是三項活動, 係三果club, 開了學, 學生會有promotion

原帖由 lanlan001 於 10-7-15 23:18 發表
陳瑞褀(喇沙)同呢間有冇關係架?

應該冇關係, 我所知La Salle係同St. Joseph一個教會

原帖由 lanlan001 於 10-7-15 23:43 發表

咁陳瑞褀係咪同呢間一樣咁勁架?THANKS!

陳瑞祺好似係band 2,
你的小朋友入了陳瑞祺??

原帖由 maylaumun 於 10-7-16 00:02 發表

應該是同一教會——喇沙修士會。
中學包括:聖若瑟書院、喇沙書院、新界喇沙中學、
陳瑞祺﹙喇沙﹚書院和張振興伉儷書院。

http://www.lasalle.org.hk/pages/sitemap02.html ...

Thanks maylaumun. 好詳盡

你的小朋友係LS中幾?

原帖由 RAYMA 於 10-7-16 17:08 發表
ninmum,
你好
想問問我見書單中,英文科冇需要買grammar書,
因為呀仔上英文間center度提過喇沙唔教grammar,
但我又唔係太相信
請問學校係咪會自製grammar worksheet比學生?
定係要睇個別英文老師有冇自己既整既worksh ...

Hi, RAYMA 歡迎你
LS有教grammar但係用自製worksheet,
內容都深ga,
如果你囝囝係讀英文小學就會好d,
但讀中小今果summer就要補吓, 打打個底先,
會比較好

原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-16 21:25 發表
中一的書是不是每一本都要買?有沒有哪一科老師不用教科書?

大部份都會用!
本人認為中一買齊會比較好,
到了中二再睇睇邊本書有需才買也不遲,

[quote]原帖由 Odin 於 10-7-17 18:12 發表

thanks Odin.

原帖由 fatherfather 於 10-7-18 17:01 發表
首次跟各位問好!

Hi, fatherfather, 歡迎你!

原帖由 maylaumun 於 10-7-19 12:26 發表
仔仔升F1的,而且是外來生,希望大家能多些在這裏交流。
請問早上七時半後,喇沙利道是否非常擠塞呢?小巴25M早上是否多人乘搭呢?
謝謝!

yes, 早上喇沙利道很繁忙, 所以囝囝都會盡量在7:30前到達學校, 以免遲到.
我所見25M都多人, 因附近還有其他學校

原帖由 RAYMA 於 10-7-19 12:53 發表
唔該晒
真係好啦, 都係多多指教, 大家日後多d交流

歡迎大家

大家咁話,
吖! 我要更正, 囝囝今年F2, 9月開學升F3啦!

原帖由 maglam1985 於 10-7-19 21:48 發表

你的資料正確無誤。

我個仔9月升F.2. 舊年有一本英文書冇教過, 而今年又轉咗出版社, 用Oxford, 我諗你都係買哂佢, 不過試吓買舊書, 可以慳番啲,
亞仔話初時上堂比起佢小學時有啲嘈,不過而家好咗好多,可能佢已經融 ...

原本你哋舊年冇用過英文書, 但囝囝F1&F2 兩年都教晒英文書仲加埋一大堆grammar worksheet.

我真係outdate!

原帖由 moyan 於 10-7-21 23:04 發表
請問外校生從來無讀過"聖經", 升中一會唔會好難跟得上?

如果想坐25M返学, 幾点要到九龍塘MTR? 如果趕時間, 九龍塘地鐵容易"節"的士嗎?

囝囝中一時對呢科也頭痕, 因小學時係用中文教聖經, 但LS用英文, 於是我找番小學d聖經故事俾佢睇, 所以你可試試去圖書館或宗教書局去找有關聖經故事(中文)俾小朋友睇睇等佢有d概念.

sorry, 囝囝冇搭MTR, 所以不能解答你. 不如你在小朋友返預備班時試搭一吓, 計計時間便可大概預到.

原帖由 maglam1985 於 10-7-27 13:54 發表

亞Ninmum嘅提議好好, 你試吓喇。
當然比起讀過聖經嘅同學嚟講最初會差少少, 不過正所謂:船到橋頭自然直, 努力就一定得!

thank you~

其實大家F1 mami 都不需太緊張, 入得LS的小朋友都很叻, 俾d信心和鼓勵小朋友, 不要給太大壓力俾佢哋, 這樣小朋友們才有個愉快的中學!

原帖由 SaSaMummy 於 10-8-10 16:44 發表
Hello everyone.
My son is in LS form 1 as well.
Let's keep in touch.

welcome! SaSaMummy!!

原帖由 cymama98 於 10-8-12 10:40 發表
PUBLIC TRANSPORT TO LSC

Dear all,

My son is a new comer too.  We live in HK Island Eastern District.  Could anyone help advise the most convenient way to go to school?  At present, he takes the MTR  ...

學校附近有103, 113號隧道巴士站, 唔知可不可以幫到你?

[quote]原帖由 cymama98 於 10-9-6 14:16 發表

將果post推番前排先!

開學了預祝各位LS仔新的一年有新的進步!

很耐冇上來, 發覺來了很多家長, 不如我哋統計一吓, 方便大家溝通:

ninmum>>>>F3

[quote]原帖由 snowbell 於 10-8-30 23:09 發表

snowbell, sorry咁遲先回覆.

你說得對d worksheet 係exercise 影出來, 多謝更正!  

至於係咪每班不同就唔多清楚, 只知做紙數量都不少

本月24號學校水運會, 有興趣嘅囝囝快d報名!:D

原帖由 moyan 於 10-9-20 11:16 發表
唔該哂, 可能呀仔冇聽書!

其實老師係有讀同講解, 但不是每個詞語都講. 仔仔也未必冇聽書, 可能佢未習慣中學嘅教學模式. 因中學不同小學, 唔會由頭到尾好詳細講解, 老師只會抽出重點來教, 所以你可以解釋俾仔仔知, 如佢有因難一定要問, 因大部份中學都要小朋友識得自動, 同時也提提仔仔要備課, 這樣才可容易明白.

2jkidsfather    發表於 23-1-12 17:00
2jkidsfather    發表於 23-1-7 17:10
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊