用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 sdm爵士芭蕾舞學院
go

sdm爵士芭蕾舞學院 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友3歲想幫佢報調景嶺個間sdm爵士芭蕾舞學院, 請問ok嗎?

另學費多少 (星期六/日)
   0    0    0    0

小朋友係男仔定女仔呢? 我個仔都係三歲,跳咗三個月左右。佢就唔係好鐘意,因為動作同音樂都比較慢。但我朋友D女都跳得幾開心,女仔的跳舞衣好靚架!

但內容都幾重覆 (我諗係跳舞真係需要係咁重覆Practice啦。睇你LOOK FOR D乜,當係一係課外活動定係真係學佢學跳舞

原帖由 seavl 於 10-7-14 12:14 發表
小朋友3歲想幫佢報調景嶺個間sdm爵士芭蕾舞學院, 請問ok嗎?

另學費多少 (星期六/日)

FYI
My fd told me that when she phoned to ask about the class schedule. The staff couldn't check the class availability immediately and ask my fd to ask later.  In the afternoon of the same day, my fd phoned again. The staff still did not know the class availability...That's my fd experience. Then she turned down this school.

我囡囡係都會間學JAZZ G3又唔錯喎!佢地個個都學得好開心,悶唔悶都係要睇小朋友LIKE邊類型DANCE,小朋友鐘意就唔會悶,同埋佢地有好多商場表演機會,所以好多小朋友都有機會表演,唔會好似一D較出名果跳舞學校咁來來去去都係得果幾個勁先有份表演.
你可以係FACEBOOK,打SDM搵下佢地上載左好多表演片段架!OR佢地網址都有.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

Hi 竹葉青 :

聽聞SDM既JAZZ好過BALLET,學生人數遠比BALLET多,是嗎? 我個女係其他地方跳左1年半,想轉去SDM,但發現佢地時間唔多,唔知應該比阿女試下JAZZ,定係再搵其他公司好.其實咩人先適合跳JAZZ? 麻煩你俾d意見呀!

share123

你好share123,其實只係jazz較多人選擇男女都合玩,跳舞冇話咩人適合,最緊要小朋友鐘意,我個人覺得ballet就悶小少少,因為舞步變化較少要長期練先可以有d野睇.而jazz較易配合好多音樂,舞步多變化,音樂輕快同埋好多時係d潮流音樂吸引d,又好d唔同造型既衫喎(我講表演時),較易學整一隻舞所以小朋友會有多d滿足感.

原帖由 share123 於 2010/7/20 09:51 發表
Hi 竹葉青 :

聽聞SDM既JAZZ好過BALLET,學生人數遠比BALLET多,是嗎? 我個女係其他地方跳左1年半,想轉去SDM,但發現佢地時間唔多,唔知應該比阿女試下JAZZ,定係再搵其他公司好.其實咩人先適合跳JAZZ? 麻煩你俾d意見呀!
...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

知道你遭遇都"鄧"你唔開心,咁你有冇同佢地反映呀!等其他小朋友都唔好再有e d事發生,好彩我囡囡係都會果邊冇e d事發生咋,或者可能我女大d唔同啦!
我見你都試左好幾間,其實你囡囡會唔會對芭蕾興趣冇咁大呀!不防試下其他呀,如果文靜d可以玩下中國舞呀!我女k3時都有學學校d芭蕾架!但見佢都冇咩進步,咁啱又上小學又有中國舞咪比佢玩下囉,點知佢不知幾鐘意呀!玩在兩三年學到四級,跟住因同藝操體操撞左時間無再玩,而近年就係sdm學jazz,佢又學得好開心喎,尤其有得出去表演又有靚衫著喎(最好係學校有埋衫比佢地表演呀麻).所以你不防試下同佢睇下多d唔同種類舞蹈睇佢喜歡d咩舞呀!

原帖由 micleelee 於 2010/7/20 13:39 發表
講起SDM火都黎埋!佢地對小朋友完全無愛心!!
記得個時囡囡第一次上SDM既beginner班係到喊; d老師又唔比我入去陪佢; 我明白; 但都無理由要將佢移去一閣唔理佢; (佢地有唔止一個老師; 我諗總有一個可以去安慰囡囡) 又係 ...

hi! 竹葉青,

想問下小囡6歲,如讀恆常班要每星期學一或兩堂呢?如只上一堂可以嗎?另外,如平常有表演,是否要加多幾堂呢?

還有可否pm妳囡囡在都會學jazz的老師姓名給我嗎?等我報名時可選擇一下嘛!她是怎樣的老師呢?(惡嗎?). 謝謝!

原帖由 竹葉青 於 10-7-20 14:21 發表
知道你遭遇都"鄧"你唔開心,咁你有冇同佢地反映呀!等其他小朋友都唔好再有e d事發生,好彩我囡囡係都會果邊冇e d事發生咋,或者可能我女大d唔同啦!
我見你都試左好幾間,其實你囡囡會唔會對芭蕾興趣冇咁大呀!不防試下其 ...

比大家參考.......

我個朋友個女,  曾經參加過 sdm 課程.... 印象中都好似係 jazz.....

當時個女係大約4歲幾, 個course一報好似要8堂咁上下.... 頭幾堂, 入到課室就喊, 最初以為係適應問題, 諗住佢去到陌生地方, 唔習慣而喊 (佢去到其他興趣班, 係好開心, 冇呢個情況).......

後來總共上左大約6堂左右, 仍然喊, 最後2堂都冇學.......

HI Clarachel,

我囡囡唔係6歲就係sdm學,佢之前係學校學中國舞咋,佢9歲先係sdm學jazz,一星期上一堂,如有普通商場表演或比賽會係堂上練習唔會加堂同加錢,除非有大型比賽呀!或大型表演先會要另加堂加錢,不過就隨你參唔參加,個miss名我要問下個女,但佢地大小朋友d導師唔知同唔同細d小朋友果d.

原帖由 clarachel 於 2010/7/20 23:48 發表
hi! 竹葉青,

想問下小囡6歲,如讀恆常班要每星期學一或兩堂呢?如只上一堂可以嗎?另外,如平常有表演,是否要加多幾堂呢?

還有可否pm妳囡囡在都會學jazz的老師姓名給我嗎?等我報名時可選擇一下嘛!她是怎樣的老師呢?(惡 ...

謝謝妳!竹葉青,

請問妳囡囡每星期上一堂有無得考澳洲試呢?因為我朋友個女(5歲)都在其他分校跳jazz,d老師話考試就要跳兩堂. 另6歲小朋友班多唔多表演同比賽呢?(還是跟大小朋友班的機會差不多?)

原帖由 竹葉青 於 10-7-21 12:17 發表
HI Clarachel,

我囡囡唔係6歲就係sdm學,佢之前係學校學中國舞咋,佢9歲先係sdm學jazz,一星期上一堂,如有普通商場表演或比賽會係堂上練習唔會加堂同加錢,除非有大型比賽呀!或大型表演先會要另加堂加錢,不過就隨你參 ...

HI clarachel,

我囡囡冇考澳洲試,因上年就過左報名日期,而今年唔報係因為我女今年藝術體操上港隊多左好多時間要上堂,所以跳舞會隨時停. 而佢地表演係咩年紀都有機會架,你可以佢facebook打sdm就搵到佢地有個轉頁,佢地每次表演都有人放d片係度,你可以參考下先囉!最緊要係自己睇過接觸過先知適唔適合你小朋友.而我囡囡就計今年巳出過12次左右大小表演及比賽,當中只有"袋鼠盃比賽","sdm週年表演"同"新年個花車巡遊"係要自己比錢咋.

原帖由 clarachel 於 2010/7/21 12:27 發表
謝謝妳!竹葉青,

請問妳囡囡每星期上一堂有無得考澳洲試呢?因為我朋友個女(5歲)都在其他分校跳jazz,d老師話考試就要跳兩堂. 另6歲小朋友班多唔多表演同比賽呢?(還是跟大小朋友班的機會差不多?)

...

Hi 竹葉青 ,

我終於報左SDM啦!! thx!

share123

HI Share123,

係呀!你報左邊間呀!希望你小朋友玩得開心啦!

原帖由 share123 於 2010/7/26 10:09 發表
Hi 竹葉青 ,

share123

原帖由 竹葉青 於 10-7-26 14:03 發表
HI Share123,

係呀!你報左邊間呀!希望你小朋友玩得開心啦!

奧海城呀,但可以轉校,今次書展免一次轉校費

我囡囡今年6歲, 在SDM跳舞已3年, 在這3年, 我深深體會到跳舞給予我囡囡的改變. 她是一個內向的女孩子, 很小與其他人說話, 但她在舞台上, 就變成另一個女孩子, 充滿自信地演出. 只是6歲的小人兒, 已有多次的大型表演機會(包括今年初的國際花車匯演), 實在難能可貴. 在學校的畢業典禮表演時, 看見她同樣充滿自信的演出, 實在感動.

其實我覺得CSTD (澳洲試)唔會話要一星期跳2堂先有得考, 只不過係考試時間要長D, 我仔每星期先學一堂, 佢今日先考CSTD 芭蕾Grade 1, 不過好睇邊間跳舞學校啫.
其實我覺得無論係芭蕾或JAZZ都係要練多D才可, 不過前者音樂慢D, JAZZ音樂快D, 我仔都係仲意跳JAZZ多D, 但芭蕾都OK.

原帖由 clarachel 於 10-7-21 12:27 發表
謝謝妳!竹葉青,

...

Hi Share123,

May I know how's the course of daugther study in SDM?  Did your daugther like?

I'm also considering whether to let my daugther (just 3 years old) to learn Ballet & Jazz course in SDM.

Or learn pure ballet in "毛妹"  or "Wong Yan Man"?

Any comment.  Thanks

原帖由 share123 於 10-7-26 10:09 發表
Hi 竹葉青 ,

share123
‹ 上一主題|下一主題