用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區  

[quote]原帖由 Odin 於 10-7-17 18:12 發表

thanks Odin.

原帖由 fatherfather 於 10-7-18 17:01 發表
首次跟各位問好!

Hi, fatherfather, 歡迎你!

回覆 18# ninmum 的文章

仔仔升F1的,而且是外來生,希望大家能多些在這裏交流。
請問早上七時半後,喇沙利道是否非常擠塞呢?小巴25M早上是否多人乘搭呢?
謝謝!

唔該晒
真係好啦, 都係多多指教, 大家日後多d交流

歡迎大家

原帖由 ninmum 於 10-7-19 09:51 發表

Hi, RAYMA 歡迎你
LS有教grammar但係用自製worksheet,
內容都深ga,
如果你囝囝係讀英文小學就會好d,
但讀中小今果summer就要補吓, 打打個底先,
會比較好 ...

原帖由 maylaumun 於 10-7-19 12:26 發表
仔仔升F1的,而且是外來生,希望大家能多些在這裏交流。
請問早上七時半後,喇沙利道是否非常擠塞呢?小巴25M早上是否多人乘搭呢?
謝謝!

yes, 早上喇沙利道很繁忙, 所以囝囝都會盡量在7:30前到達學校, 以免遲到.
我所見25M都多人, 因附近還有其他學校

原帖由 RAYMA 於 10-7-19 12:53 發表
唔該晒
真係好啦, 都係多多指教, 大家日後多d交流

歡迎大家

大家咁話,
吖! 我要更正, 囝囝今年F2, 9月開學升F3啦!

多謝,真我要你多多賜教。

原帖由 maylaumun 於 10-7-16 00:02 發表

應該是同一教會——喇沙修士會。
中學包括:聖若瑟書院、喇沙書院、新界喇沙中學、
陳瑞祺﹙喇沙﹚書院和張振興伉儷書院。

http://www.lasalle.org.hk/pages/sitemap02.html ...

你的資料正確無誤。

我個仔9月升F.2. 舊年有一本英文書冇教過, 而今年又轉咗出版社, 用Oxford, 我諗你都係買哂佢, 不過試吓買舊書, 可以慳番啲,
亞仔話初時上堂比起佢小學時有啲嘈,不過而家好咗好多,可能佢已經融入裏面, 嘈埋一份。
我個仔都係外來生, 最初都擔心佢唔適應, 不過好快就已經有friend, 仲一齊出去食飯, 我記得年初時舉辦嘅Family Fun Day, 佢表演之後, 即刻有同學叫佢去玩, 仲叫我走先, 唔駛等佢, 所以外來生嘅小朋友唔駛擔心, 只要開放自己就可以。

我覺得亞仔小學中升咗中學真係好大分別, 你哋到時都要接受, 唔係就盞自己辛苦。

我個仔話佢會喺summer bridging program 會有表演, Rayma 同 maylaumun, 你哋到時估吓邊個係我個仔喇, 不過一大棚人都好難估, 俾個貼士你, 佢戴眼鏡嘅

回覆 28# maglam1985 的文章

Pls check pm.

[quote]原帖由 maylaumun 於 10-7-19 22:06 發表
Pls check pm. [/quote
Replied yr pm. pls check

maglam1985

你終於出現啦,好期待

嘻嘻, 比多d提示好喎, 除左戴眼鏡之外, 你仔好似玩中樂, 我有冇記錯?^^

原帖由 maglam1985 於 10-7-19 21:48 發表

你的資料正確無誤。

我個仔9月升F.2. 舊年有一本英文書冇教過, 而今年又轉咗出版社, 用Oxford, 我諗你都係買哂佢, 不過試吓買舊書, 可以慳番啲,
亞仔話初時上堂比起佢小學時有啲嘈,不過而家好咗好多,可能佢已經融 ...

原帖由 RAYMA 於 10-7-19 22:30 發表
maglam1985

你終於出現啦,好期待

嘻嘻, 比多d提示好喎, 除左戴眼鏡之外, 你仔好似玩中樂, 我有冇記錯?^^

到時自己揾吓喇! 我得嘅話都會去睇吓, 到時見喇

原帖由 RAYMA 於 10-7-19 22:30 發表
maglam1985

你終於出現啦,好期待

靚(留意讀音)仔一個, 哈哈!

留意: 中史作業話就話參考, 但係舊年老師都有叫佢哋做, 所以都要買。

原帖由 maglam1985 於 10-7-19 21:48 發表

你的資料正確無誤。

亞仔話初時上堂比起佢小學時有啲嘈,不過而家好咗好多,可能佢已經融 ...

原本你哋舊年冇用過英文書, 但囝囝F1&F2 兩年都教晒英文書仲加埋一大堆grammar worksheet.

我真係outdate!

請問外校生從來無讀過"聖經", 升中一會唔會好難跟得上?

如果想坐25M返学, 幾点要到九龍塘MTR? 如果趕時間, 九龍塘地鐵容易"節"的士嗎?

原帖由 moyan 於 10-7-21 23:04 發表

如果想坐25M返学, 幾点要到九龍塘MTR? 如果趕時間, 九龍塘地鐵容易"節"的士嗎?

囝囝中一時對呢科也頭痕, 因小學時係用中文教聖經, 但LS用英文, 於是我找番小學d聖經故事俾佢睇, 所以你可試試去圖書館或宗教書局去找有關聖經故事(中文)俾小朋友睇睇等佢有d概念.

sorry, 囝囝冇搭MTR, 所以不能解答你. 不如你在小朋友返預備班時試搭一吓, 計計時間便可大概預到.

ninmum, thank you!

原帖由 moyan 於 10-7-21 23:04 發表

亞Ninmum嘅提議好好, 你試吓喇。
當然比起讀過聖經嘅同學嚟講最初會差少少, 不過正所謂:船到橋頭自然直, 努力就一定得!

原帖由 maglam1985 於 10-7-27 13:54 發表

亞Ninmum嘅提議好好, 你試吓喇。
當然比起讀過聖經嘅同學嚟講最初會差少少, 不過正所謂:船到橋頭自然直, 努力就一定得!

thank you~

其實大家F1 mami 都不需太緊張, 入得LS的小朋友都很叻, 俾d信心和鼓勵小朋友, 不要給太大壓力俾佢哋, 這樣小朋友們才有個愉快的中學!

今年LSC有兩個10As,歷屆加起來應該係繼QC及DGS後,最多十優生出產o既中學卦?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊