用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問一個2-3歲的小朋友,一日需要睡幾多小時??? ...
go

請問一個2-3歲的小朋友,一日需要睡幾多小時???

仔仔之前返AM班,作息時間是:10PM-7:30AM 加 午睡2PM-5PM =12小時30分.
由於9月佢會返PM班,我開始幫佢轉時間,本應我好希望10PM-10AM結果失敗,現在試12PM-9AM加5PM-8PM,都失敗,失敗原因是幾點作息,他早上8點前都一定會起身,唸不到有什麼好方法,好頭痛!!除非比佢8PM-8AM,甘做父母的就無法陪佢玩,好傪!!大家有咩好意見??請指教!!!

阿囡九月開始都係返PM. 諗住比佢順其自然, 相信佢會係放學後先瞓, 只要佢仲意返學就無問題.

我個女都係下午班,放學最多最多都係瞓2個鐘....................
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

我仔仔又係就黎番下午N1,又係煩緊瞓覺問題!!

我仔仔以前12-3點呢段時間瞓1.5-3小時不等,將會番下午N1,要坐MTR先到學校,之前諗住同佢重新adjust作息時間-----大約7點要佢起身,10點幾小睡,瞓到接近12點起身食野,跟住搭車番學!

但係呢個schedule只係我一廂情願,要實行真係好難!仔仔呢排愈來愈百厭,成日吾肯瞓(就算其實係眼瞓),朝早起身時間又吾定,有時遲起,諗住都好啦,遲d起身,咁以佢吾想小睡既情況,勉強都可以捱到放學先瞓!但佢有時又一早醒,但到晏d要佢小睡佢又吾肯,結果到下午兩三點又扭瞓!!真係攪佢吾掂!!而家都吾知點算?