用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

學術程度

回覆 1# S_Trader 的文章

我想報smc, 個friend話間學校著重英文, 但係好多差仔, 話比較差d, 我都希望有讀近的家長可以發表一下!!!

SMC不是一間谷的學校,中文及數學科目會依據學生相關年級去教授(即不會教高半年或一年),學生英語能力則比主流學校的較高,這是由於學校提供豐富英語環境。

原帖由 S_Trader 於 10-7-14 17:30 發表
我見好多post都講係smc讀d學生冇壓力, 咁學術程度大家覺得點呢?
因為我睇到有個post講因為係外語環境, 其他一般囉, 唔知係點呢?

回覆 2# Wingwingtong 的文章

多差仔?, but most of them is good, some chinese kid in other 主流學校 is bad. so far SMC kid is ok.
The rich english enviroment is provided.
English ability is increased of my kid.
Only 1 or 2 chinese boy manner are bad, due to they are "Prince".

有印巴籍學生的學校唔代表學校會較差,陳守仁也收有印巴籍學生,為什麼其申請入讀數字屢創新高(over 3,000)? 相反,在全球一體化下,共融社會是我們熱切追求的,學生自小就能跟不同國籍的同輩相處,學習不同文化、求同存異,豈不是更有優勢?

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 23:13 發表
我想報smc, 個friend話間學校著重英文, 但係好多差仔, 話比較差d, 我都希望有讀近的家長可以發表一下!!!

我嗰日去小一新生家長會就不見有"差仔", 但見有幾位外籍家長和小朋友.

其實無壓力,唔代表學術水平低!

本人認識朋友當中,不乏教師,與他們共聚時,大部份均讚成 "小學" 階段為 "基礎階段" 讓小朋友在良好的語言環境下學習,更重要係培養他們對學習的興趣。到 "中學" 就係真正的 "發力期",思想與基礎穩建時,就全力應付,亦所謂的 "摧谷期"。。

學習係 "漫長" 的道路,何必從小小年紀 (小學階段) 給予過多壓力,逼得小朋友害怕學習呢!!

過了暑假,小兒便升上小三。過去兩年確實壓力不算大。但在學術上,均見其進步,尤其英文,已可做小四程度的暑期作業。  而其數學及中文,亦有不俗的成績,尤其中文因全用普通話教學,在寫作時更能達到 "我手寫我我口",免卻好多口語的錯誤。

總之,讓小朋友開開心心學習,才能持之以恆,發揮其才能。

原帖由 S_Trader 於 10-7-14 17:30 發表
我見好多post都講係smc讀d學生冇壓力, 咁學術程度大家覺得點呢?
因為我睇到有個post講因為係外語環境, 其他一般囉, 唔知係點呢?

P1 life completed.
My son is happy in P1 schoollife.
Parent less workload in homework & exam.
學術水平 of my son is accepted, it compare with my friends kid.
This is my expect & target when we select SMC
it is 99% pass & completed.
1% is boy & girl not balance in group.
my group is 20 girls & 8 boys.

這是–所直資學校嗎??

是的。

原帖由 ChongChong28 於 10-7-15 23:00 發表
這是–所直資學校嗎??

Yes. SMC is DSS
school fee for P1 of Yr2011/12 is $31000/pa

You, no need to pay extra fee for private tutor. or some extra activity.
It is saved $1K ~ 2K per month.

Dear Sampapa,

Does it mean all primary students need to pay the new school fee HKD3,100 per month from September 2011?

吓?  加學費? 今年先話加到$2900喎!

原帖由 Sharon.123 於 10-7-16 12:46 發表
Dear Sampapa,

Does it mean all primary students need to pay the new school fee HKD3,100 per month from September 2011?

每級的學費也不同的..... 越高年級越平.
其實係一家四口子

回覆 14# Sharon.123 的文章

For new P1 admintted for 2010~2011.
I read this $ school fee from internal memo, some level fee is decreased.

想問下 讀緊嘅家長, 你地小朋友有 冇再出去讀D咩, 例如: Enopi / Cambridge ?  因為學 費已唔平, 再要出去讀 呢D course, 真係好大負擔, 因為我有兩個小朋友,  請分嚮下.. 唔該哂!

lieyeemama

小女現讀緊四年班, 我沒有幫阿囡報什麼中英數補習, 平時只學彈琴和跳舞. 最近暑假因為想佢考Cambridge, 所以先幫佢報讀有關課程. 我覺得如果小朋友平時上課留心, 又認真去做好功課, 就已經好足夠. 學校英語環境好, 其實不需要花每星期上1.5hr嘅英文補習班, 因為其實幫助很少. 我本人覺得小囡讀這間學校, 令我節省很多額外的補習費.

原帖由 lieyeemama 於 10-9-15 00:34 發表
想問下 讀緊嘅家長, 你地小朋友有 冇再出去讀D咩, 例如: Enopi / Cambridge ?  因為學 費已唔平, 再要出去讀 呢D course, 真係好大負擔, 因為我有兩個小朋友,  請分嚮下.. 唔該哂! ...

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-9-15 11:45 發表
小女現讀緊四年班, 我沒有幫阿囡報什麼中英數補習, 平時只學彈琴和跳舞. 最近暑假因為想佢考Cambridge, 所以先幫佢報讀有關課程. 我覺得如果小朋友平時上課留心, 又認真去做好功課, 就已經好足夠. 學校英語環境好,  ...

唔該哂你嘅意見, 想問下四年班幾錢學費, 係咪高 年班平d架!  中學好似話$2100咋!