用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
發新帖回覆
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

我仔仔都係暑假後中一新生, 都來報到,
同大家打個招呼

以後大家多多指教 ^^

ninmum,
你好
想問問我見書單中,英文科冇需要買grammar書,
因為呀仔上英文間center度提過喇沙唔教grammar,
但我又唔係太相信
請問學校係咪會自製grammar worksheet比學生?
定係要睇個別英文老師有冇自己既整既worksheet?
定係有其他方法 ?

謝謝

原帖由 ninmum 於 10-7-15 23:25 發表

因我不是時常返學校, 所以盡量答你嘅問題, 如有錯誤或遺漏, 請大家更正!

1. 阿仔冇提過用簡體字, 唔多清楚,
2. 好似係課外舊書, 即係story book 多d
3. 不是三項活動, 係三果club, 開了學, 學生會有promotion ...

唔該晒
真係好啦, 都係多多指教, 大家日後多d交流

歡迎大家

原帖由 ninmum 於 10-7-19 09:51 發表

Hi, RAYMA 歡迎你
LS有教grammar但係用自製worksheet,
內容都深ga,
如果你囝囝係讀英文小學就會好d,
但讀中小今果summer就要補吓, 打打個底先,
會比較好 ...

maglam1985

你終於出現啦,好期待

嘻嘻, 比多d提示好喎, 除左戴眼鏡之外, 你仔好似玩中樂, 我有冇記錯?^^

原帖由 maglam1985 於 10-7-19 21:48 發表

你的資料正確無誤。

我個仔9月升F.2. 舊年有一本英文書冇教過, 而今年又轉咗出版社, 用Oxford, 我諗你都係買哂佢, 不過試吓買舊書, 可以慳番啲,
亞仔話初時上堂比起佢小學時有啲嘈,不過而家好咗好多,可能佢已經融 ...

The summer  workbook 'Bridge Programme P6 to S1' is attached to Mathematics in Action 1A.

should be Cantonese. My son told me.

原帖由 SaSaMummy 於 10-8-18 22:54 發表
Yes everyone has to finish the maths exercise.

Is the Chinese lesson in Cantonese or Mandarin?

急! 請問F.1英文其中一本DOPLHIN MUSIC, 是那間出版社? 因書單不在身,但要急著買(今晚10點前要知道)

THANKS

I know the publisher is Cambridge, Tks.(2/9)

原帖由 ninmum 於 10-9-7 23:32 發表
[quote]原帖由 cymama98 於 10-9-6 14:16 發表

將果post推番前排先!

開學了預祝各位LS仔新的一年有新的進步!

很耐冇上來, 發覺來了很多家長, 不 ...

ninmum>>>>F3
Rayma>>>>>F1

原帖由 moyan 於 10-9-19 02:41 發表
請問中文課老師在課堂上會否詳細講解課文中較深的字詞和讀音?  還是期望學生自己查字典呢?

今次默書範圍呀仔有些字唔識讀和解, 佢話老師只係講課文大概的意思, 讀都冇讀喎, 亦冇解釋當中的詞語? 係咪真架? ...

我問左個仔,佢話老師有將文章讀一次, 而文章既內容及當中既詞語都有解釋, 佢都識解釋番兩篇文章既內容比我知
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊