用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂 : 好小學 ?
go

何謂 : 好小學 ? [複製鏈接]

經過幾年小學生活, 現在我才識得問 : 何謂好學校 ?

(1) 派位好 ?
(2) 出發點一切為小朋友  ?
(3) 出發點一切為校外比賽 ?
(4) 程度深 ?
(5) 老師有愛心 ?

有無人可以比下意見 ?
   0    0    0    0

(1), (2), (5)
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 beywat496 於 10-7-14 11:25 發表

(1) 派位好 ?
(4) 程度深 ?
(5) 老師有愛心 ?

有無人可以比下意見 ? ...

我的排位:
(5)
(2)
(1)
(3)
(4)

醒目開學勳章

My order is:

(2) Because this is the purpose of education, I assume.
(1) This is the end result as parents we anticipated
(4) Just personal preference, for children which are suitable to take on more academic challenge
(5) This is more luck than a school can promise every teachers are loving and caring
(3)

just personal preference.  

版主

原帖由 HIN2003 於 10-7-14 11:52 發表

我的排位:
(5)
(2)
(1)
(3)
(4)

me too老師冇愛心,間學校幾好都冇用

要1, 一定要加 3 & 4, 5 就可有可無.
要2 , 5, 又可能無左1, 咁你要唔要.
大多家長要1, 要sure win 便是好學校.

原帖由 beywat496 於 10-7-14 11:25 發表

(1) 派位好 ?
(4) 程度深 ?
(5) 老師有愛心 ?

(2), (5), (1)
揀小學同揀男友/老公一樣難,每人的需要也不同

好理智的家長.

原帖由 miffy 於 10-7-14 14:53 發表
我會選 (1)同(4)。

有些學校不出名, 但派位好。

程度唔洗好深, 但要有兢爭能力。

另外我會選學校的地區, 例如私樓比較多, 屋村比較少 (老化), 學校質素會無咁參差。

(2), (3), (5) 我覺得唔需要, 第時大個社會咁 ...

醒目開學勳章

小朋友無事就無事,有乜特別問題起上來,唔單止個細路要從小習慣苦過dee dee,父母都一樣無好日子過。Good luck.

原帖由 miffy 於 10-7-14 14:53 發表
我會選 (1)同(4)。

有些學校不出名, 但派位好。

程度唔洗好深, 但要有兢爭能力。

另外我會選學校的地區, 例如私樓比較多, 屋村比較少 (老化), 學校質素會無咁參差。

(2), (3), (5) 我覺得唔需要, 第時大個社會咁多人, 邊個咁得閒對你有愛心, 和出發點會為咗你, 從小就要習慣下。

(1) 派位好 ?
(4) 程度深 ?
(5) 老師有愛心 ?

不如講下我,小學時是 (1)&(4) 的,絕對無 (2)&(5),有讀書感,中學是(2)&(4),現好有讀書感及愛人之心。

不過對小學好恨,對中學好有回憶。

.

醒目開學勳章

同意。

我發覺反而一D唔係所謂名校的學校,確更加有衝勁教好D學生。

[url=][quote[/url]]原帖由 littlebutbut 於 10-7-14 22:09 發表
所謂好的小學.....好多時都係D叻的學生聚集在一起...
小學的師資..絕大部份都係大學畢業...甚至碩士...所以分別不大..
反而一D所謂弱勢的學校...老師可能更優秀...
因為佢地往往付出更多的努力..先可以幫到學生...

... [/quote]

My daughter's primary school has:
2,5,1,4,

As for point 3, the importance place on experience but not winning/ losing.  They have plenty of opportunities to join all sorts of competition but no one is to be looked down if they didn't win.

(1) 派位好 ?
(4) 程度深 ?
(5) 老師有愛心 ?

我問過一位退休的老師, 所有學校都一樣你的成績好便當你是寶, 如果成績唔好所謂的好學校一樣不理你.

原帖由 vickycheung36 於 10-7-15 20:53 發表
我問過一位退休的老師, 所有學校都一樣你的成績好便當你是寶, 如果成績唔好所謂的好學校一樣不理你.

你都話退休囉, 可能有d嘢佢out架咯.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 vickycheung36 於 10-7-15 20:53 發表

所以我覺得老師有愛心係好重要.
其他"好的小學"只會照顧"精英", 如小朋友成績未達"精英"級別, 六年的小學生涯=陪太子讀書.

‹ 上一主題|下一主題