用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 華英中學交流區
樓主: Desmond-Ma
go

華英中學交流區  

代友問,
F4 點分班(係計總成積OR每科成積)
如果想讀 M1/M2 要入邊班

有無住青衣既同學有興趣早上一齊乘的士上學?(現有2位)

我見呢個交流區, 好耐冇人回應過了, 我派入左華英, 希望有家長分享/ 交流下

亞仔來年升中三, 學校校風 OK, 你小朋友應該開始, 因為冇 mug 功課做

回覆:華英中學交流區

你地好,我仔仔都派到華英,想請問暑期期間,學校會唔會安排升中預備班?

引用:亞仔來年升中三,+學校校風+OK,+你小朋友應

原帖由 Desmond-Ma 於 12-07-11 發表
亞仔來年升中三, 學校校風 OK, 你小朋友應該開始, 因為冇 mug 功課做
我仔仔聽到實開心死,但我就驚佢冇咩功課做,會唔會懶散咗唔讀書?請問學校讀書風氣重唔重架?

我女也入華英,請問怎樣安排午飯呢?

多謝大家回覆!
今日去左 registered啦, 學校安排兩日OD (31/8 & 1/9)
我見book list, 中文科冇text book, 學校用自己教材? 咁程度OK嗎? Visual Art參考書是可以唔買, 對嗎?

引用:多謝大家回覆!今日去左+registered啦,+學校

原帖由 SFung 於 12-07-12 發表
多謝大家回覆!
今日去左 registered啦, 學校安排兩日OD (31/8 & 1/9)
我見book list, 中文科冇text book,  ...
我們今朝也去咗註冊,咁你地有冇訂課本呀?聽那裏義工家長講,中文科係會讀高一級,而且通識個科,對學生呢講都比較難掌握

請問啲暑期功課用鉛筆做定鉛子筆做?
點解數學有答案嘅?做喺邊度?

homingm  用原子筆做,係有答案,但老師想知道計算的過程  發表於 12-7-12 23:06

tomatowu 的帖子

原來咁,多謝分享,我地末訂,因為想睇下朋友d舊書岩唔岩先

jillianmami 的帖子

相信都係用原子筆,份maths assessment有本簿夾住,應該做落去簿

jillianmami  thx  發表於 12-7-14 10:45

SFung 的帖子

想問下通常lunch去邊到食?
學校出面d校車好唔好?阿仔自己都話搭校車返學都幾方便喎,哈哈!

回復 SFung 的帖子

聽家長義工講,可以訂飯,每天有5-6款選擇,canteen有粉麵食.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

引用:相信都係用原子筆,份maths+assessment有本

原帖由 SFung 於 12-07-12 發表
相信都係用原子筆,份maths assessment有本簿夾住,應該做落去簿
我見呀仔用鉛筆做暑期功課,因為佢哋在小學慣用鉛筆做,等我叫佢問下其他d同學先

打去學校問,但打不通

回復 tomatowu 的帖子

讀書風氣應該 ok, 入到嘅學生, 大多小學時不太差, 但學校我又唔覺得啤好大壓力啲年青人, 總之, 大個啦, 要靠自己爭取! :D

Desmond-Ma 的帖子

請問問d書可唔可以選分折版, eg.maths。我地今日去商務買書,点知好多都冇,只買到聖經,IS, maths, 店員話大部份都係外國書,我諗去返萬邦買齊d啦!

請問啲師兄師姐嘅家長,其實書單裏,有冇邊本係唔需要用㗎

請問什麼叫分析板?