用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華/培正/油天
樓主: mandymok219
go

英華/培正/油天 [複製鏈接]

我都係油天的畢業生,而我的小兒在新油天讀三年級.他的成績在中間果層,但小兒讀得很開心.
新油天沒有精英班,學校重視學生品格及成績,鼓勵學生多方面學習.
不過我認為學校如有直屬或聯系中學,會比較好一點.但我相信它是一間可以讓小朋友成長及學習的好學校.

回復 巴不得爸爸 的帖子

培小都叫讀得過,培中就唔好啦。

lovelytwins,

很多家長一心想讀培中, 不管是中中, 都要考入超幼或培小...
請問, 什麼令你覺得培中唔好?
(本人不是培正家長)

回復 monicatwt 的帖子

我都好想知你點解咁睇油天.
一間小學自行收生有400人揀..會差去邊..同埋系無精英班,
如果英華讀得唔好系會叫你轉校.(其實好多直資私校都系咁)
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

油天邊樹有得揀?去到叩門位就有幾個揀…

回復 sheffield 的帖子

我話家長揀佢呀.你唔系住果區無20分你都入唔到啦...

sheffield  哦,原來係咁嘅意思…報告,20分都不一定入到呢!  發表於 12-2-9 17:24
哲哲寫真 哲哲私相集

有得揀梗係YW,PC雖然係名校但中學是中中,舊油天4年級開始分精英班,大人同小朋友都好大壓力。

我選英華

must choose YW.

I choose YW too

我選油天,雖然不是一條龍.但看派位,學生派位去band1英中也很多

If you look at the yearly report posted in 新油天website, it is considerate and with passion. It is the reason I discard the on hand offers after accepted by 油天Www.ycps.edu.hk
在學校發展\周年報告\2010-2011

世界在變,回顧油天從一間半日制的普通學校,多年來經過不同校長的帶領,師生的努力,現成一所廣為人知津貼學校.
有目共睹,學生學業成績理想,及能從不同的課外比賽中建立自信,亦從中懂得尊重及欣賞別人.
樓主提供三間之學校,相信佳為各家長心儀之學校,能入其中一間,皆是小朋友之福,敬祝各人之小朋友有美好的將來.

YW 之前有家長話小朋友讀到5年級就迫佢走,因為成績唔好,如果讀津校就唔可以咁做.私校直資系好現實,成績好好就無野.一唔好就...有啲小朋友真系讀唔到.咁唔通放棄佢地??所以家長要考慮埋.我有朋友既小朋友讀直資.家長好大壓力.80幾分都話好擔心,成日訓唔到覺.同佢傾學校真系比好大壓力.
哲哲寫真 哲哲私相集

英華應該唔會5年級迫你走, 但如你要直上佢中學, 你一定要考試全部pass先上得, 但要在英華pass哂, 都要好努力先得.

bb623623 發表於 12-2-13 09:27
英華應該唔會5年級迫你走, 但如你要直上佢中學, 你一定要考試全部pass先上得, 但要在英華pass哂, 都要好努 ...
我地係第一批英華直資,一早中學書院果边已同我地開左家長會,講明只要達到中,英,數,三料合格,操行有B+以上,已可直上中學部!

如果咁嘅要求都達唔到,那真的要自我檢討下!

回復 bb623623 的帖子

咁我就唔系好清楚, 之前有個叫"生氣"系BK 講佢個仔5年級比人趕走.
哲哲寫真 哲哲私相集

引用:回復+bb623623+的帖子 咁我就唔系好清楚,+

原帖由 mw7183 於 12-02-13 發表
回復 bb623623 的帖子

咁我就唔系好清楚, 之前有個叫"生氣"系BK 講佢個仔5年級比人趕走.
我都有睇生氣嘅post,佢好似唔係直資生

回復 TSUNTINGMA 的帖子

操行是不可低於B-

NK媽 發表於 12-2-14 00:41
回復 TSUNTINGMA 的帖子

操行是不可低於B-
謝謝更正!
‹ 上一主題|下一主題