用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂 : 好小學 ?
樓主: beywat496
go

何謂 : 好小學 ?

原帖由 HIN2003 於 10-7-16 10:26 發表

所以我覺得老師有愛心係好重要.
其他"好的小學"只會照顧"精英", 如小朋友成績未達"精英"級別, 六年的小學生涯=陪太子讀書.

我間學校係小一已分精英班、所以:
二年級至六年級的小學生涯=陪太子讀書。

自已的心覺得好就係好.

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-16 17:14 發表
自已的心覺得好就係好.

初初都係咁唸,前三個月比兩國家長話我個囡中文水皮,唔係讀緊精英班。呢個標簽真係慘過 DD。

原帖由 happyvalley 於 10-7-16 15:14 發表
我間學校係小一已分精英班、所以:
二年級至六年級的小學生涯=陪太子讀書。

我孩兒讀嗰啲私校,冇分精英班。不過,校長就猛咁吹水,話自己啲學生全係精英。搞到学生家長個個飄飄然。

我曾聽另一私校家長向我吹水,話佢學校嘅學生,就算最差的,到其他津校,准入三甲云云。笑死我。

精英精英,我見到有小六精英連表都唔識填,精鬼精馬。

醒目開學勳章

I will have the same orders as yours.

Love is the most important element for a good school.
原帖由 Yanamami 於 10-7-15 07:55 發表
My daughter's primary school has:
2,5,1,4,

As for point 3, the importance place on experience but not winning/ losing.  They have plenty of opportunities to join all sorts of competition but no one i ...

原帖由 judy 於 10-7-17 10:35 發表

我孩兒讀嗰啲私校,冇分精英班。不過,校長就猛咁吹水,話自己啲學生全係精英。搞到学生家長個個飄飄然。

我曾聽另一私校家長向我吹水,話佢學校嘅學生,就算最差的,到其他津校,准入三甲云云。笑死我。

精英精英,我見到有小六 ...

我個囡被標簽左三年,一點也不好受

Hi Happyvalley, pls check p.m.

原帖由 happyvalley 於 10-7-17 22:25 發表

我個囡被標簽左三年,一點也不好受